Bilgi internette de var, önemli olan 'diyalog'

Koç Üniversitesi'nin yenilikçi rektörü Prof.Dr. Umran İnan, "Amaç, öğrenciyi ömür boyu öğrenmeye hazırlayabilmek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rektör Prof.Dr. Umran İnan'ın yönetiminde güç kazanmaya devam eden Koç Üniversitesi, 2011'de okula başlayacak yeni öğrencilerini bekliyor.

Üniversitenin Sarıyer'deki kampüsünde gazetecilerle biraraya gelen Rektör İnan, okulla ilgili yeni projeleri, gelişmeleri ve beklentilerini anlattı. Öğrencilerin yüzde 40'ının burslu olduğunu, derslerinde başarısız olsalar, 'çift anadal' yapsalar, hatta bölüm değiştirseler dahi bazı okulların aksine burslarının kesilmediğini ifade eden İnan, hem öğrenciye hem de öğretim üyesine serbestlik tanıyan bir sistem yarattıklarını söyledi. "Biz buna 'nesiller arası randevu' diyoruz" ifadesini kullanan Rektör İnan, "En iyi öğretim üyelerini getirip öğrencilerin üzerine salıyoruz, ne yaparlarsa yapsınlar. Bilgi önemli değil, isteyen internetten de bulabilir zaten. Önemli olan diyalog. Öğrenciyi devamlı öğrenmeye hazırlayabilmek" diye konuştu.

Öğrenci, çekirdek programla kendisini tanıyor

İlk 100 arasından önemli sayıda öğrencinin Koç Üniversitesi'ni seçtiğini ifade eden İnan, Mühendislik, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Psikoloji ve Sanat Tarihi Bölümleri'nin en çok ilgi gören bölümler arasında olduğunu söyledi.

Öğretim üyesi kadrosuyla gurur duyduklarını belirten rektör, kadrolarındaki üyelerin yüzde 90'ının ABD, yüzde 95'inin de yurtdışından 'doktoralı' olduğuna dikkat çekti.

Koç Üniversitesi'nde ABD'de de uygulanan 'Geniş Tabanlı Çekirdek Program' uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Umran İnan, tüm öğrencilerin ilk yıl aynı dersleri aldığını, bu derslerin öğrencilerin kendilerini tanıyıp, problem çözme becerilerini geliştirmeye dayalı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. İnan, "Belirli temel dersleri alan öğrenciler bazen sonradan başka bir alana ilgileri olduğunu fark edip alan değiştirebiliyor veya çift anadal yapabiliyor" diye konuştu.

Hastane 2013'te hizmete girecek

Fakülteler açısından Koç Üniversitesi'nin hedeflenen sayı ve niteliğe ulaştığını kaydeden Rektör, anabilim dalı başkanlıkları olmayan, tüm öğretim üyelerinin dekana bağlı olduğu fakültelerde, bölümler arası iletişimi artırarak okulu gerçek bir bilim yuvası haline getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Geçen yıl tıp fakültesi kurduklarını ve ilk öğrencilerini aldıklarını hatırlatan Rektör Umran İnan, bu yıl sonunda Bayrampaşa'da okulun eğitim ve araştırma hastanesinin temelinin atılacağını, hastanenin de 2013'te hizmete girmesinin hedeflendiğini söyledi.

Kendi elektriğini üreten 'çevreci' okul

Öğrenci seçme sistemiyle ilgili fikirlerini de paylaşan Rektör Umran İnan, merkezi sistemle yapılan sınavın Türkiye için şimdilik en uygun yöntem olduğuna inandığını belirtti. Yurtdışındaki gibi referanslı, okulların kendi sınavlarıyla seçim yaptığı bir sistemin farklı bir kültür gerektirdiğine dikkat çeken İnan, Türkiye'de 'torpil' girişimleri ihtimalinin sisteme olan güveni zedeleyebileceği uyarısında bulundu.

Rektör İnan, okulun çevre ve enerji konusundaki duyarlılığını vurgulayan örnekler de verdi. Buna göre; doğalgazdan kendi elektrik enerjisini üretebilen bir kojenerasyon santraline sahip olan okul, bu süreçte açığa çıkan ısıyla sıcak su ihtiyacını karşılarken, fazlasını ürettiği dönemlerde de elektriğini merkezi sisteme veriyor. Okul bu yolla yılda 1 milyon TL tasarruf ediyor. Karbondioksit gazı salınımını belirli bir seviyede tutmaya özen gösteren okul, öğrenci merkezinde faaliyet gösteren restoranlara da standartlarına uyma şartı koşuyor.

Prof. Dr. İnan, 36 yıl kaldığı ABD'de ülkenin en saygın üniversitelerinden Stanford'da elektromanyetik teorisi üzerine dersler verirken, Rahmi Koç'un daveti üzerine Koç Üniversitesi'nde 2009'un sonbaharında Rektör olarak görev yapmaya başladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir