BES'te '100 lira ver, 125 lira al'

Bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25'lik vergi avantajına dikkati çekmek için "100 lira ver 125 lira al" kampanyası basına tanıtıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Meral Eredenk, Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) 2 milyon 500 bin sözleşme, 2 milyon 200 bin katılımcının bulunduğunu belirterek, yönetilen fon büyüklüğünün ise 11 milyar 500 milyon lirayı geçtiğini bildirdi.

Bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25'lik vergi avantajına dikkati çekmek için hazırlanan "100 lira ver 125 lira al" kampanyasının basına tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Meral Eredenk, vergi avantajı üzerine kurdukları sistemi yeterince anlatamadıklarını görmeleri üzerine çarpıcı bir tanıtım yapmak istediklerini ve Bakırköy Meydanı ile Cevahir Alışveriş merkezi önünde zırhlı bir araçtan, 100 lira getirene 125 liranın verildiği kampanyanın büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Kampanyanın meraklandırma aşamasından sonra bir filmle bugün tanıtım kampanyasını başlattıklarını anlatan Eredenk, bugün hem bu kampanyanın tanıtımını yaptıklarını, hem de bireysel emeklilik sisteminin 7. doğum gününü kutladıklarını söyledi.

Reklam kampanyası için basit hesap yaptıklarını, brüt ücreti bin lira, 3 bin lira ve 8 bin lira olan bir kişinin ödeyeceği katkı payı 100 lira olduğunda, aylık ortalama kazancın bin lira için 20, 3 bin lira için 27, 8 bin lira için 35 TL olduğuna işaret eden Eredenk, Bakanlar Kurulu'nun vergi avantajını iki katına çıkarma yetkisi bulunduğunu, beklentilerinin de bunun iki katına çıkarılması yönünde olduğunu söyledi.

Eredenk, vergi avantajının sisteme girenler için dahi yeterince kullanılmadığını belirterek, "Vergi avantajını kullanmayanların oranı yüzde 63. Kullananların oranı ise yüzde 37. Bu da bizim bu kadar önemli bir avantajı anlatamadığımızı gösteriyor. Bunu anlatmak için bu kampanyayı düzenledik" dedi.

Vergi avantajını kullanmama nedenlerine bakıldığında, yüzde 64'ünün haberinin olmadığını tespit ettiklerini dile getiren Eredenk, vergiden kaynaklanan kazancın ihmal edilmemesi gerektiğini, ortalama katkı payı 200 TL olan ve Ocak 2004'te sisteme giren bir kişinin Ekim 2010'a gelindiğinde vergiden yüzde 25 kazancının 4 bin 100 TL olduğunu, ortalama gelirle değerlendiğinde bu rakamın 6 bin 884 TL'ye çıktığını anlattı.

130 yatırım fonu yeterli değil

Eredenk, Bireysel Emeklilik Sisteminin Türkiye ekonomisine olan yan etkisine işaret ederek, 16 bin 200 kişinin finans sektöründe çalıştığını, 23 bin lisanslı kişi bulunduğunu ve 16 bininin de sektörde aktif olduğunu dile getirdi.

Sistem ilk başladığında 8-9 olan şirket sayısının şu anda 13 olduğunu 130 yatırım fonu bulunduğunu belirten Eredenk, bu fonların yeterli olmadığını söyledi.

Eredenk, "16 bin aracımız var. 2 milyon 500 bin sözleşmemiz, 2 milyon 200 bin katılımcımız var. Yatırıma yönelen toplam tutar 8,7 milyar TL. Yönetilen fon büyüklüğü ise 11 milyar 500 milyon TL'yi geçti. Yıl sonuna 12 milyarı yakalamayı ümit ediyoruz. Katılımcı sayısı beklentilerimize uygun büyüyor. Krizlere yaşanan her türlü sıkıntıya rağmen sektörün kriz dinlemeden büyüdüğünü gösteriyor" dedi.

Hedef kitle hakkında da bilgi veren Eredenk, katılımcıların yüzde 71'inin 44-45 yaşında olduğunu, bölgesel dağılımda katılımcıların yüzde 45'inin Marmara Bölgesi'nde, yüzde 33'ünün de İstanbul'da olduğunu anlatan Eredenk, sözleşmelerin dağılımına bakıldığında da 1,9 milyon sözleşmenin yüzde 77'inin bireysel, yüzde 19'unun gruba bağlı, yüzde 4'ü işveren grup emeklilik sistemlerine bağlı olduğunu dile getirdi.

Burada ilerlenecek daha yol olduğunu ve potansiyelin geniş olduğunu, gelişmiş ülkelerde kurumsal ve işveren destekli planlarla bireysel emekli planların yüzde 50 eşit olduğunu, burada kurumlara çok iş düştüğünü söyledi.

2010'da 2 bin 671 kişi emekli oldu

Eredenk, sistemden 2009 sonunda 1909 kişinin, Ekim 2010'da ise 2671 kişinin sistemden emekli olduğunu, projeksiyonlara bakıldığını 2015'de 55 bin kişinin, 2020'de ise 400 bin kişinin sektörden emekli olacağını göreceklerini kaydetti.

7 yılda getiri ortalamasının yüzde 197 olduğunu dile getiren Eredenk, reel getiri ortalamasının yüzde 65 olduğunu ve yüzde 25 vergi avantajı da konulduğunda bireysel emekliliğin emsalsiz bir yatırım aracı oluşturduğunu söyledi.

Bu yılın ilk 10 ayının getiri ortalamasına bakıldığında da yüzde 6,7 enflasyon ve yüzde 8,4 getiri oranı bulunduğunu belirten Eredenk, "Varlık değeri artışı da yüzde 26... Sektör fon büyüklüğü yüzde 26 artıyor. Bizim ciromuz da bu oranlarda artıyor. Kriz dinlemeden hızla büyümeye devam ediyoruz" dedi.

Eredenk, en düşük ve en yüksek vergi diliminden yararlanan kişinin ne kadar getiri sağladığını da hesapladıklarını belirterek, 2009 yılında yüzde 15 vergi avantajı ile 17,7 kazandığını, yüzde 35 vergi avantajıyla 54 kazandığını kaydetti. Aynı dönemde vadeli mevduatın reel getirisi sadece yüzde 4,3 olmuş" şeklinde konuştu.

Emeklilik fonlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranına bakıldığında da bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 67,1 Türkiye'de yüzde 2,3 olduğunu vurgulayan Eredenk, "Bireysel Emeklilik Sisteminde 2020'de toplanan para 50 milyar liraya ulaşması halinde, 115 milyara kadar sistemin para toplayabileceği projeksiyonları yapıyoruz. Bu Türkiye için önemli bir rakam" dedi.

Eredenk, bu kampanya ile birlikte vergi avantajını kullananların giderek artacağını ve sektörle ilgili daha pozitif beklentiler içinde olduklarını söyledi. Toplantıda basın mensuplarının soruları üzerine, iki ayrı kampanyada bin kişiye 25 bin TL dağıtıldığı ve hedeflenen başarıya da ulaşıldığı bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir