Bizim sayemizde global sigortacılık hizmeti veriliyor

Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, yabancı sermayeli şirketlerin sektöre büyük katkıları olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

 

İSTANBUL - Zurich Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, Türkiye'ye gelen yabancı sermayeli şirketler aracılığı ile global anlamda sigorta hizmeti verilebildiğini ve müşterilere gelişmiş sigortacılık anlayışından faydalanmalarının sağlandığını söyledi.

Zaman zaman yabancı sigorta oyuncuları sektöre disiplin getirmediği yönünde yorumlarla karşılaştığına dikkat çeken Bul; "Bu görüşe katılmıyorum. Şu anda sektörün en güçlü Riziko Teftiş ekiplerinden birisine sahibiz ve uluslararası normları uygulayarak sadece riskin doğru seçilmesi ve fiyatlanması değil, aynı zamanda müşterilerimize riskten korunmalarına dönük öneriler de sunuyoruz. Sektöre en büyük katkılardan birisini yapıyoruz" diye konuştu.

Zurich Sigorta'nın 2009 yılı gerçekleşmeleri, 2010 yılı beklentileri ve sektörün durumunu DÜNYA'ya değerlendiren Ertuğrul Bul, Zurich Sigorta olarak 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında büyüme yakalayarak 216 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu büyüme oranı ile ilk 15 hayat dışı sigorta şirketi arasında en hızlı büyüyen şirket olduklarına dikkat çeken Bul, "Aynı zamanda Teknik Karlılığı en yüksek ikinci şirket olduk. 2010 yılına da hızlı başladık. İlkini geçtiğimiz sene İstanbul Kozyatağı'nda açtığımız Zurich HelpPoint Hasar Merkezlerimizin sayısını arttırıyoruz. 2010 yılının bu ilk döneminde bir tanesi Bahçelievler'de, diğeri Maslak'te olmak üzere 2 yeni Zurich HelpPoint Hasar Merkezimizi daha hizmete açtık. Bu ay içerisinde Ankara'da da bir yenisini açıyoruz.

Rakamsal olarak baktığımızda da, acente kanalında yüzde 55, banka kanalında yüzde 36 seviyelerinde büyüme oranları yakaladık. Bu sene başında uygulamaya aldığımız yeni stratejimiz gereği, KOBİ ve Bireysel Segmentlere odaklanmaya başladığımızdan Broker kanalındaki daralma nedeniyle, Mayıs sonunda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.2'lik bir büyümeye ulaştık.

2010 yılı için de son 5 yılda olduğu gibi ilk 15-20'de yer alan hayat dışı sigorta şirketleri arasında en hızlı büyüyen ilk 3 sigorta şirketinden birisi olmayı hedefliyoruz. Yeni dağıtım kanalı geliştirme ve acente sayımızı arttırma yönünde de plan ve aksiyonlarımız var.

Yeni bankalarla ve finans kurumlarıyla da yeni işbirlikleri kurma yönünde girişimlerimiz var."diye konuştu.

Temel hedefimiz ilk üç

Zurich Finansal Hizmetler Grubu'nun dünyada Hayat Dışı Sigortacılık alanında hizmet veren en büyük üç sigorta grubundan biri olduğuna vurgu yapan Ertuğrul Bul; "170 ülkede, 60.000 çalışan ile hizmet veren Zurich'in bir parçası olarak global bir bilgi birikimine ve kapasiteye sahibiz. Zurich Grubu'nun finansal gücü ve global networkü ile bizim yerel bilgi birikimimizin harmanı olan bir güvenceyi müşterilerimize sunuyoruz.

Zurich Sigorta olarak hizmet vermeye başladığımız süreçten bugüne sürekli bir büyüme sağlayan, dinamik ve yaratıcı bir ekibe sahibiz. Bu açıdan bakıldığında Zurich Sigorta yıllık bazdaki tüm hedeflerini yakalamış, karlı büyüyen bir şirket.

Temel hedefimiz ise ilk 3 sigorta şirketi arasında yer almak. Bu hedefimize de yakın gelecekte değerlendireceğimiz organik/inorganik büyümelerle ulaşacağımız düşüncesindeyim" dedi.

Hem istihdam hem de know-how olarak olumlu katkılarımız var

Batı ile karşılaştırıldığında sigortacılık sektörünün Türkiye'de oldukça genç ve dinamik bir pazar olarak nitelendirebileceğini söyleyen Ertuğrul Bul, yerel olarak geliştirilen ürün ve hizmetlerin dışında Türkiye'ye gelen yabancı sermayeli şirketler aracılığı ile global anlamda sigorta hizmeti verebildiğini ve müşterilere gelişmiş sigortacılık anlayışından faydalanmalarının sağlandığına dikkat çekti.

"Bu açıdan yabancı sermayeli şirketlerin ülkemize hem istihdam hem de know-how olarak olumlu katkıları olduğunu düşünüyorum" diyen Bul şöyle konuştu: "Zaman zaman yabancı sigorta

oyuncuları sektörümüze disiplin getirmedi yorumları ile karşılaşıyorum. Bu görüşe katılmıyorum. Şu anda sektörün en güçlü Riziko Teftiş ekiplerinden birisine sahibiz ve uluslararası normları uygulayarak sadece riskin doğru seçilmesi ve fiyatlanması değil, aynı zamanda müşterilerimize riskten korunmalarına dönük öneriler de sunuyoruz. Sektöre en büyük katkılardan birisini yapıyoruz."

Bankacılığın sektörümüze yatırımlarını göreceğiz

Gerek ekonomi gerekse sigorta sektörü açısından kriz etkisinin Türkiye bazında atlatılmaya başladığının gözlendiğini belirten Bul, özellikle, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ekonomik büyümeye paralel Türk sigortacılığının yüksek büyüme potansiyeli olduğunu söyledi.

