Benin’i ne kadar tanıyoruz?
Ahmet COŞKUNAYDIN
[email protected]
Benin şu sıralar ülke gündemimize Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayı ile girdi. Cumhurbaşkanı Boni Yayi, Türkiye’ye yaptığı resmi ziyarette, İzmir durağında bundan böyle Türk işadamlarının ülkesine vizesiz seyahat edebilecekleri müjdesini verdi. Bu vizesiz Benin ziyareti bir süre önce Diplomatik pasaport sahiplerine de tanınmıştı.
Bu kısa girişten sonra eski adı Dahomey olan ve tarihi geçmişi 1600’lü yıllara kadar inen Benin’i kısaca da olsa tanımakta yarar var. Bir Batı Afrika ülkesi olan Benin yaklaşık 120 bin kilometrekare. Yani ülkemizin yedide biri büyüklüğünde. Nüfusu 10 milyon civarında ki Benin’in en büyük zenginliği tarım ürünleri üretimi ve ihracatı. Bu ürünler arasında ise pamuk ilk sırayı alıyor. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Benin, Afrika’da demokrasiyi özümsemiş nadir ülkeler arasında. 1960 yılında bağımsızlığını kazanan ülke 1975 yılında da Benin Cumhuriyeti adını aldı.
Yaklaşık yüz yıl Fransızların idaresi altında yaşayan Benin, bağımsızlık sonrası dönemde, askeri darbeler, Marksist-Leninist denemeler gibi aşamalardan sonra Demokrasiye ulaştı. Halen 2.dönem Cumhurbaşkanlığını yürüten Bonı Yayı bu göreve 5 yıllığına 2011 yılında seçilmişti.
Sadece 478 kilometre demiryoluna sahip, bu Batı Afrika ülkesinde toplam 14 bin kilometre de karayolu bulunuyor.
Benin’de kişi başı ortalama gelir 1.700 dolar civarında. Ülkenin en büyük ticaret ortaklarını ise Çinliler, Hintliler ve Lübnanlılar oluşturuyor. Petrolde dışa bağımlı olan bu ülkede Türklerin en büyük şansı pamuk alımı, inşaat ve gıda ürünleri oluşturabilecek.
Benin’de halkın yüzde 32’lik bölümü tarım alanında, yüzde 55 oranında ki bölümü de hizmet sektöründe çalışıyor. Gelirinin en büyük bölümünü pamuk ihracatından sağlayan ülke, son yıllarda Dünya pamuk fiyatlarında ortaya çıkan artışlar nedeniyle, ciddi bir kazanç sağlamayı başardı. Dünya ekonomik krizi (2008) öncesi yüzde 4 oranında büyüme sağlayan ülke, şu sıralar daha düşük seviyede seyreden bir düzeyde büyüyebiliyor.
Benin’in halen en büyük sorunu ise halen tam bir çözüme kavuşturulamayan rüşvet. Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi’nin en büyük hedef, ise bu yarayı kapatmak. İşte bizi böyle bir Benin bekliyor…
Eski Dahomey, yeni Benin’den bir kesit sunmaya çalıştım sizlere…