Benzin yükseldikçe elektrikli araca ilgi artıyor

Deloitte'un araştırması tüketicilerin çoğunluğunun henüz elektrikli araç satın almaya hazır olmadığını ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deloitte tarafından yapılan araştırma, benzin fiyatları yükseldikçe, elektrikli araçlara ilginin arttığını, ancak tüketicilerin çoğunluğunun henüz elektrikli araç satın almaya hazır olmadığını ortaya koydu.

Deloitte, Avrupalı tüketicinin elektrikli araçlara yaklaşımını öğrenmek için 7 ülkede kapsamlı bir araştırma yaptı. Deloitte'un, Küresel Üretim Sektörü Grubu tarafından 7 Avrupa ülkesinde yürüttüğü araştırmaya göre, benzin fiyatları yükseldikçe tüketicinin elektrikli araçlara ilgisi artıyor. Ancak bu araçların satılabilmesi için tüketicinin performans kriterlerini karşılamaları ve fiyatlarının da çok yüksek olmaması gerekiyor.

Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Türkiye ve İngiltere'de gerçekleştirilen ve 4 bin 760 kişinin katıldığı çalışmada katılımcıların yüzde 69'u elektrikli araç satın almak veya kiralamakla ilgilenebileceklerini söyledi.

Bu kararı elektrikli araçlarla ilgili belirli performans kriterleri, benzin fiyatları ve içten yanmalı motorlardaki gelişmeler belirleyecek. Örneğin, içten yanmalı motorlar 100 kilometrede sadece 3 litre benzin yakacak verimliliğe ulaştıkları takdirde, elektrikli araçlarla ilgileneceğini söyleyenlerin oranı düşüyor.

Çalışmaya katılan tüketicilerin sadece küçük bir bölümü hafta içi günlük olarak ortalama 80 kilometre üzerinde yol yapmakta olmalarına rağmen, katılımcıların yüzde 74'ü satın almayı göz önünde bulundurmak için elektrikli araçların yeniden şarj ihtiyacı duymadan 480 kilometre yol yapabilecek hale gelmesini bekliyor. Yüzde 67'si ise pillerin en fazla iki saat içinde tamamen tekrar şarj olmasını tercih ediyor.

Araştırmaya göre, bu araçların satın alınmasında önemli bir başka etken de fiyatlandırma olacak. Katılımcıların yüzde 57'si elektrikli araç satın almak için, içten yanmalı motorla çalışan araçlara oranla, herhangi bir fiyat farkı ödemeye istekli görülmüyor. Bu noktada, hükümetlerin sağlayacağı teşvikler ve vergi indirimleri elektrikli araç sektörünün gelişmesi açısından önem kazanıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir