‘Biz Ebruyuz’ projesi, 1000 çocuğun hayatını değiştirecek

Adana’da suç oranının yüksek olduğu mahallelerdeki çocukların topluma kazandırılması için kurulan Biz Ebruyuz Derneği, kuracağı eğitim merkezi ile bin çocuğa ulaşacak. Kurulacak merkezde dans, matematik, ileri Türkçe gibi dersler verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belma BAĞRIK

ADANA - Adana Valiliği, Adana Emniyet Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ile bir yıl önce kurulan Biz Ebruyuz Derneği dezavantajlı çocukların topluma kazandırılması için yeni bir projeye hazırlanıyor. Adana Valiliği’nin tahsis ettiği 800 metrekarelik bir alanda kuracağı eğitim merkezini haziran ayında hizmete açarak bin öğrenciye ulaşmayı hedefleyen dernek, öğrencilerin yıllık 400 TL kursiyer ücreti için hayırseverlerden bağış bekliyor.

Biz Ebruyuz Derneği Başkanı Gökhan Gündoğdu, Adana Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan kentin özellikle suç işleme oranının yüksek olduğu bölgelerinde yaşayan öğrencilerin elinden tutularak topluma kazandırılması çalışmalarının dernekleşerek “Biz Ebruyuz” projesi altında toplandığını ifade ederek, “Biz Ebruyuz” projesinin sivil toplum tarafından dernek çatısı altında sahiplenilerek yürütülmesi çok önemli. Burada temel amacımız Adana’da yaşayan dezavantajlı gruplara ulaşabilmek. Onlara hepimizin toplumun ayrı ayrı renkleri olduğumuzu hissettirmek, onlara bu toplumun bir parçası olduğunu anlatmak ve yeteneklerini, becerilerini sergileme imkanı sağlamak” şeklinde konuştu. Gündoğdu, derneğin bir yıldır faaliyet gösterdiğini, 100 öğrenciye ulaştıklarını anlatarak, “Şimdiye kadar çocukları müzik ve dansla bir araya getirdik” dedi. “Yeni proje ile daha çok çocuğa ulaşabileceğiz” şeklinde konuşan Gündoğdu, şunları kaydetti: “Adana Valiliği bize 800 metrekarelik bir alanda yer tahsis etti. Burayı bir eğitim merkezi haline getiriyoruz. Haziran ayına bin öğrenciye ulaşmayı amaçladık. Bin öğrencimize sanat, dans, matematik, ileri Türkçe gibi kendilerini geliştirme imkanları sunacak bir eğitim organizasyonu kuracağız. Bunu yaparken de öğrencimize yıllık 400 TL kursiyer ücreti vermek için hayırseverlerden bağış talep ediyoruz. Şu an ciddi bir katılım var. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de projeye ciddi bir katkısı var. Temel amaç 400 TL alıp öğrenciye vermekten ziyade hayırsever öğretmenlerle ve vatandaşlarla 400 TL’ye 4 bin TL’lik hizmet üretmek.”

Bir işadamı olarak bu projenin kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Gündoğdu, “Projenin dönüşümü çok hızlı oldu. Çocukların ailelerinden beklemediğimiz oranda bir geri bildirim alıyoruz. Bu projeye toplumun farklı kesimlerinden de destek aldık” dedi.

Toplumun sinir uçlarından destek almak istiyoruz

Gündoğdu, projeye dahil olan çocukların 7-14 arası yaş grubunda olduklarını aktarırken, eğitim merkeziyle birlikte 5 yaşından 18 yaşına kadar hizmet üretebilen bir toplum buluşma merkezi haline gelmek istediklerini dile getirdi. Gündoğdu, “Burada çocukların ailelerine de hizmet vermek istiyoruz. Eğer bu destek aynı şekilde devam ederse önümüzdeki yıllarda derneğimiz vakıflaşır ve çok daha kurumsal hale gelir” diye konuştu. Burs desteği için Adana’daki oda, borsa ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir toplantı yaptıklarını ve çalışmalarını anlattıklarını belirten Gündoğdu, katma değeri yüksek bir projeye destek vermelerini istediklerini anlattı. Gündoğdu, “Biz yardım istemekten çok yararlı işler yapmak istiyoruz ve bunun için kaynak ihtiyacımız var. Toplumun sinir uçlarından destek almak istiyoruz. Burs desteği ile birlikte derneğimize üye sayısını artırmak istiyoruz. Gönüllüler de çok fazla. Üye sayımızda yeni yılla birlikte ciddi bir artış bekliyoruz” dedi.  

“Çocuklarda kökten bir değişim yaratıyor”

En son gerçekleştirdikleri projeden bahseden Gökhan Gündoğdu, “Mustafa Erdoğan ve Anadolu Ateşi Grubu, Adana’ya gelerek çocuklara dans dersi verdi. Ders alan 6 ile 13 yaş arasındaki 95 çocuğumuzla Diyarbakır’a gittik. 2.5 saate yakın buradaki bin 400 kişilik bir salonda çok güzel bir gösteri yaptılar. Emniyet ve Valiliğin gerçekleştirdiği bu tür projelere kayıtsız kalmamamız gerektiğini düşünerek böyle bir projeye adım attık. Çocukları anlık olarak mutlu eden bir proje değil, kökten değişim yaratan bir proje. Bin insanın hayatına dokunmak çok önemli bir şey. Bu proje sorunlarla karşılık beklemeden yüzleşmemizi sağlıyor” şeklinde konuştu. 

“Proje dalga dalga yayılacak”

Gökhan Gündoğdu, projenin öncü olacağını önümüzdeki dönemde Türkiye’ye model olup diğer kentlerde de uygulanmaya başlayacağını temenni ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti: “Diğer illerde de dezavantajlı gruplarla da ilgili çalışmalar yapılmaya başladı. Bu projenin dalga dalga yayılacağına inanıyorum. Sizden beş dakika uzaklıkta oturan çocuğu, başkasının çocuğu olarak gördüğünüz sürece ortak bir geleceği paylaşma olasılığımız olmaz. Aradaki uçurumu ne kadar indirebildiğimiz çok önemli. Toplumun tüm alanlarına bu bilinci yaymamız gerekiyor” dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir