Biz büyük bir uzlaşmadan yanayız

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, (Çatı aday konusu) "Doğrusunu isterseniz, biz büyük bir uzlaşmadan yanayız. Siyasi partiye bir genel başkan seçmiyoruz. Biz bir ülkeye cumhurbaşkanı seçeceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESSEN - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday konusuna ilişkin, "Doğrusunu isterseniz, biz büyük bir uzlaşmadan yanayız. Siyasi partiye bir genel başkan seçmiyoruz ya da siyasi partilerin yarıştığı bir süreç değil bu. Biz bir ülkeye bir cumhurbaşkanı seçeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Almanya ziyareti kapsamında Hessen kentinde kaldığı otelden Grugahalle Salonu'nda Almanya'daki Türk vatandaşlarla buluşmak üzere ayrılırken, basın mensuplarının Almanya ziyareti ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Almanya ziyareti kapsamında vatandaşlarla bir araya geleceklerini ve projelerini aktaracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "CHP ne düşünüyor, belli konularda hep söyleniyor ya 'CHP eleştirir ama hiç proje üretmez, düşüncesi yoktur' diye. Bunları burada aktaracağım" dedi.

Avrupalı Türklerin, oylarıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çok önemli rol oynayacağına işaret eden Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların cumhurbaşkanı adaylarını belirleme sürecinde katkı sağlayacaklarını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmasına ilişkin ise bekledikleri başka bir aşama daha olduğunu belirterek, "Sadece gelip oy kullanmasınlar, aynı zamanda seçilme hakları da olsun yurt dışında çalışan işçilerimizin. Yani seçim çevresi yurt dışında da olsun, belli sayıda milletvekili seçilsin ve onlar da Türkiye'ye gelip parlamentoda kendi sorunlarını dile getirsinler, çözümleri dile getirsinler. Bunu da dillendireceğim bugün" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "çatı aday" konusunda gelişme olup olmadığı yönündeki sorusuna ise şöyle cevap verdi:

"Doğrusunu isterseniz, biz büyük bir uzlaşmadan yanayız. Siyasi partiye bir genel başkan seçmiyoruz ya da siyasi partilerin yarıştığı bir süreç değil bu. Biz bir ülkeye bir cumhurbaşkanı seçeceğiz. O cumhurbaşkanı nasıl olmalı, nitelikleri nasıl olmalı? Eğer seçeceğimiz cumhurbaşkanı gerçekten de bilgisiyle, birikimiyle, oturması kalkmasıyla, zarafetiyle hepimizin cumhurbaşkanı olacaksa, siyasi parti farklılıklarımızı bir tarafa bırakıp o kişiyi cumhurbaşkanı seçmeliyiz. 

Demeliyiz ki bu cumhurbaşkanı demokrasiyi savunuyor, kadın erkek eşitliğini savunuyor, hukukun üstünlüğüne inanıyor, bizi yurt dışında en iyi bu temsil edebilecek. Bu niteliklere sahipse bakılacak adaylara yurtdaşlarımız, bu niteliklere şu sahip olabilir dediği an oyunu verecek, biz de saygı duyacağız.”