Bomba kontrolü 10 metre mesafeden yapılabilecek

Türkiye'de ilk kez geliştirilen görüntüleme sistemiyle 10 metre uzaklıktan bomba tespiti yapılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, insan üzerinde gizlenmiş tabanca, bıçak, tüfek gibi tehlikeli maddelerin uzaktan tespitini sağlayacak görüntüleme sisteminin çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtirken, "Bu sistem uzaktan bomba tespiti de yapabilecek" dedi. 

Bakan Işık, "Terahertz Teknolojisinin Kazanımı Projesi" (TEKAP) hakkında açıklamalarda bulundu. 

Işık, TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Grubu (SAVTAG) tarafından desteklenen projenin, Milli Savunma Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Uluslararası Yüksek Teknoloji Laboratuvarları ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) işbirliğinde geliştirildiğini anlattı.  

Toplam 5 milyon 831 bin lira bütçeli projenin, yaklaşık 3,5 yıl süren çalışmalar sonunda geliştirildiğini belirten Işık, sistemin yıl sonuna kadar tamamlanarak teslim edilmesinin planlandığını belirtti. 

Ulusal güvenlik uygulamaları için kritik olan terahertz (elektromanyetik dalga frekansı) teknolojisini milli imkanlarla geliştirmek için yola çıktıklarını belirten Işık, geliştirilen teknolojiyle savunma uygulamalarına yönelik prototipler oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.  

Bombalar "uzaktan" tespit edilecek 

Proje kapsamında terahertz görüntüleme ve terahertz spektroskopi prototiplerinin hazırlandığını kaydeden Işık, "TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye'de ilk kez geliştirilen terahertz görüntüleme sistemiyle sivil ve askeri tesislerin girişlerinde insan üzerinde gizlenmiş tabanca, bıçak, tüfek gibi tehlikeli maddeler 10 metre uzaklıktan tespit edilebilecek. Dünyadaki muadillerine göre mesafe ve çözünürlük açısından daha üstün kalitede görüntü sunabilen terahertz görüntüleme prototipi, tehlikeli metal cisimleri 3 santimetre çözünürlükte, 5 saniyeden kısa sürede 2 boyutlu olarak görüntüleme yeteneğine sahip olacak" ifadelerini kullandı.  

Geliştirilen ikinci prototip terahertz spektroskopi hakkında da bilgi veren Işık, sistemin 10 metreye kadar uzaktan bomba tespitinde kullanılabileceğini aktardı. Işık, sistemin, X-ray cihazlarından daha üstün özelliklere sahip olduğunu vurgulayarak, "Proje, uzaktan güvenlik kontrolü için adeta devrim niteliğinde" dedi.  

"Sağlığa zararı yok" 

Işık, projenin askeri, emniyet ve benzer kritik kamu binalarına silah gibi tehlikeli metal nesne taşıyan insanların güvenli mesafeden tespiti ve binaya girmeden müdahale edilmesi için önem taşıdığını vurguladı. 

Sistemin görüntülenecek hedefe herhangi bir sinyal göndermediğinin altını çizen Işık, "Hedef üzerindeki gizlenmiş nesneler, kozmik arka plan ışımasından kaynaklanan yayınımların terahertz frekans bandında çalışan hassas bir alıcı sensör dizisi ve akıllı algoritmalar kullanılmasıyla görüntüleniyor. Yani uzaydan gelen kozmik ışımanın insan ve metalden yansıması terahertz alıcıyla algılanarak pasif görüntüleme yapılıyor. Böylelikle geliştirdiğimiz sistemin insan sağlığına zararı bulunmuyor" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir