Bilgi ekonomisi ve çevre için 600 milyon euro kaynak

Avrupa Yatırım Bankası, iki sözleşmeyle toplam 600 milyon euro sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'de bilgi ekonomisini ve çevreyi desteklemek üzere iki sözleşmeyle toplam 600 milyon euro sağlayacak.

AYB'nin bölgesel yıllık forumu sırasında imzalanan sözleşmelerden biri, Türkiye'deki araştırma ve inovasyon kapasitesine yönelik 450 milyon euroluk krediden oluşuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı üzerinden aktarılan AYB fonları, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uygulanan bilim ve teknoloji programlarına Türkiye'nin ulusal katkısının eş finansmanını yapacak. Burada Türkiye araştırma alanının ortak Avrupa araştırma alanıyla bütünleşmesini desteklemek amaçlanırken, ulusal düzeyde olan ve büyük ölçüde ülkenin başlıca kent merkezlerinde bulunan bilim ve teknoloji programları 2010 ve 2011 yıllarında uygulanacak.

Belediyelere 150 milyon euro

Forum sırasında İller Bankası ve AYB arasında 150 milyon euroluk desteği içeren mutabakat zaptı da imzalanırken, kredi sözleşmesi bir sonraki aşamada imzalanacak.

Bu kapsamda AYB fonları, belediyelere hem finansal hem de teknik hizmetler sağlayacak aracı olarak İller Bankası'nı kullanarak, tüm Türkiye'de su ve katı atık sektörlerindeki yatırım fonlarını finanse edecek.

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, Dünya Bankası ve AYB gibi kurumların tek tek belediyeler ile değil İller Bankası ile muhatap olmak istediğini, bu kapsamda Dünya Bankası ile 5-6 yıldır çalıştıklarını ifade etti.

AYB ile kredi desteği için 1 yıldır görüştüklerini belirten Atasoy, 150 milyon euro tutarındaki desteğin 6 yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl vadeli olduğunu, bunun belediyelerin içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi ve katı atık tesisi gibi projelere aktarılacağını bildirdi.

Atasoy, sağlanan desteğin Türkiye'nin AB'nin çevre standartlarına ve politikalarına bağlılığını ileriye taşımada önemli bir araç olacağını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir