Bilecik'te teşvik umudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİLECİK'TEN / Belkıs GÜMÜŞ

bilecik@dunya.com

Bilecik'in iktisadi tarihinin miladı, 1973 yılı olarak bilinir. Bu yılda Bilecik, kalkınmada öncelikli yöreler arasına alınarak, teşvik kapsamına girdi ve bugünkü 170'e yakın sanayi kuruluşunun yüzde 90'ı ilimize yatırım yaptı. Bu teşvikler ve sanayileşme süreci ile birlikte Bilecik, tarım toplumundan sanayi toplumuna adım attı, şehirleşme hız kazandı ve 7 bin civarında olan merkez ilçe nüfusu bugün 45 binleri buldu. Sanayileşen ilçe merkezleri ise aynı paralelde seyretti ve özellikle kırsal kesimden büyük göçler aldı. Dönemin hükümetinin aldığı bir karar, Bilecik ekonomisinin makûs talihini değiştirmekle kalmadı, çeyrek asırlık bir dönemde Bilecik'te her alanda büyük bir değişimi de beraberinde getirdi.

1973 yılında başlayan süreç, 1977 yılında organize sanayi bölgelerinin (OSB) kurulmaya başlaması ve 1990'lı yıllarda 6 OSB ile zirveye ulaştı. Ancak 2000'li yıllardan itibaren duraklama dönemine girdi ve günümüzde de dibe vuracak hale geldi. İl genelindeki 35 bin kurulu istihdamın 10 bine yakını son 6 ay içerisinde işsiz kaldı ve Bilecik sanayisi en karanlık dönemini yaşamaya başladı.

İşte böyle karamsar bir tablonun yaşandığı ortamda, karanlığın en koyu olduğu dönemde aydınlığın yakın olduğunun müjdesini veren bir gelişme yaşandı. Geçenlerde, Bilecik Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Yusuf Subaşı Bey ile görüşmüştük.Yusuf Bey, yeni bir sektörel teşvik yasası hazırlandığını, seramikte Kütahya'ya, mermerde Uşak'a teşvik verileceğini, mermer ve seramik merkezi olan Bilecik'in bu kapsam dışında kaldığını, bunun için bir şeyler yapılması gerektiğini söylemişti. Ertesi gün görüştüğümüzde ise Milletvekili Fahrettin Poyraz'ı aradığını, Poyraz'ın Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'dan randevu aldığını ve görüşmeye gidileceğini söyledi. Bu görüşme, kriz nedeniyle bozulan morallerin üzerine tuz biber olan teşvik haberlerinin ardından sevindirici bir gelişmeydi. Bu olayın en sevindirici yanlarından birisi, şüphesiz böyle bir birlikteliğin sağlanmasıydı. Birlikte hareket etme kültürünün zayıf olduğu ilimizde ortaya çıkan bu birliktelik tarihe geçecek bir olaydı ve nitekim de öyle oldu.

Görüşmelere gelince, görüşmenin ardından Bakan Çağlayan'ın talimatıyla danışmanları özel bir ekip oluşturdu ve Bilecik ekibinin içinden oluşturulan özel ekipten talepleri dinledi. Bilecikli sanayiciler, örnek bir birliktelik oluşturarak Bilecik'in makus talihini değiştirecek görüşmeler yaptılar. Çünkü, Bilecik'in mevcut potansiyelinin üzerine bir de teşvik alması demek, tam anlamıyla makus talihinin değişmesi demektir. İnşallah, Bilecik hak ettiği sektörel teşviği alır, mermer, seramik ve porselen sektörünün kalbinin attığı bir il haline gelir. Umarız, sanayici ve işadamlarının bu birlikteliği her alanda kendini gösterir ve topluma örnek olur.