BM'den itidal çağrısı
Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesi ile ilgili açıklama yapan BM Sözcüsü Nesirky "Genel Sekreter Ban, bu ciddi olayın itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut etmektedir" dedi.
WASHINGTON - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesi ile ilgili olarak "durumu yakından takip ettiği ve bu ciddi olayın iki tarafça itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut ettiği" bildirildi.
BM Sözcüsü Martin Nesirky konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, durumu yakından takip etmektedir ve bu ciddi olayın iki tarafça itidalle ve diplomatik kanallar yoluyla ele alınmasını umut etmektedir" dedi.
ABD medyasında geniş yankı buldu
Amerikan basını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamaya geniş yer ayırırken, aynı zamanda, Suriye tarafından yapılan açıklamalara de yer verildi. Türkiye'nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinin, konuyu NATO'ya taşıyıp taşımayacağının henüz belli olmadığı belirtilen yazılarda, ancak bu son gelişmenin Suriye ile Türkiye arasında bozulan ilişkileri daha da kötüleştirileceği yorumları yapıldı.
Los Angeles Times, "son gelişmelerin Suriye'deki krizin sınırlarının ötesine geçme potansiyelini ortaya çıkardığı ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin daha da bozulması riski yarattığı" yorumunda bulundu.
New York Times, "Türkiye ile Suriye'nin arasının geçen yıldan itibaren kötüleşmesinden sonra, ilk kez Suriye ordusunun bir Türk askeri uçağını düşürdüğünü" belirtti.
FoxNews, "Türkiye'nin bu konuda nasıl harekete geçeceğinin net olmadığını ama daha önce Suriye'nin, sınırındaki bir mülteci kampına ateş açmasından sonra Türkiye'nin, güvenliğini ihlal edecek hiçbir eylemi hoşgörü göstermeyeceğini belirttiğini" yazdı.
The Washington Post, "olayın bölgedeki gergin havayı gözler önüne serdiğini" belirterek, "Suriye'deki isyanın, birçok kesimce, Suriye sınırlarının dışına yayılacağından, komşu ülkeleri işin içine çekeceğinden ve belki de daha geniş boyutlu uluslararası askeri müdahaleye neden olabileceğinden korktuğu bir silahlı çatışmaya dönüşmekte olduğu" yorumu yaptı. CNN televizyonu da ABD Savunma Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir yetkilinin, Başbakan Erdoğan başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısının öncesinde, CNN'e verdiği demeçte, "talep gelmesi halinde arama ve kurtarma çalışmalarına katkı sağlayabileceklerini, ancak olayın meydana geldiği bölgenin, kısa zamanda yardım götürebilecek yakınlıkta imkanlara sahip oldukları bir bölge olmadığını" söylediğini bildirdi.
ABC televizyonu da "olayın, 'Suriye'nin eski yakın müttefiki' Türkiye'yi de muhtemelen ihtilafın içine çekerek, Suriye'deki krize kaygı verici yeni bir boyut eklediği" yorumunu yaptı.
ABD basınında ayrıca, NATO üyesi olan Türkiye'nin Suriye'den kaçan sığınmacılara yardım eli uzattığı, Suriye Halkının Dostları grubunun önde gelen üyelerinden biri olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın, sürekli Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan çekilmesi gerektiğini belirttiği ve Esed'i sert eleştirdiği gibi hususlardan bahsedildi.