BM Güvenlik Konseyi havlu attı

Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili bir açıklama metni üzerinde anlaşma sağlayamayan BM Güvenlik Konseyi danışma toplantılarına devam etmedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Yaklaşık dokuz saat süren dünkü toplantıda, Kore yarımadasındaki gerginlikle ilgili bir açıklama metni üzerinde anlaşma sağlayamayan BM Güvenlik Konseyi bugün konuyla ilgili danışma toplantılarına devam etmedi.

Konseyin dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, konuyla ilgili sorular üzerine, dünkü toplantıdan sonuç alamadıklarını hatırlatıp, bugün Konsey üyeleri arasında bir metin üzerinde anlaşma konusunda herhangi bir çaba içerisine girmediklerini, konunun gündemden düştüğü sinyalini verdi.

Bu arada BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, konseyi dün acil Kuzey Kore toplantısına çağıran Rusya'nın "gerginliği yatıştırmak üzere Güney ve Kuzey Kore'ye özel temsilci gönderilmesi" önerisini Genel Sekreter Ban Ki-Mun'un nasıl karşıladığının sorulması üzerine, Konsey üyeleri arasında yazılı bir açıklama metni üzerinde anlaşmaya varılamadığını hatırlattı.

"Konseyden resmi bir açıklama olmadan bu konuda birşey yapamayız" diye konuşan Hak, Genel Sekreter Ban'ın bu yıl içinde Kuzey ve Güney Kore'ye istişarelerde bulunmak üzere siyasi yardımcısı Lynn Pascoe'yu gönderdiğini anımsattı.

BM kulislerinde konseydeki dünkü müzakerelerde bir anlaşma sağlanamamasında büyük payı olduğu belirtilen Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Wang Min de yazılı bir basın açıklaması yaparak Güney Kore ve Kuzey Kore'nin itidalle ve sorumlulukla davranarak gerginliği artıracak hareketlerden kaçınmalarını istediklerini belirtti. Çin Büyükelçisi Min'in, Çin'in son dönemde Kore yarımadasındaki gerginliği azaltmak içn elinden gelen gayreti sarf ettiğini, Çinli yetkililerin iki tarafta çeşitli temaslarda bulunduklarını kaydetti.

Konsey dün dokuz saat süren basına kapalı toplantısında, Kore yarımadasındaki gerginliği azaltacak bir başkanlık açıklaması kabul etmek istedi ancak daimi üyeler ABD, İngiltere ve Fransa ile Japonya Kuzey Kore'nin 23 Kasımdaki saldırısı nedeniyle açıkça kınanmasını isterken, Rusya ve Çin buna yanaşmadı ve bir metin üzerinde anlaşma sağlanamadı. BM kulislerinde görüşmelerde Rusya'nın daha fazla esneklik gösterirken Çin'in, Kuzey Kore'nin dolaylı ya da dolaysız şekilde kınanmasına kesinlikle karşı çıktığı konuşuldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir