Bilinirliğimiz bir yılda 2.5 kat arttı

Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, bu yıl poliçe sayısında 450 bini geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigortanın önemi her geçen gün artıyor. 2006 yılı başında faaliyetlerine başlayan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi AŞ, kısa adıyla da Tarsim ise ülkemizdeki tarım arazileri ve hayvancılığa karşı olan risklerin önüne geçme konusunda önemli bir yol kat etti.

Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, 2010 yılında 372 bin adet poliçe ile toplam 4 milyar TL değerinde tarımsal ürün ve çiftlik hayvanını sigortaladığını, gelinen durum itibariyle de Tarsim'in artık öğrenildiğini ve son bir yıllık dönemde bilinirliğinin 2.5 kat arttığını söyledi.

Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, kurum olarak beklentileri ve hedeflerini DÜNYA ile paylaştı.

Tarsim'in 2010 yılında 372 bin adet poliçe ile toplam 4 milyar TL değerinde tarımsal ürün ve çiftlik hayvanını sigortaladığını belirten Bülent Bora, bu doğrultuda 2009 yılına göre poliçe üretiminde yüzde 21, sigortalanan tarımsal varlık değerinde ise; yüzde 37'lik bir artış sağlandığını söyledi.

"2010 yılında hedeflerimizi tutturduk ve sigorta sektörünün son 4 yıldaki toplam büyümesinin aynı dönem itibariyle yaklaşık 8 kat üzerinde büyümüş olduk" diyen Bora, "2011 yılında Tarsim olarak hedefimiz; poliçe sayısı olarak 450 bin adedi geçmek ve yaklaşık 5 milyar TL değerinde tarımsal ürünü sigortalamak" şeklinde konuştu.

2011 yılı itibariyle Tarsim'e eklenen yeni teminatları sorduğumuz Bülent Bora, "Devlet destekli tarım sigortalarının 2011 yılı kapsamı genişletilerek süt sığırlarına ilave olarak besi sığırları da sigortalanmaya başlandı. Ayrıca bitkisel ürün sigortalarının meyveler grubunda 2007 yılından beri devam eden uygulama değiştirilerek don teminatının başlama zamanı ‘çiçeklenme dönemini' de içine alacak şekilde erkene alınmış oldu.

Zaten yıllardır üreticiler tarafından ısrarla talep edildiği için çiçek döneminin kapsama alınması derhal etkisini gösterdi ve ocak şubat aylarında poliçe sayılarında meyve bazında 3/4/5 kat artışlar gerçekleşti" dedi. Bora, 2011 yılı Ocak ve Şubat ayları ile 2010 yılı aynı dönemi karşılaştırıldığında, sigorta bedelinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 207 artış ile 1 milyar 696.1 milyon TL'ye, sigortalı hayvan sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 251 artış ile 56 bin 475 adede, ayrıca poliçe sayısının da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 284 artış ile 155 bin 462 adede yükseldiğini de belirtti.

Tarsim'in artık öğrenildiğine dikkat çeken Bora, 2009 ve 2010 yıllarında yaptıkları bilinirlik araştırmaları sonucunda 1 yıl içinde Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nden haberdar olan üreticilerin sayısının yaklaşık 2.5 kat arttığının görüldüğünü, nicelik olarak bir sorun olmadığını, çiftçilerin Tarsim diyince iyi kötü bildiklerini, fakat verilen hizmetler konusunda farklı algılar olduğunu ifade etti. Bora, tarım kesiminde Tarsim'in bilinirliğini, tanınırlığını yükseltmek, tarım sigortalarının Türkiye'de yaygınlaştırılmasını sağlamak amacı ile, ilerleyen dönemlerde eğitimler ve tanıtım çalışmaların devam edeceğinin altını da çizdi.

İklimsel değişimlerin Tarsim'i doğrudan etkilediğini de belirten Bülent Bora, "Sistem başladığından beri her yıl, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen ve ilk kez oldu diye tanımlanan afetlerle karşılaşıyoruz. Bu durum tarım sigortası yaptırmayan üreticileri mağdur ettiği gibi bizi de teknik çalışmalar ve planlama bakımından zorluyor" dedi.

Son olarak sigorta sektöründe yaşanan fiyat rekabetine yönelik görüşlerini sorduğumuz Bülent Bora, rekabetin iyi bir şey olduğuna ve sonunda tüketicinin kazanacağına inandıklarını fakat Tarsim olarak rakipleri olmadığı hatırlattı ve "O nedenle kendimize farklı ülkelerin aynı konuda faaliyet gösteren kurumlarını ölçü alıyoruz" şeklinde konuştu.

Gelişmekte olan ülkelere örnek olduk

Türkiye'de tarım sigortaları sisteminin oldukça yeni olmasına rağmen, yabancı ülkelerden gelen heyetlerin Tarsim'in İstanbul'daki merkezini ziyaret ettiğini söyleyen Bülent Bora, bu ülkelerden gelen heyetler ile yapılan görüşmelerde, Türkiye'de uygulanan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi hakkında bilgi verildiğini hem de diğer ülkelerde uygulanan tarım sigortaları sistemi hakkında karşılıklı bilgi alışverişlerinde bulunulduğunu söyledi. Bora, "Tarsim olarak hedefimiz, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan sigorta havuz sisteminin öncü ve örnek temsilcilerinden olup, bu anlamda gelişmekte olan ülkelere de örnek olmaktır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir