Biyogüvenlik Yasa Tasarısı, komisyonundan geçti
Komisyon, görüşlerini rapor halinde, "esas komisyon" olan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna gönderecek
ANKARA - TBMM AB Uyum Komisyonunda, "Biyogüvenlik Yasa Tasarısı" kabul edildi.
AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış başkanlığında toplanan Komisyon, tasarıyı "tali komisyon" olarak görüştü.
Komisyon Başkanı Yakış, düzenlemeyi AB uyum açısından ele alacaklarını belirterek, AB Genel Sekreterliğinden (ABGS) kendilerine gönderilen bilgi notunda, "düzenlemede AB müktesebatına uymayan unsurlar bulunduğunun" yer aldığını ifade etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak'ın, tasarı hakkında bilgi vermesinin ardından ABGS'yi temsilen Komisyona katılan Nurselen Budak, AB'de risk değerlendirme ve gıda güvenliği konusundaki uygulamaya işaret ederek, "Türkiye'de gıda güvenliği konusunda yapılan çalışmalar var. Halen, bu konuda bir yasa üzerinde çalışıyor. Ancak risk değerlendirmesi konusunda durum farklı... Bunun tümüyle bağımsız organlar tarafından yapılması gerekiyor" dedi.
ABGS'den Komisyona gönderilen yazının ardından, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiklerini ve görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Budak, ancak tasarının son halini görmediklerini, dile getirdikleri bazı hususların yönetmelikle yapılacağının kendilerine iletildiğini söyledi.
Budak'ın sözlerine, bazı milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Komisyona gelen kurum temsilcilerinin varsayımlı konuşamayacağını belirtirken, yetkililerin görüşlerini açıkça ortaya koymasını istedi. Elvan, "Bu tasarının yüzde 100 AB ile uyumlu olması gerekmiyor. Çünkü Türkiye, hemen yarın AB'ye üye olacak değil. Uyumun belli bir maliyeti var. Değişikliklerin zaman içine yayılarak yapılması taahhüt edilecek" dedi.
AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, "AB ile uyumlu olmayan bir tasarı, niye buraya getirildi?" diye sorarken, CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu ise Meclise gelenin Hükümet tasarısı olduğunu, kurumlar arasındaki görüş ayrılığının kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.
Hacaloğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in açıklamasına göre, "Yurtdışından ithal edilen ürünlerin yaklaşık yüzde 10'unun GDO'lu olduğu için izin verilmediğini" belirterek, bunun çok yüksek bir oran olduğunu, konunun ciddi ve titiz bir çalışmayı gerektirdiğini ifade etti.
AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, düzenlemeye sadece AB ile uyum açısından bakılamayacağını savunarak, "AB müktesebatına yüzde 100 uyulacak diye bir şey yok. Ülke gerçekleri de önemlidir" görüşünü savundu.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ise AB müktesebatı açısından direktiflerin bağlayıcı olduğunu kaydederek, tasarının AB ile uyum içinde olması gereğini ifade etti.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen de daha önce yasaklanan GDO'lu bazı ürünlerin serbest bırakıldığını, bunlar arasında çocuk mamalarının da bulunduğunu belirterek, insan sağlığını ilgilendiren hayati bir konuda keyfi uygulamalar yapıldığını ileri sürdü. Tasarıyla, "Hükümet yetkisinde ve denetiminde kurul oluşturulduğunu" ifade eden Öymen, GDO konusunun "saatli mayın gibi devletin içine yerleştirildiğini" savundu. Öymen, "Belli bir eşik üstündeki ürünlerin üzerine GDO'lu olduğu yazılacak. Oysa, AB'de hepsi yazıyor. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa sakıncalı olacak" dedi.
Komisyon, tasarının tümünü görüştükten sonra görüşlerini rapor halinde, "esas komisyon" olan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonuna gönderilmesine karar verdi. Komisyon, tasarıya, "risk iletişimi", "risk yönetimi", "bulaşan" ve "işleme" tanımlarının eklenmesine, "GDO'lardan elde edilen ürünler" ve "biyogüvenlik bilgi değişim mekanizması" tanımlarında değişiklik yapılmasını, ayrıca "kayıt altına alınan GDO ve ürünlerine ilişkin belgelerin 10 yıl süreyle saklanmasının zorunlu olması" unsurlarının eklenmesini önerdi.