”BM Güvenlik Konseyi'ne Türkiye'nin sesi olmak üzere girdik”
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi İlkin, gazetecilerin, BMGK'nın gündeminde bulunan konularla ilgili sorularını yanıtladı
NEW YORK - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) "Türkiye'nin sesi olmak üzere girdiğini, başkasının sesi olarak girmediğini" belirtti.
Büyükelçi İlkin, Türkiye için en önemli konulardan birinin Irak olduğunu belirterek, BMGK'da 18 Haziranda düzenlenecek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık yapmasının beklendiği Irak toplantısında, "Irak'ın geleceği, toprak bütünlüğü konusunda Irak'a bazı cesaret verici mesajlar vermek istediklerini" söyledi.
İlkin, Türkiye'nin 1 Hazirandan itibaren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) başkanlığını üstlenmesi dolayısıyla Türkevi'nde bir araya geldiği Türk gazetecilerin, BMGK'nın gündeminde bulunan konularla ilgili sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin BMGK başkanlığında, konseyin gündemindeki tüm konularla ilgilendiğini belirten İlkin, bir soru üzerine, Türkiye'nin öncelikli dış politikaları kapsamında, bu ay BMGK'nın gündemine, Gürcistan'daki BM gücü, Kosova, Irak, Afganistan gibi, Türkiye'nin yakın çevresindeki konuların geleceğini ve bu konuların zaten Türkiye'nin her an gündeminde olduğunu kaydetti.
Büyükelçi İlkin, bir başka soruya karşılık, Türkiye'nin diğer BMGK ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunduğunu, görüşlerinin bazı konularda örtüştüğünü, bazı konularda farklı olduğunu düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye BMGK'ya Türkiye'nin sesi olmak üzere girdi, başkasının sesi olarak girmedi. Bunu başından beri yöneticilerimiz de, bakanlarımız da söyledi. Biz ne doğruysa, neyin doğru olduğuna inanıyorsak onu savunuyoruz ve saygınlığımızı muhafaza edebilmemiz de bununla irtibatlı."
Büyükelçi İlkin, BMGK'da 5 aydır yer alan Türkiye'nin inandığını söylediğini, verdiği sözün arkasında durduğunu ve bunu BM'de herkesin bildiğini ifade ederek, Türkiye'nin BMGK'daki bu tutumunu devam ettireceğini vurguladı.
"Başkasının adına konuşacak değiliz, biz orada bir tek Türkiye adına konuşuruz" diyen İlkin, Türkiye'nin belli konularda belli politikaları bulunduğunu ve kendisinin görevinin de bunları uygulamak olduğunu belirtti.
Büyükelçi İlkin, bir soru üzerine, gelecek yıl Türkiye'nin yine BMGK dönem başkanlığı yapmasının beklendiğini de kaydetti.
"BMGK'ya bu ay Kıbrıs konusu gelmeyecek"
Büyükelçi İlkin, Kıbrıs'la ilgili soru üzerine, BMGK'ya bu ay Kıbrıs konusunun gelmeyeceğini, çünkü bu konunun geçen hafta görüşüldüğünü ve bir karar alındığını anımsattı.
BM'nin Kıbrıs barış gücünün (UNFICYP) bölgeye 1963'te gönderildiğini, Türkiye'nin ise en son 1961'de BMGK üyesi olduğunu hatırlatan İlkin, Türkiye'nin, BMGK'da Kıbrıs meselesinin görüşülmesi sırasında ilk kez geçen cuma günü yer aldığını belirtti.
Büyükelçi İlkin, "Biz hiçbir zaman Kıbrıs konusu görüşülürken Güvenlik Konseyi'nin bir üyesi olarak katkıda bulunamamıştık" dedi.
Türkiye'nin çıkan karara olumsuz oy verdiğini anımsatan İlkin, "Kararda sanki (adada tek bir hükümet ve devlet var, o da Rum hükümetidir) anlayışı var, bunun sonucu olarak da KKTC'nin UNFICYP'in görev yapması için resmen onayının alınmadığını", buna itiraz ettiklerini kaydetti.
Büyükelçi İlkin, Kıbrıs konusunda bir hareketlilik beklenip beklenmediğiyle ilgili soru üzerine ise Kıbrıs konusunda esas sözün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a ait olduğunu, Talat'ın çözümden yana bir tutum sergilediğini belirtti.
