”Bölgede barış ve istikrarı inşa etmeyi ümit ediyoruz”

Türkiye, Irak, Suriye dışişleri bakanları ve Arap Birliği Genel Sekreteri arasındaki dörtlü görüşme başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - "Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı" çerçevesinde Türkiye, Irak, Suriye dışişleri bakanları ve Arap Birliği Genel Sekreteri arasındaki dörtlü görüşme başladı.

Çırağan Sarayı Ottoman Salonu'nda başlayan görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı.

Basın mensuplarının bir süre görüntü almalarına izin verilen görüşmenin açılış konuşmasını İngilizce olarak yapan Davutoğlu, Suriye ve Iraklı iki meslektaşı ile Arap Birliği Genel Sekreteri Musa ile bu toplantıda bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

 "Bildiğiniz gibi Suriye ve Irak bizim en iyi komşularımızdır ve Arap Birliği'nin çok saygın üyeleridir. Bazı anlaşmazlıklar vardı" diyen Davutoğlu, bu anlaşmazlıklardan sonra Bağdat ve Şam'ı ziyaret ettiğini ve iki ülkeyle iyi ilişkiler konusundaki görüşlerini paylaştığını aktardı.

Daha sonra Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştüğünü vurgulayan Davutoğlu, bunun sonucu geçen hafta Kahire'de bir toplantı yapıldığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kahire'nin bu toplantıya ev sahipliği yapması Arap Birliği için büyük bir başarıydı. Bu müzakerelerimizden sonra iki ülke arasında güvenlik işbirliği gerçekleştirmek ve aynı zamanda 19 Ağustosta Bağdat'ta meydana gelen saldırıların sorumlularını araştırmak için, ki bu saldırılar sadece Irak'ı değil, Suriye, Türkiye ve hepimize yönelik saldırılardı, Türkiye, Suriye ve Irak arasında üçlü güvenlik mekanizması kurmaya karar verdik. Irak hükümetine ve ulusuna yönelik bu barbarca saldırıların arkasındaki bütün gerçekleri bulmada işbirliği yapma konusunda gösterilen kararlılıktan çok mutluyuz.

İki gün önce Türkiye'de çok başarılı bir güvenlik işbirliği toplantısı vardı. Hem iki taraf hem Türkiye, karşılıklı güvenlik mekanizmalarını geliştirmek ve bu olayın ardındaki gerçeklere ulaşmak konusunda ortak bir anlayış geliştirdiler. Türkiye olarak bütün bu çabaları desteklemeye devam edeceğiz. Buradaki bütün meslektaşlarımıza, Amr Musa'ya ve dışişleri bakanlarına çok minnettarız. Bölgemizi bütün bu terörist aktivitelerden koruyabilmeyi başarmayı ve bölgede barış ve istikrarı inşa etmeyi ümit ediyoruz."

Dörtlü görüşme, basına kapalı devam ediyor.