BES'te fon büyüklüğü 10,6 milyar liraya ulaştı

EGM'nin 30 Temmuz tarihli verilerine göre toplam katılımcı sayısının 2 milyon 177 bin kişiye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) toplam fon büyüklüğü 10,6 milyar liraya ulaştı.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk, açıklamasında, EGM'nin 30 Temmuz 2010 tarihli verilerine göre toplam fon büyüklüğünün 10 milyar 654 milyon 502 bin 975 liraya, toplam katılımcı sayısının ise 2 milyon 177 bin 243 kişiye ulaştığını belirtti.

Eredenk, sistemden emekli olan BES katılımcılarının sayısının ise 2 bin 488'e çıktığını kaydetti.

Yıl sonuna doğru BES'e yeni fonların geleceğini ifade eden Eredenk, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 11 Haziran 2010'da yürürlüğe giren ve emeklilik yatırım fonlarına yeni bir bakış getiren yönetmeliğinin, önümüzdeki günlerde hem emeklilik şirketlerinin hem de bireysel emeklilik katılımcılarının hayatını olumlu yönde değiştireceğini vurguladı.

Eredenk, yeni yönetmeliğin, emeklilik yatırım fonlarının vadeli işlem ve opsiyonlar, kıymetli madenler ve katılma hesaplarına yatırım yapabilme yolunu açtığını belirterek, şöyle devam etti:

"Böylece gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bireysel emeklilik şirketleri katılımcılarına daha çok seçenek ve risk iştahlarına göre farklı planlar sunabilecek. Şu anda yeni yönetmeliğin bireysel emeklilik sektörüne uyarlanması için çalışmalar sürdürülüyor. Bunun için de bireysel emeklilik yasasında değişiklik yapılması gerekiyor. Hazine Müsteşarlığı'nın konuyla ilgili çalışmalarının hızına bakarak, 2010 yılı içerisinde bu çalışmaların tamamlanacağını düşünüyorum.

Çalışmalarımız planladığımız gibi gittiği takdirde yıl sonuna doğru bireysel emeklilik katılımcıları mevcut fonlarının yanı sıra altın, gümüş gibi değerli madenlere ve bakır, alüminyum gibi metallere dayalı emeklilik yatırım fonlarına veya gayrimenkul yatırım ortaklıklarına dayalı fonlara kavuşacaklar. Böylece daha geniş bir fon yelpazesinde yatırımlarını risklerine göre yönetebilecekler."

Bu konularda ilginizi çekebilir