Bölgemizde 2 büyük sektör küresel krizden etkilendi
Şahismail BEDİRHANOĞLU / Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
Ülkemizi de etkileyen global krizden kurtulmanın yollarını her kesim kendince arıyor. Ancak birçok sektör bunu başaramadı. Hükümet ise krize karşı önlemler konusunda muğlâk açıklamalar yapmaktan ileriye gidemedi. Ülkemizde konut, tekstil, inşaat, mobilya, beyaz ve kahverengi eşya ile otomotiv sektörleri krizden en çok etkilenen sektörler. Bu sektörlerin sıkıntısı daha çok daralan dünya piyasalarından kaynaklandı. Reel sektör ve esnaf piyasadaki nakit sıkıntısı aşabilmek için ellerindeki duran varlıkları satarak krizi aşmaya çalışıyor. Ancak piyasa değerinin altında satmaya çalıştıkları bu varlıklara müşteri de bulamadılar. Bazı iflaslar ve icralar başladı. En basit örneğini vermek gerekirse emanetçi oto parkları dolup taşmakta.
Sanayisi fazla gelişmediği ve tarımsal üretim ağırlıkta olduğu için krizin etkileri Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne geç ulaştı. Güneydoğu Anadolu'yu etkileyen krizi ikiye ayırmak gerekir. Birincisi,
dünyada gelişen ve ülkemizi etkileyen ekonomik kriz, bölgemizde en fazla konut, inşaat ve tekstil sektörlerini etkildi. İkincisi ise bölgemizde geçen yılın kurak geçmesi nedeniyle özelikle tarım sektörü ve tarıma dayalı gıda sanayisini etkilenmiştir. Bu dönemde ürün olmadığı için gıda sektöründe üretim maliyetleri de yükselmiştir.
Bölgemizde krizin atlatılması bu yılın kurak geçmemesine bağlıdır. Düşüncemize göre şayet kuraklık olmaz ise tarımla uğraşan vatandaşın eline ürününden dolayı para geçecektir. Bu dönem haziran, temmuz ve ağustos aylarına tekabül ediyor. Doğu ve Güneydoğu krizi böyle atlatacaktır. Eline para geçen çiftçi piyasayı nispi olarak rahatlatıp, canlandıracaktır.
Bu gün alışveriş yapan kesim kamu çalışanları (memur, işçi, güvenlik), özel kesim çalışanları ve emeklilerdir. Bunun dışında esnaf kan ağlamaktadır. Günlük hiç satış yapamayan esnafın yanısıra 15-20 TL satışla yetinmek zorunda kalanlar da var. Krizden etkilenmeyen sektörler ise gıda ve sağlık. Umarız bu yıl herkes için iyi bir yıl olur. Ancak bizim dışımızda gelişen , dünya ekonomik sistemi veya doğal afetlerden kaynaklanan sıkıntılar da bulunmaktadır. En önemlisi ise kriz karşısında bir B planın olmaması" reel sektörü çok olumsuz etkilemiş durumda. B planı olanlar ise sıkıntılarını şimdilik atlatabildi. Dileriz, bu yıl ve sonrasında kriz atlatılır, ülkemiz ve bölgemiz düze çıkar.