Bölge kalkınma ajansları ve BAGEV

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Erdoğan KAHYA

antalya@dunya.com

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'in geçtiğimiz hafta Akdeniz Üniversitesi'nin açılışı nedeniyle düzenlenen "Bölge Kalkınma Ajansları ve Batı Akdeniz KOBİ'leri" başlıklı panelin açılışında yaptığı konuşma, bölge halkına gerçek bir ders niteliğindeydi. Koca Avrupa devletleri ekonomide başarı ya da başarısızlığa karşı birlikte hareket etmek adına birleşmeyi tercih ederken, bizim Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki dört ilin bir türlü birbirine ekonomik destek vermemeleri anlaşılır gibi değil.

Aslında Vali Yüksel'in sözlerine kulak vermeliyiz, sıkıntının kaynağını da o zaman bulabiliriz. Yüksel diyor ki; "Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar yöneticileri ile bugüne dek birçok kez buluştuk. İnanılmaz koca koca laflar ettik. Ama bölge ajanslarının kurulması konusunda bir arpa boyu bile ilerleyemedik. Antalyalılar; 'biz son derece büyük bir şehiriz, şu kadar turist ağırlıyoruz, tarımda ihracat rekorları kırıyoruz. Bize ne gerek Burdur, Isparta'dan' diyemeyiz. Bölgedeki illerin her birinin elinde birer altın kalıp var. Ama üzeri tozlu. Tozunu şöyle bir üfleyip gıcırdatma konusunda çok ciddi bir çalışma içinde olmadığımızı itiraf etmeliyim".

Bu sözlerin hepsi doğru. Ama unuttuğumuz bir şeyler var. Değişime uğrayan yapımız ve insanlığımızÖ

Türk toplumu olarak kültürümüzü, en önemlisi geleneklerimizi yitirmek üzereyiz. Paylaşma, ortak hareket etme konularında tamamen tükendik. Babanın oğula, kardeşin kardeşe, evladın babaya kazık atmaya çalıştığı, ailelerin dağıldığı günler yaşıyoruz. Komşusu ile çok iyi ilişkiler içinde olduğunu söyleyeniniz var mı? Ayağına kadar gelen müşteriyi, "Kusura bakmayın ben siftah yaptım. Ama komşum henüz siftah yapmadı" diyerek komşuna gönderen esnaf kaldı mı? Bugünlerde insanlar "Benim yoksa komşumun da, hatta arkadaşımın, kardeşimin de olmasın" diyor. O yüzden merak etmekteyim Vali Bey'in kurmak için dişini tırnağına takarak mücadele verdiği kalkınma ajansı ne yapacak?

Aynı umutlarla kurulmuştu Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV)Ö Sözü edilen dört ilin özel idareleri, belediyeleri ile oda ve borsalarının ortaklığı ile kurulan BAGEV, Vali Alaaddin Yüksel'in tarif ettiği gibi, her defasında başka bir ilde toplanarak koca koca laflar ediyorlar, hepsi kağıt üzerinde kalıyor. Ellerinde bölgenin bir envanteri bile yok. Büyük bütçelerle bir zamanlar üniversite hocalarına bir kitap çıkarttılar. Kitaptaki bilgiler 5-10 yıl öncesine ait.

 "Birlikte kazanalım, kazandığımızı paylaşalım" diyebilen bir toplum yaaratmadıktan sonra, her şeyi 'devlet baba'dan bekleyen anlayıştan kurtulmadıktan sonra, kalkınma ajanslarının gerçekten bu bölgenin kalkınmasına katkı vereceğine inanıyor musunuz? Yoksa bu kurum da, bazı kesimlerin yağmasına aracılık etmesinÖ