BES'i Avrupa'da yaşayan 3 milyon Türk'e anlatacağız

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nda konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi Rahvalı, "Bireysel emeklilik sigortası projesi ekonomimiz açısından çok önemli" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
BURSA - Ağaoğlu Şirketler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Rahvalı, "Bireysel emeklilik sigortası projesi ekonomimiz açısından çok önemli. Projeyi Avrupa'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşına anlatarak, burada biriktirdikleri tasarrufları Türkiye'ye aktarmaya çalışacağız" dedi.
Rahvalı, Anadolu Ajansı'nın ana yayın sponsoru olduğu "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin açılışında yaptığı konuşmada, konuşmacıların profilini incelediklerinde, herkesin göğüsünü kabartacak, Türkiye'nin dünya ölçeğinde başarılı isimlerini bir arada gördüklerini söyledi.
Katılımcıların "Türkiye'nin petrolü" kadar değerli olduğuna işaret eden Rahvalı, "Türkiye cazibe merkezi durumunda. Büyük hedefleri olan Türkiye'nin, 2023 hedeflerine daha kısa sürede ulaşacağı inancındayım. Devletin ve iş dünyasının bu hedefe kilitlenmesinin arkasında, insanımızın yapısının ana temel unsur olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Rahvalı, bankaların kredi vermede iştahlı davrandıklarını belirterek, "Hatta yüzde 15 sınırlaması olmasa belki de yüzde 30'lara gelecek. Eleştiri olarak söylemiyorum bunu. Bu, Türk müteşebbislerinin yatırım, tüketicilerinin de tüketim iştahının göstergesi. Türkiye 2023 hedeflerine önemli projelerle ilerliyor. İstanbul'a 3. havaalanı, Kanal İstanbul, İstanbul-İzmir otoyolu, İstanbul Finans Merkezi projeleri bunlardan önde gelenleri" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin dünyanın en iyi 10 ekonomi arasında yer alması hedefinin plansız olmayacağını dile getiren Rahvalı, şunları kaydetti:
"İstanbul'a kurulacak finans merkezinin uzun vadede global bir finans merkezi olacağına inancımız arttı. Bireysel emeklilik sigortası projesi ekonomimiz açısından çok önemli. Ülke açısından çok önemli bu. Tasarrufa ihtiyacımız var. Bu milli bir konu. Projeyi Avrupa'da yaşayan 3 milyon Türk vatandaşına anlatarak, burada biriktirdikleri tasarrufları Türkiye'ye aktarmaya çalışacağız. Şirket olarak yabancılara gayri menkul satışından Türkiye'ye 400 milyon dolarlık kaynak soktuk. Son olarak tek kişiyle 140 milyon dolarlık satış anlaşması yaptık. Gelecek hafta para aktarımı yapılacak."
 
"Gerçek başarı, katılımcılarla aramızda oluşan güvendir"
 
Capital ve Ekonomist dergilerinin yayın direktörü Rauf Ateş, zirveyi bundan sonra globalleşen bir çerçevede yapmak istediklerini bildirdi.
Yabancı katılımcılarla zirvenin daha iyi noktalara geleceğine inandığını belirten Ateş, "Bu zirvenin, kendimizin konuştuğu bir yer değil, bütün ekonomi dünyasının geleceğinin tartışıldığı büyük bir etkinliğe dönüşmesini istiyoruz. Çok değerli katılımcılar var. Gerçek başarı, katılımcılarla aramızda oluşan güvendir. Umarım yeni fikirlerle buradan ayrılırız" diye konuştu.
Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Uludağ'da tarihi bir gün yaşandığını, ulusal ve uluslararası düzeyde katılımcılarla daha güçlü bir zirve yapıldığına işaret etti. Etkinliğin, Uludağ'ın ve Bursa'nın tanıtıma katkı yaptığını anlatan Harput, "Zirvede, ülkemiz ve dünyanın önemli konuları konuşulacak. Türkiye'nin her yerde söz sahibi olması ekonomik gücüyle alakalıdır. Genç nüfus bizim için önemli. Bunu değerlendirmek bizi hedefimize ulaştıracaktır. Hedeflere ulaşma yolunda, siyasi ve ekonomik istikrarla ilerliyoruz. Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alması halkımıza güven vermektedir" dedi.
Açılışta, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı da konuşma yaptı.
Daha sonra, Vali Harput konuşmacılara teşekkür plaketi verdi.
 
[PAGE]
 
İhracatın ve ihracatçının rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Faktoring Derneği ve Türk Eximbank, Uludağ Ekonomi Zirvesi sırasında iş birliği protokolü imzaladı.
Anadolu Ajansı'nın ana yayın sponsoru olduğu zirve kapsamında düzenlenen törende, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ve Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman iş birliği protokolünü imzaladı.
İmzalanan protokol; ihracatçıların rekabet gücünü artırmak için TİM, Türk Eximbank ve Faktoring Derneği ortaklığında politikalar belirlenmesi, finansal enstrümanların bilinirliğini artıracak çalışmalar yapılması ve ihracatçıların finansmana erişimde karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri hazırlanmasını amaçlıyor.
Bu kapsamda Türk ihracatçıları 238 ülkeye güvenli ve uygun fon maliyeti ile ihracat yapabilecek, böylece yeni pazarlara kolaylıkla açılabilecekler. Yapılan iş birliği protokolü, ihracatçıların en önemli gündemlerinden olan teminat, finansman ve tahsilat konularına çözüm getiriyor.
 