2010 yılının ilk çeyreğindeki gelişmeleri oldukça umutlu olarak niteleyen Bul; "Şirketler Kamu Bankalarının bile sigortacılık konusunda etkin dağıtım kanalı olduğunun farkına vardı. İlerleyen dönemlerde bankacılık sektörünün temel büyüme alanı olarak sigorta sektörüne olan yatırımlarını gözlemleyeceğiz. Diğer yandan tamamen teknoloji ile büyüyen bir jenerasyonun geldiğinin farkındayız.

Sektör olarak bu jenerasyonu yakalayabilmek için şimdiden altyapıyı kurmamız gerekli. Zurich Sigorta olarak mobil mecralarda ve internet sayfamızda sektöre önderlik eden uygulamalarımız mevcut. Sektörün de zaman içinde bu mecralara yönelik uygulamalarının artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Sosyal sorumluluğun yanındayız

Sosyal sorunluluk projelerine de değinen Bul, Zurich Sigorta olarak 2007-2009 yılları arasında Baba Beni Okula Gönder Kampanyası'na 145 kız çocuğunu okutmak üzere sponsorluk desteğinde bulunduklarını 2009 yılında da İstanbul Maratonu'na üst düzey yöneticilerinin de içinde olduğu bir grup ile katılarak 15 kız çocuğunun okumasını sağlayacak bağış topladıklarını söyledi. 5-11 Haziran'da Dünya Çevre Günü kapsamında bir kampanya düzenleyerek Kasko, Konut, Acil Sağlık ve Benim Ailem sigortası alan tüm müşterileri için bir fidan diktiklerini belirten Bul, bu sene Foça'da düzenlenecek festivalde sponsorlardan biri olduklarını ve ilerleyen dönemlerde sigortacılık bilincinin artırılmasına yönelik büyük çaplı bir organizasyon başlatacaklarının da altını çizdi.Bul son olarak Türkiye'de sigorta bilincinin artırılmasına değindi ve şunları söyledi; "Sigorta bilincinin artırılması için reklam faaliyetlerinin dışında bilinçlendirme aktiviteleri ile risk bilincinin toplum nezdinde oturtulması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için erken yaşta eğitim çok önemli bir başlangıç noktası olacaktır."

Yeni ürün çıkarmada iddialıyız

Zurich Sigorta olarak, gerek büyüme gerekse yeni ve farklılaşmış ürün ve hizmetler sunma anlamında iddialı bir şirket olduklarına vurgu yapan Ertuğrul Bul, 2010 yılı için yeni ürün planları içerisinde hem bireysel hem de KOBİ müşterilerine yönelik yeni ürünler yer aldığını ve işsizlik teminatı da içeren fatura ödeme sigortası, GAP Sigortası ya da KOBİ'lerin faaliyet alanlarına göre özelleştirilmiş KOBİ sigorta ürünlerinin planları arasında yer aldığını söyledi. Bireysel ve ticari segmente yönelik geniş bir ürün yelpazeleri olduğunu belirten Bul; "Bireysel ürünler içinde Acil Sağlık Sigortası ile acil durumlarda meydana gelecek sağlık sorunları teminat altına alınıyor. Düşük primli ve tüm ailenin tek bir poliçede teminat altına alınabildiği bir ürün olması sebebiyle Acil Sağlık Sigortası ürünümüz son dönemde oldukça popüler olan bir ürünümüz. Kredi İşsizlik Sigortası ürünümüzde tahminlerimizin üzerinde satış rakamları yakaladık. İşletmelere özel "Benim İşyerim" Sigorta ürünümüz, işletmelerin ihtiyaçlarına özel olarak dizayn edilmiş, pek çok riski tek bir poliçe ile güvence altına alabildiğimiz bir sigorta ürünüdür. Maliyet olarak da uygun primlerle sunduğumuz Benim işyerim sigorta ürünümüzde yangından, sele, hırsızlığa kadar pekçok risk güvence altına alınmaktadır. Bunun dışında, KOBİ Sigorta Paketimiz ile KOBİ Sorumluluk Sigortası ürünlerimiz KOBİ'lerimizin birçok ihtiyacını tek poliçede karşılayabildiğimiz ürünlerimizden" dedi.

KOBİ'ler ve bireysel segmente yoğunlaşmalıyız

Özellikle bazı branşlarda ve yılın son dönemlerinde yoğun fiyat rekabeti yaşandığının görüldüğünü belirten Ertuğrul Bul, artık sektör olarak fiyat rekabeti tartışmalarının dışına çıkılması gerektiğinin altını çizdi. "Odaklanılması gereken alan, sigorta pazarını nasıl büyüteceğimiz olmalıdır."diyen Bul şunları söyledi: "Ticari ve Kurumsal segmentte sigortalılık oranları oldukça yüksek, fakat KOBİ'ler ve bireysel segmentte yüksek büyüme potansiyeli var. Bu segmentlerde penetrasyonun nasıl arttırılabileceği üzerine odaklanmamız gerekiyor. Sigorta şirketleri olarak ana hedefimiz, müşterilerimize ihtiyaçlarına uygun ürünleri, katma değerli ve hayatlarını kolaylaştıracak hizmetlerle birlikte uygun fiyatlarla sunmak olmalıdır. Hasar sonrası hizmet kalitesinin, hasar ödeme sürelerinin müşteri memnuniyetinde çok önemli rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda, yoğun fiyat rekabetinin müşterilerimize verilen hizmetin kalitesini de olumsuz yönde etkileyeceğini, finansal açıdan da sürdürülemeyecek bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir