Beyaz eşya üreticilerine "tasarruf" piyangosu

Enerji Bakanı Taner Yıldız "Nasıl araçlarda eskisini getirene yenisini götürün dedik, beyaz eşyada da önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir" dedi. Böylece doyma noktasına gelen pazarın canlandırılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 



Kezban KARABOĞA

MALATYA - Enerji verimliliğinde beyaz eşyacılara piyango vurdu. Hazırlanan bir düzenlemeyle sektöre eskiyi getir, yeniyi götür yöntemi getirilecek. Böylece, dayanıklı tüketim malları şirketleri için özellikle Türkiye gibi doyma noktasına gelen pazarın bu düzenleme ile yeniden canlanma yaşanması bekleniyor. Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen Enerji Hanım projesinin Malatya'daki etkinliği öncesi, gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bu konuda, "Nasıl araçlarda eskisini getirene yenisini götürün dedik, beyaz eşyada da, tam formulize etmiş değiliz ama önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir. Adım adım yapılan bir konu. Daha öncesinde eski alındı fakat onlar fakir fukaraya verildi. Yani sistemden çıkmadı. Bu geçiş dönemini isteyen bir konu. 2-3 yıl sonra üretimlere ve piyasanın durumuna bakacağız" diye konuştu.

Enerji verimliliği rakamları hakkında bilgiler veren Yıldız, "2023'e kadar, yüzde 20 daha fazla tasarruf edeceğimiz bir enerji dünyası dünyası oluşacak. Bu yüzde 20, her yıl 2 tane Atatürk Barajı yapmışçasına tasarruf yaratmamız  anlamına geliyor. Elektrik faturasına 60 milyar lira ödüyoruz. Bunun yüzde 20'lik bir tasarrufu demek yaklaşık 15 milyar lira demek. Sadece evlerdeki küçük uygulamalar ile bunun 4 milyar lirası konutlara meskenlere ait oluyor" dedi.

Sokak lambaları da tasarruflu ile değişecek

Bakan Yıldız ayrıca Türkiye'de sokak aydınlatmalarına 1.2 milyar lira ödendiğini, tasarruflu ampul kullanılmasını desteklediklerinin altını çizerek "Dönüşümün maliyeti var. Ancak sağlanacak tasarruf ile kendisini amorti edecektir" dedi. Sokak aydınlatmalarında yaşanacak dönüşüm ile yaratılacak tasarrufa vurgu yapan Yıldız bazı illerde yaşadığı örnekleri de şöyle anlttı: "Malatya'da Belediye Başkanı bir yolu trafiğe kapattık ama armatürleri direkleri kabul etmiyorsunuz dedi. Bunun üzerine bütün park bahçe aydınlatmaları da genel aydınlatmaya dahil edildi.

Samsun'da sahil yolu genel aydınlatmaya girmiyordu. Sahil yolları da devrolsun dedik. Tek şart, büyükşehirler yüzde 10, diğer yerlerde ise yüzde 5 iller bankası paylarından keseceğiz. Led kısmına karışmıyoruz. Örneğin Philips'in dünya başkanı geldi. Fiili olarak tasarruflarınızı bize gösterin bunun için size pilot bölge veririz, o bölgede çalışırsınız dedik. Philips, Meclis ile Enerji Bakanlığı’nın arasındaki ana bulvarı aydınlatmasını komple değiştirdi. Fiili olarak yüzde 41'lik bir tasarruf çıktı ortaya. Ayrıca  Philips, ben ilk yatırımı yapmayı kabul ederim dedi. Bunun enerji de kolayını bulduk. Yurt dışından getirirsen maliyeti 100 lira, Türkiye'de üretirsen maliyeti 75 lira. Yerli üretirsen o 25 lirayı da vereceğiz dedik. Armatüre dedik ki, yerli üretirsen alıyoruz dedik. Yerli sanayi başka türlü kuramayız" diye konuştu.

'Televizyonu düğmesinden kapatın’

Enerji tasarruf konusunda kendi yaşadığı örnekleri de anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Televizyonlarda, buzdolaplarında ciddi mesafeler kat edildi. 2011'de 1 marka 800 bin adet satarken tasarruflu buzdolabı 2012'de 1 milyon 100 bin adet satmış. 2013'teki rakamları daha fazla öngörülüyor. Kendi evimizde yaşadığım bir şey, bağ evlerine eskiyen buzdolabını götürüyorsunuz. Amcak küçük yerlerdeki kullanılan buzdolabı, verimsiz olduğu için daha fazla para ödüyorsunuz. Örneğin ben çamaşır makinesini kesinlikle doldurmadan çalıştırmıyorum. Televizyonu sadece kumandasından değil düğmesinden kapatın, prizin düğmesine basın diyoruz" dedi.