Borsa İstanbul'da gong kadınlar için çaldı

Borsa İstanbul'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Kaya'nın katılımıyla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gong çalma törenine düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Kadının Güçlenmesi Birimi, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Borsa Yatırım Fonlarındaki Kadınlar Platformu, Dünya Borsalar Federasyonu ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi işbirliği ile Borsa İstanbul'da gong töreni gerçekleştirildi.

Törene katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Borsa İstanbul'un verdiği desteğin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel bir anlam kazandırdığını ifade etti.

Kaya, "Kadınlar sadece fiziki değil, psikolojik ve ruhsal şiddete de maruz kalıyorlar ki, bu şiddet yer yer diğerinden bile daha tehlikeli olup, daha sürekli bir mahiyet arz ediyor. Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle, şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Hem Hükümet hem de Bakanlık olarak kadının ekonomide, siyasette ve karar alma mekanizmalarında daha aktif rol alması için pozitif ayrımcılığı getirdik. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 33'ün üzerine çıktı. 2023 hedefimiz kadın istihdamını yüzde 41'e çıkarmak." diye konuştu.

Kadınların aynı zamanda demokrasi ve özgürlüklerin teminatı olduğunu kaydeden Kaya, "Ben bu 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tüm şehit ve gazi kadınlarımıza ithaf etmek istiyorum. Onlar 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün gerçek kahramanlarıdır." ifadelerini kullandı.

Borsa İstanbul'un açılış gongunu kadınlar için, eşitlik ve adalet için çaldıklarını kaydeden Kaya, "Umarım bu sesi, doğudan batıya tüm dünya duyar. Bu ses kadın girişimcilerimizin, kadın çalışanlarımızın sesi olsun. Emeğin, adaletin sesi olsun. Aynı zamanda vatanı için eşleri, evlatları şehit edilen onurlu, vefakar kadınlarımızın, annelerimizin sesi olsun." dedi.

Wall Street'in boğasına karşı Wall Street'in boğasına karşı "korkusuz kız"

"Kadınların güçlenmesi gelişen dünya için önemli"

Törende konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da, kadınların çalışma hayatına katılmalarının sosyal adalet ve ekonominin gelişmesi için önemli olduğunu, sosyal hayattan sağlığa, eğitimden iş hayatına kadınlara karşı adalet ve eşitlik içerisinde davranmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Solrun Gisladottir ise kadınların nüfusun yarısını oluşturmasına karşın, potansiyellerinin yeterince yansımadığını belirterek, kadınların ekonomik anlamda güçlenmesinin gelişen dünya açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye Direktörü Aisha Williams da yapılan araştırmaların, kadın ve erkeklerin eşit oranda üretime katılmaları halinde ülkelerin gayrisafi milli hasılasının ve refah seviyesinin artacağını gösterdiğini ifade ederek, kadın girişimcilere yönelik teşviklerin önemli olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir