Bilgisayar sektöründeki KDV indirimi beklentileri karşıladı (ma) dı mı?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zekeriya Orhan / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

[email protected]

Bilindiği üzere hükümetin krize karşı çıkartmış olduğu paketlerin en sonuncusu "bazı sektörlere KDV indirimi getiren  29.03.2009 tarih ve 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/14812 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile;  Bazı mallara uygulanacak katma değer vergisi oranlarının tespiti ile Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılması Hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığı'nın 25/3/2009 tarihli ve 263 sayılı yazısı üzerine, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28'inci ve 29'uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 25/3/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır."

Özetleyecek ve hatırlayacak olursak; bu Bakanlar Kurulu kararı ile;

30 / 6 /2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, işyeri (bina ve/veya bağımsız bölüm şeklinde olanlar) teslimleri ile ekli (1) sayılı cetvelde yer alan malların teslimlerinde katma değer vergisi oranı % 8 olarak belirlenmiştir.

Ekli 1 sayılı listede bahsedilen sektörler arasında bilgisayar sektörü de bulunmakta olup, bu düzenlemenin yapılacağının açıklanmasından ve sektörde uygulanmaya başladığı tarih olan 30.03.2009 tarihine kadar büyük bir beklentiye sebebiyet vermiş ve işlerin hızlanacağı, satışların artacağı düşüncesi oluşmuştur.

Söz konusu uygulama 30.03.2009 tarihinde başladığında ve bilgisayar işi ile uğraşan firma ve kişilerin bilgisayar ekranlarına, mail kutularına  çalıştıkları ilgili kurumlardan, toptancılardan ve dağıtıcılardan ürün liste ve fiyatları gelmeye başladıkça, büyük beklentiler yerini küçük beklentilere bırakmıştır. Çünkü gelen listelerde indirime esas ağırlıklı olarak "Hazır Bilgisayarlar - Marka Bilgisayarlar, Notebooklar ve Yazıcıların " % 8 olduğu; diğer bir çok ürün grubunda ise değişiklik yapılmadığı görülmüştür.

Bilgisayar sektöründeki beklentileri anlamak için bu sektörü kısaca tanımamız lazım. Bilgisayar sektöründeki firmaları gruplayacak olursak; sektör ağırlıklı olarak zincir mağazalardan ve dağıtımcı firmaların kanal olarak bahsettikleri bilgisayar bayileri, mağazaları ve bilgisayar işiyle uğraşan irili ufaklı firma ve kişilerden oluşmaktadır. Maalesef bu çıkan karar sayıca az, fakat işi hacmi olarak büyük olan  (ve halihazırda bile bilgisayar piyasasında faaliyet gösteren, iş yapmaya çalışan irili ufaklı firmaları çoğu zaman agresif fiyatlarla zor durumda bırakan, iş potansiyellerini azaltan) zincir mağazaların beklentilerini daha çok karşıladığını, diğer şekilde çalışan kanal yapısı veya bayi olarak faaliyette bulunan bilgisayar firmalarının beklentilerini ise pek karşılamadığını söylemek mümkündür.

Neden?

Neden sorusuna cevap ararken zincir mağazalar dışındaki firmalarda işler nasıl yürümektedir?  Buna bakmak lazım:

Bilgisayar bayilerinde satışlar daha çok sipariş üzerine oem bilgisayar (düzme bilgisayar) montajı, oem bilgisayar parçaları satışı, yazılım satışı, web hizmetleri ve teknik servis hizmetlerinden oluşmaktadır. Bu açıdan baktığımızda; bir bilgisayarı oluşturan temel parçaların; Anakart, işlemci, bazı monitörler, ram, PC kasası ve yazılımın  % 8 KDV indirimine tabi tutulmayıp %18 oranla bırakıldığı görülmektedir. Bu da maalesef iş hacmini tatmin edici düzeyde artıracak bir sonuç yaratmadığı gibi, müşterinin komple bilgisayar istediği zaman bilgisayar bayisinin %18 ile aldığı malzemeleri %8 ile hazır PC olarak satmasına da  sebep olacaktır ki bu da ayrı bir olumsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır .

Sonuç olarak;

Bilgisayar sektörü bir an önce bu %8 KDV indirimindeki olumsuzlukların giderilmesi ve bilgisayarla ilgili tüm parça ve bileşenlerin %8 KDV indirimine dahil olmasını beklemekte ve istemektedirler. Bilgisayar sektörünün de hareketlenmesi ve tatmin edici düzeyde canlanması için bu karardaki eksik unsurların düzeltilmesi ve bilgisayar piyasasına bir an önce ivme kazandırılarak bu sektörde ki kriz etkilerinin yumuşatılması sektörün önemli  beklentisidir.