Biyolojik çeşitlilik 50 yılda yüzde 28 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - WWF'nin 2 yılda bir yayımladığı Yaşayan Gezegen Raporu'na göre, biyolojik çeşitlilik 1970 yılından beri yüzde 28 azaldı.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, insanoğlunun yaşam için gerekli hemen hemen her şeyin karşılanmasında doğaya ve onun çeşitliliğine muhtaç olduğunu belirtti.

Yaşamın, bitkiler ve hayvanların olağanüstü değişkenliği, onların yaşadıkları yerler ve içinde bulundukları ortamlara bağlı olduğunu dile getiren Baştak, ancak doğal kaynaklara yönelik talebin sürekli artmasından dolayı bu çeşitliliğin tehdit altında bulunduğunu vurguladı.

Baştak, yeryüzünde 7 milyar insanın yaşadığını, 2050'de ise bu rakamın 10 milyara yaklaşacağının öngörüldüğüne işaret ederek, "İnsanlar çoğalıyor ama diğer canlı türleri için durum, bunun tam tersi. Hızla artan nüfus, yapılaşma, doğal alanların tahribatı, yasa dışı avcılık ve ticaret, yaban hayatın dengesini bozuyor ve bu canlıları yok oluşa doğru sürüklüyor. Özetle, biz çoğalırken dünyamızı paylaştığımız diğer canlıların sayısı hızla azalıyor" diye konuştu.

Dünyada bin 600 panda kaldı

WWF'nin, Yaşayan Gezegen Raporu'nda biyolojik çeşitliliği izlemek için Yaşayan Gezegen İndeksi'ni kullandığını kaydeden Baştak, 2 bin 500'den fazla türü inceleyen indeksin, 1970'den beri biyolojik çeşitliliğin yüzde 28 azaldığını ortaya koyduğunu anlattı.

Dünyada bin 600 panda ve 3 bin 200 kaplan kaldığını vurgulayan Baştak, Afrika'daki fil popülasyonunun da insan baskısı ve habitat kaybı gibi nedenlerle azalma eğiliminde bulunduğunu bildirdi.

Baştak, Güneybatı Asya'da, geçmişte sayıları yüzbinleri bulan orangutanların yaşam alanının bugün Borneo ve Sumatra ile sınırlandığını ve popülasyonunun 50 binin altında olduğunu söyledi.

Yeryüzünde sadece 50 java gergedan var

Daha önceleri Avrupa, Asya ve Afrika'da yayılan gergedanların ise koruma altındaki parkların dışında yaşama şansının çok az olduğunu dile getiren Baştak, şöyle konuştu:

"Bir alt tür olan java gergedanı yeryüzünde sadece 50 tane kaldı. Açık denizlerde kilometreler kat eden ve ülkemizde de yuvalama kumsalları bulunan deniz kaplumbağalarının popülasyonu yüzde 20 azaldı. Akdeniz fokunun tüm Akdeniz'de sadece 500 birey kaldığı tahmin ediliyor. Türkiye'de de küresel ölçekte nesli tehlike altında 179 tür bulunuyor. Bunların arasında deniz kaplumbağası, yunus, orfoz ve boz ayı gibi türler yer alıyor."

WWF olarak dünyanın dört bir yanında türleri ve yaşam alanlarını koruma çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Baştak, yerel sivil toplum kuruluşlarının doğa koruma projelerine hibe desteği verdiklerini bildirdi.

Baştak, doğa koruma projelerini ülke geneline yaygınlaştırmak, yöre halkının doğal değerlerini daha iyi tanıması ve sahip çıkmalarına destek olmak amacıyla yerel sivil toplum kuruluşları tarafından geliştirilen projelere hibe verdiklerini ifade etti.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

 Baştak, 4 Ekim'in Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak geçtiğini anımsatarak, "4 Ekim, sadece gözümüzün gördüğü hayvanları değil, yeryüzünde var olan tüm hayvanların da yaşam hakkına sahip olduklarını hatırlamamız açısından çok önemli" dedi.

Dünya Hayvanları Koruma Günü'nün, insanların hayvanlara sevgisini ve yaşam haklarına saygısını göstermelerinin yanı sıra bu konuda çalışan kurumlara destek olmaları için de fırsat sunduğunu dile getiren Baştak, şöyle devam etti:

"Tür koruma çalışmaları uzun yıllar süren, alanda fiilen ve sürekli bulunmayı gerektiren çalışmalardır. Bu çalışmaların maliyetleri oldukça yüksektir ve devam edebilmesi için toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşmektedir. WWF'te yürütülen çalışmaların, bu canlı türlerini önemseyen insanlar tarafından desteklenmesi çok önemli. Bu sorumluluğu hissedenlerin yaptığı bağışlar çalışmaların devamlılığını güvence altına alıyor."

Evlat edinme kampanyasına destek çağrısı

Kişi ve kurumları, 4 Ekim'de nesli tehlike altındaki türleri korumak için yürütülen çalışmalara destek olmaya çağıran Baştak, şunları kaydetti:

"İnsanlar, kendileri ya da sevdikleri adına nesli tehlike altındaki türleri evlat edinerek, bu türlerin korunmasına yönelik çalışmalara destek olabilirler. Bunun için 'https://destek.wwf.org.tr' internet sitesi üzerinden 15, 35 ve 75 liralık bağış yapabilir. Bağışlar karşılığında 15 lira için isme özel hazırlanmış e-sertifika, 35 lira için basılı sertifika hazırlanıyor. 75 liralık bağış için ise basılı sertifikayla birlikte seçilen türün oyuncağı ve bilgi notundan oluşan özel evlat edinme kiti gönderiliyor. Kampanya hakkında detaylı bilgi 'www.wwf.org.tr' adresinde bulunuyor."