Bir gün ihtiyaç olur: Boz ayı saldırısında hayatta kalma rehberi
Küresel Çevre Fonu destekli Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan rehberde, boz ayı saldırısında hayati önlemler sıralandı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Küresel Çevre Fonu destekli Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan "Boz ayıyla Birlikte Yaşam Rehberi"nde, insan ve boz ayı çatışmasının, uygun önlemler alınarak çözülebileceği belirtildi.
Türkiye'nin, Avrupa ve Orta Asya'daki en büyük boz ayı popülasyonlarından birini barındırdığına dikkat çekilen rehberde, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde insanların ve boz ayıların yaşadığı alanların birbiriyle örtüştüğü kaydedildi.
Bu bölgelerde bulunan arı kovanlarıyla sebze ve meyve bahçelerinin ayılar için cazip beslenme alanları oluşturduğu aktarılan rehberde, bunun da arı kovanları, sebze ve meyve bahçelerinin ayılar tarafından ziyaret edilmesine, ürünlerin yenmesine ve sonuçta ekonomik zarar oluşmasına neden olduğu ifade edildi.
Bu durumun, insan ile boz ayı arasında bir çatışma oluşturduğu vurgulanan rehberde, boz ayı-insan çatışmasının uygun önlemler alınarak çözülebileceğini savunuldu.
Rehberde, boz ayıların yaşadığı bir yerde yürüyüş, piknik ya da kamp yapanların, varlıklarını boz ayılara belli etmesi, arazi ve bitki örtüsünün görüşü engellediği durumlarda yüksek sesle konuşulması, gürültü yapılması ya da en azından çantalara zil takılması önerileri yer aldı.
Güvenlik açısından yalnız değil, grup halinde dolaşılması tavsiye edilirken, grupların boz ayılar ve diğer yaban hayvanları tarafından daha kolay fark edildiği de belirtildi.
boz ayıların dinlenmek için bitki örtüsünün sık olduğu alanları tercih ettiği ve yürüyüş yaparken buralardan uzak durulması önerilen rehberde, şu tavsiyelere yer verildi:
"Ayıların yuva, üreme ve beslenme alanı olarak bilinen yerlerde piknik ya da kamp yapmayın. Her türlü yiyecek boz ayıların ilgisini çekebilir. Piknik ve kamp yapanların yiyeceklerini açıkta bırakmamaları, yiyeceklerini saklamak için önlemler almaları gerekir.
boz ayıların yaşadıkları alanlara asla yiyeceklerinizi ya da atıklarınızı bırakmayın. Çünkü insan kaynaklı yiyeceklere zamanla alışabilirler ve bu alışkanlık, bölgede yaşayan insanlar ve kampçılar için bir soruna yol açabilir."
Rehberde, "boz ayılar, güçlü, zeki ve çekingen hayvanlardır. Çoğunlukla insandan uzak dururlar" denildi.
Boz ayıların yaşadığı bir yerde tarımla uğraşıyorsanız
Rehberde, meyve ve sebze bahçelerinin kolay ulaşılabilir ve cezbedici besin kaynaklarını içerdiği, bu nedenle yılın belirli dönemlerinde ayılar tarafından ziyaret edilebildiği ve bunun da bahçelerin zarar görmesine neden olduğu anımsatıldı.
Meyve ve sebze bahçeleri ile çok sayıda kovan içeren arılıkların özel olarak tasarlanmış elektro-şoklu tel çit sistemleri kullanılarak korunabileceği kaydedilen rehberde, elektro-şoklu tel çit sistemlerinin dünyanın bir çok ülkesinde yaban hayvanı kaynaklı zararları önlemek için etkin bir şekilde kullanıldıkları aktarıldı.
Arı kovanlarının, ayılar için enerji değeri yüksek ve kolay ulaşılabilir besini sağladığı, bunun da kovanların ayılar tarafından ziyaret edilmesine ve zarar görmesine yol açabildiğine dikkat çekilen rehberde, arı kovanlarının, yerden yüksekliği 3 metre olan ve her biri 10-15 kovan taşıyan platformlar kurarak etkili bir şekilde korunabileceği önerisinde bulunuldu.
Beklenmedik bir şekilde bir boz ayıyla karşılaşırsanız
"Bir boz ayıyı uzaktan görürseniz mümkünse o alandan hemen ayrılın" denilen rehberde, beklenmeyen bir şekilde bir boz ayıyla karşılaşıldığında, sakin olunması, ani hareket edilmemesi, boz ayıdan uzaklaşmak için asla koşulmaması istendi.
Rehberde, "Oradan arkanızı dönmeden, yavaşça yürüyerek uzaklaşın. Ağaca tırmanmaya çalışmayın. boz ayının ağaca tırmanabildiğini, hızlı koşabildiğini ve çok güçlü olduğunu unutmayın" ifadesi kullanıldı.
Rehberde, şu tavsiyelere yer verildi:
"boz ayıyla çok yakın mesafede karşılaşırsanız ve üstelik hayvan yoluna devam etmiyorsa, olduğunuz yerde durun, normal bir ses tonunda konuşun ancak kesinlikle gözlerinin içine bakmayın.
boz ayı saldırıya geçerse parmaklarınızı birbirine kenetleyip ellerinizi boynunuzun arkasına koyun ve cenin pozisyonu alıp ölü taklidi yapın. Bu şekilde yüzünüzü ve iç organlarınızı koruyabilirsiniz. boz ayı pasif durumunuza karşın harekete geçer ve sizi ısırmaya kalkarsa, bu sizi besin olarak gördüğüne işaret edebilir; bu durumda kurtulmak için elinizden geleni yapın."
Rehberde, "Hem kendimizi korumak, hem yaban hayatını korumak için boz ayıyla birlikte yaşamayı öğrenelim" denildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir