Bimeks, minimum 30 franchise hedefliyor

Bimeks Genel Müdürü Bayraktar, yıl sonunda minimum yüzde 30 oranında büyümüş bir şirket olacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, 20 yıllık tecrübelerini iş ortaklarıyla paylaştıklarını belirterek hedeflerinin yıl sonuna kadar minimum 30 tane franchise'ı aralarına katmak olduğunu bildirdi.

Bayraktar, Swissotel'de Bimeks Franchise Sistemine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Bimeks'in 1990 yılında kurulduğunu ve bu yıl Bimeks'in 20. yılını kutladıklarını anımsattı.

Bimeks'in bugün 13 şehirde 29 mağaza 22 bin metrekare satış alanı ve 450 çalışanı olduğunu dile getiren Bayraktar, geçen yıl 250 milyon lira ciro yaptıklarını, sektörün en büyük firmasının 250 mağazası ve kendilerinin 4 katı cirosu olduğunu, IT sektörünün teknoloji perakendeciliğinin en verimli şirketi olduklarını anlattı.

Türkiye'de şu anda organize perakendenin payının yüzde 25'ler seviyesinde olduğunu ifade eden Bayraktar, 2003 yılında satılan bilgisayar adedi 670 bin adetken, bu rakamın 2009 yılında 2,9 milyona ulaştığını, bu alanda inanılmaz bir büyüme olduğunu, bu büyümenin devam edeceğini söyledi.

Bayraktar, tüketici teknolojisi pazar büyüklüğünün 2009 yılında yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Bimeks'in, teknoloji mağazaları kanalında yüzde 18 oranında pazar payı olduğunu dile getiren Bayraktar, son 5 yılda yaklaşık 500 bin adet bilgisayar satışı ile 100 bin adet LCD-Plazma tv satışı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Arif Bayraktar, geçen yıl yaşanan ekonomik krizin etkisi ile mağaza açmadıklarını ve verimlilik üzerine yoğunlaştıklarını ifade ederek, ancak GFK datalarına göre 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 53 oranında bir büyümeye ulaştıklarını dile getirdi.

"Toplam pazar yüzde 41 büyüdü"

Genel pazarın 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 41 büyüdüğünü bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

"Bu büyümenin çoğunluğu IT tarafından büyüdü. Biz bu dönemde de beyaz eşya işine girdik. Bu işi yapmaya başladık ve doğru yapıyoruz. Bu yıl 2,9 milyon adet olan PC satışı, 2012 yılında 4,5 milyon adede ulaşacak. 6,8 milyon olan internet kullanıcısı sayısı da 2012 yılında 15,5 milyon olacak. Tüketici teknolojisi pazar büyüklüğü 2012 yılında 10 milyar dolardan 17,2 milyar dolara çıkacak. Organize perakendenin payı da yüzde 25'ten yüzde 40'a ulaşacak."

Bayraktar, Bimeks Franchise Sistemine de değinerek, artık 20 yıllık tecrübelerini tüm Türkiye'deki iş ortaklarıyla paylaştıklarını belirtti.

Arif bayraktar, şunları kaydetti:

"Bizde bilgi birikimi altyapı ve değişik formatları yönetme kabiliyeti var. Türkiye'nin herhangi bir il ve ilçesinde o ili bilen performanslı çalışıp satışı iyi yönetecek yatırımcı ve girişimcilere ihtiyaç var. Yaptığımız sistem franchise sistemine uyduğu gibi klasik sistemden ayrılan yönleri var. 150 metrekareden teknoport ölçeğine kadar franchise verebiliyoruz. Marka bedeli 1 kereye mahsus alınacak.

Mağaza kendi ekibimiz tarafından anahtar teslim alınacak. İlk stok bedeli kadar depozito alınacak franchise mağazamızdan. Stok riski yok. Franchise Bimeks'in kendi mağazaları ile aynı standartlarda olacak. Fiyat politikamız Franchise mağazamızdan ayrı olmayacak. Mağazanın satın alma kotası zorunlu mal olmayacak. Reklam, satın alma, lojistik masrafları Bimeks tarafından karşılanacak."

"Yıl sonunda yüzde 30 büyüme"

Franchise sistemi ile garanti edilen minimum kar marjının her ay ödeneceğini ifade eden Bayraktar, bu sistemde Bimeks'in standartlarına uygun elemanlar olacağını ve 1 aylık eğitimden geçeceğini anlattı.

Bayraktar, "Hedefimiz yıl sonuna kadar minimum 30 tane franchise'ı aramıza katmak. Eylülden itibaren bu sistemin hızlı bir şekilde hayata geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu sistem sektördeki bazı yapıları da değiştirecek. Özellikle rekabeti ülkenin her tarafına yayılması açısından önemli. 150 metrekare bir mağaza için isim hakkı olarak 90 bin lira artı KDV alacağız. Büyük mağazalara göre fiyat değişiyor" diye konuştu.

Bu yılın ilk çeyrek sonuçlarına göre yüzde 50'nin üzerinde bir büyüme yakaladıklarını dile getiren Bayraktar, yıl sonunda minimum yüzde 30 oranında büyümüş bir şirket olacaklarını kaydetti.

Bayraktar, bu yıl sektörün ortalama yüzde 20-25 oranında büyüdüğü bir pazarda pazar paylarını artıracaklarını sözlerine ekledi.

Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray ise global kriz döneminde altyapıları ile çok uğraştıklarını kaydetti.

Akgiray, gelecek ay Anadolu'da bir mağaza açacaklarını ifade ederek, internet üzerinde de çalıştıklarını ve orada da geleceğin fırsatları olduğunu söyledi.

Arif Akgiray, "Biz büyümemizi organik olarak sürdürüyoruz. Hem franchise'ımızın para kazanabilmesi hem de bizim büyüyebilmemiz için hazırız" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir