Benin Cumhurbaşkanı Yayi, Bakan Çağlayan'ı kabul etti
Ekonomi Bakanı Çağlayan, ''Benin'in ülkemize daha fazla ihracat yapmasını önemsiyoruz'' dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, görevinin Türkiye'nin ihracatını daha fazla artırmak ithalatını ise mümkün olduğunca azaltmak olduğunu belirterek, ''Ama konu Benin ve Afrika olunca, buralara verdiğimiz önemden dolayı mutlak surette Benin'in ülkemize daha fazla ihracat yapmasını önemsiyoruz'' dedi.
Bakan Çağlayan, Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ile yaptığı ikili görüşmede Türkiye'nin Benin'le olan ilişkisinin ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında başladığını ve ülkeler arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının bugüne kadar güçlenerek devam ettiğini söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişiminin ekonomik ve ticari alanlarda da görüldüğünü kaydeden Çağlayan, ''Bundan 10 yıl önce iki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 5,4 milyon dolardı, 2012 yılında bu rakam tam 15 kat artış göstererek 81 milyon dolara ulaştı. Bu yıl da 1 Ocak-12 Mart tarihleri itibariyle ticari ekonomik ilişkilerimiz geçen yıla göre ciddi gelişme gösterdi ve yaklaşık yüzde 27'lik bir artış yaşandı'' diye konuştu.
Çağlayan, Türkiye ve Benin arasındaki ilişkilerin sadece ticari ve ekonomik alanda olmadığını da vurgulayarak, ilişkilerin bilim, eğitim ve kültür gibi alanlarda da mekanizmalar oluşturularak kuvvetlendiğini, Cumhurbaşkanı Yayi'nin geçtiğimiz yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette bu alanlarda birçok antlaşmanın imzalandığını anımsattı.
Türkiye-Benin arasındaki ilişkilerin geldiği noktanın önemli olduğunu ancak şuanda iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2010 yılında ulaştığı 120 milyon doların gerisinde olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Bu rakamı önce 120 milyon dolara daha sonra da 150 milyon dolara çıkartmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
-Benin'in ülkemize daha fazla ihracat yapmasını istiyoruz-
Bakan Çağlayan, Benin'le olan ilişkilerin daha da kuvvetlenmesi ve ticarette dengenin sadece Türkiye'nin lehine değil, Benin'in lehine de olabilecek şekilde karşılıklı yatırımlar ve ekonomik ilişkiler çerçevesinde gelişmesinin öneminin altını çizdi.
Ekonomi Bakanı olarak görevinin, Türkiye'nin ihracatını daha fazla artırmak, ithalatını da mümkün olduğunca azaltmak olduğunu kaydeden Çağlayan, ''Ama konu Benin ve Afrika kıtası olunca, buralara verdiğimiz önemden dolayı mutlak surette Benin'in ülkemize daha fazla ihracat yapmasını önemsiyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Çağlayan, Benin'de şuanda herhangi bir Türk yatırımı olmadığını ve herhangi bir Türk müteahhitlik firmasının ülkede iş yüklenmediğini bildirerek, söz konusu ziyaretin, yapılan toplantıların, imzalanacak olan ''Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Antlaşması'' gibi hukuki alt zeminlerin Türk firmalarına Benin'de yatırım yapma imkanı sağlayacağını, kendilerinin de bu noktada firmaları cesaretlendireceklerini dile getirdi.
Türkiye'nin, Benin'in de üyesi olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği ile serbest ticaret antlaşmaları müzakerelerine başlamak istediklerini belirten Çağlayan, ''Bu konuda Benin'in desteğini istiyoruz. Bu konuda ülkemize her türlü desteği vereceğinizden hiçbir kuşkumuz yok. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği ve İzmir EXPO 2020 adaylığı için vermiş olduğunuz desteklere de teşekkür etmek istiyorum'' diye konuştu.
Çağlayan, Benin'de düzenlenecek Türk Ekonomi Günleri Etkinliği'ne de anlamlı bir şekilde katılım yapmak için yoğun çalışma yaptıklarını ifade etti.
Bakan Çağlayan ayrıca, hem Benin Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye gelmesi hem de kendisinin de taraftarı olduğu Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde Çeyrek Final'e yükselmesi vesilesiyle iki sevinci bir arada yaşadıklarını söyledi.