Bilirkişi bir türlü bilemedi!
TTK maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasına devam edildi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 17 Mayıs 2010'da 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasıyla ilgili 28 sanığın yargılanmasında 5. kez bilirkişi istendi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında Yapı-Tek firmasınca eksi 540 kodunda yürütülen galeri açma işi sırasında 28 işçi ve 2 mühendisin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı grizu patlamasıyla ilgili Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan 28 sanıktan 7'si ile bazı mağdur aileler ve avukatları katıldı.
Mağdur tarafın avukatları, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 4. raporda sadece Halim Köse ve İsmail Güner'in kusurlu bulunup, diğer sanıklara kusur verilmemesine itiraz ederek, yeni rapor düzenlenmesini istedi.
Avukatlar, ayrıca sanıklar Halim Köse ve İsmail Güner'e yurt dışı yasağı konulmasını talep etti. Sanık avukatları ise yeni bilirkişi raporuna gerek olmadığını savundu.
Çelişkileri ortadan kaldıracak bilirkişi raporu istendi
Mahkeme heyeti, 26 sayfalık bilirkişi raporunda kusurlu davranışlar somut gösterilmediği gerekçesiyle yeni rapor hazırlanması için dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği, maden mühendisliği ve elektrik konusunda uzman akademisyenlerin yer alacağı bilirkişi heyetinden soruşturma ve yargılama sırasında hazırlanan 4 bilirkişi raporu arasındaki çelişkileri giderecek şekilde rapor hazırlamasını isteyen mahkeme heyeti, olay öncesi ve sırasında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden teknik eksiklikler ve alınması gereken önlemler ile kazanın oluşumundaki etkenlerin araştırılarak kişiler üzerindeki kusurların belirlenmesini talep etti.
Sanıklar Köse ve Güner hakkında yurt dışı yasağı talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.
TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı.
TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 cenaze yer üstüne çıkarılmıştı. Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.
Olayla ilgili daha önce 4 bilirkişi raporu hazırlanmıştı.