Beyaz ete mangal zammı bakanlığa gidiyor

Fahiş fiyat bakanlığa şikayet edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Kasaplar, yaz döneminin gelmesiyle birlikte beyaz et fiyatlarının çok yüksek düzeye çıktığını, bunun da önlenmesi gerektiği savundu. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, beyaz et fiyatının yüzde 60 arttığını öne sürerek, “Kırmızı ette 2 liralık artış oldu. Ortalık kızıştı. Bu durumu bakanlığa şikayet edeceğiz” dedi. Yardımcı, kışın kilosu 5-6 lira olan tavuk kanat etinin yaz mevsimi ve mangal zamanı gelmesiyle kilosunun 14-15 lirayı bulduğunu söyledi. Kışın tavuk yetiştiriciliğinin daha zor olduğunu ifade eden Yardımcı, yazın et fiyatlarının çok yükselmesine tepki gösterdi. Yardımcı, “Kanatlı kışın 5-6 lira, yazın 14-15 lira oluyor. Her nedense yazın artan beyaz et fiyatlarına dur diyen yok. Yaz döneminde en az yüzde 60 beyaz et fiyatlarında artış var. Kırmızı ette iki yılda 2 lira artış oldu diye ortalık kızıştı. Bu kadar fahiş fiyatlar olmaz” dedi. 

Yardımcı, beyaz et üreticilerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’na şikayet edeceğini bildirdi. 

Zincir marketlerde, ‘Halk Günü’ adı altında kıyma satışı yapıldığını, bu satışla tüketicilerin yanıltıldığını dile getiren Yardımcı, “15-16 liraya kıyma satan süpermarketler var. Hayvanın döşü sadece 22 lira. Halk günü yapıyorsan satışta o zaman döşü çek ver. Koyunu, kuzu diye 22 liraya satıyorlar. Ucuz satandan et almayacaksınız. Vatandaş kandırılıyor” şeklinde konuştu. 

Yem desteği talebi 

Türkiye’de hayvan ithal etmek isteyen bir ‘lobi’ olduğuna dikkat çeken Yardımcı, şu anda ülkede et sıkıntısı olmadığını savundu. Hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesi gerektiğini anlatan Yardımcı, şöyle devam etti: “Bizim Türkiye’de ihtiyacımız olan tek şey var o da besi maddesi. Et fiyatı neden artıyor, çünkü yem, saman fiyatı artıyor. Bugün hayvancılığın en büyük sorunu yem. Besicilere mazot ve yem teşviği yok. Hayvanları besleyenlere yemde teşvik verilsin.”

‘Kümes Hayvanları Konferansı’na Türkiye damgası!

Dünya Kanatlı Konseyi’nin (IPC) Uluslararası Kümes Hayvanları Konferansı, Türkiye’de kanatlı et sektörünün yüzde 91’ini temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) ev sahipliğinde gerçekleşti. 24 farklı ülkeden yaklaşık 80 kişinin katılımı ile gerçekleşen konferansa ‘Türkiye kanatlı eti sektörünün yükselişi’ damga vurdu. Konferansta Türkiye’deki yetiştirme, üretim, ambalajlama, dağıtım ve satış kanallarıyla ilgili övgüyle bahsedilirken, Dünya Kanatlı Konseyi Başkanı Jim Sumner, “Türkiye kanatlı sektörünün bu kadar gelişmiş olması bizleri çok etkiledi” dedi. Türkiye kanatlı eti sektörünün en önemli özelliğinin ‘randımanlı üretim’ olduğunu ifade eden Sumner, kongreye gelen tüm katılımcıların Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir ülke’ olarak gösterdiklerini söyledi. Sumner, “Sektörünüz tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Türkiye’de beyaz et tüketiminin artışı ciddi bir potansiyel. Riskin de her anlamda düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye şu anda yapmış olduğu ihracat ile dikkatleri üzerine çekiyor” diye konuştu. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Dr. Sait Koca da Türkiye kanatlı eti sektörünün Avrupa’daki üretim tesisleriyle başa baş rekabet ettiğini, hatta daha ileri seviyede olduğunu belirterek, “Yetiştirme koşulları, üretim tesisleri, ambalajlama, dağıtım ve daha birçok konuda Türkiye kanatlı eti sektörü çok iyi bir noktada bulunuyor” diye konuştu.