İlkin, "Ortada bir fırsat var, umarım Rum yönetimi bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirir. İki tarafı da tatmin edecek, iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı bir çözümü kabul eder. Bir fırsat penceresi doğdu, Kıbrıslı Rumların bunu çok iyi değerlendirmeleri lazım, 2004'te yaptıkları hatayı bir daha yapmamaları lazım" diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın gayret içerisinde olduğunu ifade eden Büyükelçi İlkin, Downer'ın hep "ihtiyatlı bir iyimserlik" içinde olduğunu söylediğini de anımsattı.
Irak toplantısı
İlkin, BMGK'da 18 Haziranda düzenlenecek Irak toplantısıyla ilgili soru üzerine de Türkiye için en önemli konulardan birinin Irak olduğunu, bu ülkenin geleceği, toprak bütünlüğü konusunda, BMGK üyesi olarak Irak'a bazı cesaret verici mesajlar vermek istediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da bu nedenle Irak toplantısına başkanlık etmeyi tercih ettiğini ifade eden Büyükelçi İlkin, Irak dışişleri bakanının da toplantıya katılabileceğini, katılmasa bile Bakan Davutoğlu'nun o toplantıya gelmek istediğini kaydetti. İlkin şöyle konuştu:
"(BMGK'yı) Irak'a ve Irak konusunda uluslararası topluma vermek istediğimiz mesajların verilebileceği en iyi yer ve ortam olarak görüyoruz. Toplantı, Türkiye'nin Irak'ın bütünlüğüne, geleceğine, birliğine verdiği önemi BMGK'da dile getirmesi imkanını verecek."
Büyükelçi İlkin, toplantının genel bir değerlendirme toplantısı olduğunu da vurguladı.
Türkiye'nin BMGK dönem başkanlığı 1 Temmuzda sona erecek
Büyükelçi Baki İlkin, "Türkiye'nin BMGK'ya 151 oyla seçilmesinde büyük rol oynadığına yönelik neler söyleyebileceğine" dair soru üzerine şöyle konuştu:
"Bu benim eserim değil, bu benim ekibimin eseri. Bakanlıktaki arkadaşlarımın, bakanlığımızın, o dönemdeki Bakanımız Sayın Ali Babacan'ın müşterek gayretleriyle oldu, dışarıdaki teşkilatımız devredeydi. Dolayısıyla bu başarıyı tek başıma üstlenmem çok büyük bir adaletsizlik olur, ben de bana düşen bir nefer gibi görevimi yaptım."
BMGK'da Türkiye'yi temsil etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Büyükelçi İlkin, "Çünkü biz hep o masanın etrafına uzaktan gelip oturduk, konu bitince de kalktık, Türkiye ilk defa, 1961'den bu yana bulunmadığı yerde" dedi.
BMGK'da bulunmanın heyecan verici olduğunu söyleyen İlkin, sözlerini, "Ama devamlı yerimiz BM Genel Kuruludur, komitelerdir. Türkiye olarak BMGK'ya bu kadar ilgi göstermemiz ve çalışmamız hiçbir şekilde Genel Kurul ve komiteleriyle çalışmalarımızı etkilemeyecektir" diyerek sürdürdü.
Büyükelçi İlkin, bir soru üzerine Türkiye'nin BMGK başkanlığını tamamlamasının ardından New York'tan ayrılacağını bildirerek, şunları söyledi:
"Ben burada devamlı kalmak için bulunmadım, böyle hiçbir arzum olmadı, zaten kalmak için de bir arzum olmadı. Sayın Bakan geçiş dönemini benimle yapmak istedi, 6 aylık bir süre öngörmüştüm, 6 ay da mart sonunda doldu. Dediler ki (BMGK dönem başkanlığı geliyor, bu dönemi de sizinle geçirebilir miyiz), ondan sonra ayrılmak kaydıyla memnuniyetle dedim."
Büyükelçi İlkin, temmuz ayının başında emekli olarak New York'tan ayrılacağını, kendisinin yerine gelecek meslektaşının da Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliğinde mükemmel bir kadro bulacağını ve çok başarılı olacağına inandığını kaydetti.
Türkiye'nin BMGK dönem başkanlığı 1 Temmuzda sona erecek.