Betonlaşmadan değerini artırdı

Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Çeşme emlak değer artışındaki hızıyla dikkat çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden Çeşme, emlak değer artışındaki hızıyla dikkat çekiyor.

Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Realty World'un, Türkiye gelende yaptığı araştırmaya göre, yıllık emlak değer artışı yüzde 23'ü bulan Çeşme, bu artış hızıyla İstanbul, Ankara ve İzmir kent merkezlerinin önünde yer aldı.

Son 10 yıldaki emlak değer artışının 40 kata kadar çıktığı Çeşme'de, bu gelişmedeki en temel faktörün diğer turizm bölgelerinin aksine betonlaşmadan uzak durabilmesi olarak gösteriliyor.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyelerin yörelerinin değerini artırmak gibi görevleri bulunduğunu ifade ederek, bununla ilgili bazı uygulamaları hayata geçirdiklerini belirtti.

Bu çerçevede, "Çeşme'yi betonlaştıramayacağız, doğasını, klimasını bozmayacağız, altyapısını en iyi şekilde yapacağız, her yerine ulaşılabilecek güzel yollar yapacağız, sağlıklı yaşam alanlarını, parkları, plajları en iyi şekilde düzenleyeceğiz" diyerek yola çıktıklarını dile getiren Tütüncüoğlu, şunları kaydetti:

"Bunu yaptığımız için Çeşme'nin değeri giderek artıyor. Bundan 10 sene evvel, Dalyan bölgemizde bir arsa 11-12 bin lirayken, bugün 350-450 bin lira arasında. Yani şöyle bir baktığınızda 40 katın üzerinde artış gösteriyor. Aynı şey Yassıalan dediğimiz taraflarda da söz konusu. 7 sene önce 24-25 bin lira olan bir arsa bugün 400 bin lira. Emlak artışındaki en önemli etken Çeşme'nin betonlaşmaya teslim olmaması. Yapımına izin verdiğimiz bütün evlerin boyu 6 metreyi, yani bir ağaç boyunu geçmiyor ve her parselde 35 metreye bir ağaç dikme mecburiyetimiz var."

"Dünyada gidilmesi gereken 8. yer"

Çeşme'nin, 2009 yılında New York Times Gazetesinde yayımlanan bir yazıda, "dünyada gidilmesi gereken 31 yer" listesinde 8. sırada yer aldığını, kruvaziyer firmalarının Londra merkezli olarak ortaklaşa çıkardığı Cruise Inside Dergisinin de geçen yıl şubat ayında Çeşme'yi, "dünyada destinasyonu en iyi gelişen yer" olarak seçtiğine işaret eden Tütüncüoğlu, "Demek ki yaptığımız her olay, hem Çeşme'ye değer kazandırıyor hem de koruyor. Gayemiz hiçbir zaman kentsel dönüşüm olmamıştır, biz sağlıklı kentler yaratmaya çalışmışızdır. Eskiyi daima en iyi şekilde restore ederek Çeşme'yi geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Emlak değer artışı sürecek"

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu da Çeşme'deki emlak değer atışının, sörfe uygun sahiliyle dünyaya adını duyan Alaçatı beldesinin yarattığı ilgi, konut başına 800 metrekare ve daha fazla arsa şartı konulması ve bitişik nizam ikiz ya da üçlü villa yapımına izin verilmemesi olduğunu belirtti.

Bu sayede Çeşme'nin giderek artan bir ilgiyle karşılandığını ifade eden Güleroğlu, şunları söyledi:

"İstanbullu da Bodrumun o yapılaşmasından sıkıldı, yavaş yavaş Alaçatı ve Çeşme'ye yerleşmeye başladı. Bugün bir çok ünlünün Alaçatı bölgesi ve Çeşme'de yazlıkları var. Hatta ve hatta otel yapmak için bir çok ünlü sanatçımız orada yer arıyor. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde de Alaçatı ve Çeşme'nin rantı yükselecek ve devamlı fiyatı artacak konumda. O yüzden Çeşme'nin önümüzdeki günlerde de yatırımcıya çok kazandıracağı bir gerçek."