"İhracatçının finansmana ulaşımını kolaylaştırıyoruz"
 
İmza töreninde konuşan Büyükekşi, Faktoring Derneği ile bu zamana kadar Eximbank'ın hiç bir ilişkisi olmadığını hatırlatarak, "TİM olarak bu ilişkiyi sağladık. Eximbank bu konuda önemli bir karar aldı. Bununla ilgili bugün bir protokol imzalıyoruz. Bu protokol ile inanıyoruz ki, Türkiye'nin ihracatına önemli bir katkı sağlayacak. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde ihracatçıların en önemli sorunlarından bir tanesi finansmana ulaşımında iki sorun var. İlki teminat sorunu. İkincisi de ihracatın finansmanı ile ilgili maliyetlerin yüksek olması. Bu yaptığımız çalışmalar ihracatçının finansmana ulaşımını kolaylaştıracak, ikincisi teminat konusunda büyük avantaj sağlayacak" diye konuştu.
 
"Reeskont kredisi şu anda en ucuz kaynak"
 
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Türkiye'nin bir ihracat hedefi olduğunu belirterek, bu ihracat hedefinde de finansmanın çok önemli olduğunu vurguladı.
Öte yandan Türkiye'de ihracatçıların banka kaynaklarına erişiminin de önemini belirten Kaplan, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede aynı zamanda Türk ihracatçısı bölgesel olarak da genişliyor. Bu bölgelerde hem faktoring hem Eximbank'ın ihracatçımıza hem alacağın garantilenmesi hem de finansman anlamında bir takım destekler vermesi lazım. Biz şunu gördük; bu alanda Türk Eximbank olarak yapacağımız sınırlı. Ancak hem faktoring hem finans kuruluşları bir araya geldiğimizde bir sinerjinin yaratılabileceğini gördük.
Türk ihracatının bölgesel olarak genişlemesi ile beraber Türk Eximbank'ın sunduğu ihracat sigorta poliçesinin aynı zamanda faktoringlerin de o poliçeye dayanarak daha fazla ihracatçıya destek verme imkanlarının yaratılması... Diğer taraftan bizim Merkez Bankası'ndan sağladığımız reeskont kredisi şu anda en ucuz kaynak. Çok faydalı bir kaynak. 2010 yılında 1 milyar dolar olan reeskont kredisini geçen yıl yaklaşık 11 milyar dolara çıkardık."
Kaplan, faktoringlerin de ihracatçıya finansman sağlaması anlamında bir destek olarak o konuda belirli bir noktaya geldiklerini ifade ederek, "Biz protokolü imzalıyoruz ve hemen akabinde somut sonuçlarında elde edileceğini gördük" dedi.
 
"İhracatçılarımızın 238 ülkeye yapacağı ihracatı faktoring ile güvence altına alacağız"
 
[PAGE]
 
"İhracatçılarımızın 238 ülkeye yapacağı ihracatı faktoring ile güvence altına alacağız"
 
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, faktoring sektörünün temelde yurt içinde yapmış olduğu işlemlerin yanı sıra dünyada ihracat ile ilgili yapacakları işlemleri daha genişleteceklerini söyledi.
Ataman, bugüne kadar ihracat faktoringinde Çin'den sonra 2. sırada oldukları bilgisine vererek, "Bu ivme ile daha da iyi yerlere geleceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Türkiye ihracatına geçen yıl 7 milyar dolarlık bir katkı sağladıklarını ifade eden Ataman, şunları aktardı:
"7 milyarlık ciroya aracılık ettik. Aşağı yukarı 1,5-2 milyar dolarlık bir finansman sağladık. Dünyadaki sıralamalarda özellikle garantili faktoring dediğimiz yurt dışında borçlu garanti sağlayan faktoringde ilk 20'de 4 tane şirketimiz var. Bu amaçla Eximbank ve TİM ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bunu nasıl genişletebiliriz, Türkiye'deki ihracatçıya, bilhassa Anadolu'daki ihracatçıya nasıl katkıda bulunabiliriz. Bunları görüştük ve sonuçta böyle bir protokol çıktı ortaya.
Eximbank temelde bizim yaptığımız işlemin daha kapsamlı yapılmasını sağlayacak kurum. Biz bu protokolle ve TİM'le bu kapasitemizin çok daha yukarı çıkacağını düşünüyoruz. Bu vasıtayla 238 tane ülkeye ulaşabileceğiz. Önceden 76 ülke iken bu sayı 238'e çıkacak. İhracatçılarımızın 238 ülkeye yapacağı ihracatı faktoring ile güvence altına alacağız."
"Yeni Fırsat Penceresi" ana temasıyla düzenlenen zirve, yarın sona erecek.