Borsayı emeklilik fonları tutuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALB Forex Araştırma Uzmanı Eda Önder Öztürk, Borsa İstanbul'a (BİST) dair yaptığı analizde "Emeklilik fonları 70 bin hattında defansta" yorumunda bulundu. 

BİST'i konjonktürel gelişmeleri de göz önünde bulundurarak inceleyen ve teknik seviyeleri değerlendiren Öztürk, şu tespitlerde bulundu;

"2016 yılının ilk işlem haftasına Çin endişelerinin derinleştiği ve Orta Doğu’da süregelen jeopolitik riskler nedeniyle küresel borsa endeksleri son 15 yılın en zayıf başlangıcını yaptı. Dışarıda ki negatif görünümden görece pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi için 70.000 seviyesi kritik konumunu korumakta. 70.000 seviyesinin altına yaşanan sarkmaların yaşandığı günlerde alımların geldiğini görüyoruz. Daha önce 2015 yılı Ağustos ve Aralık aylarında 70.000 seviyelerini test etmiş olan endeks teknik olarak üçlü dip görünümü vermekte. 2015 yılının 2. Çeyreğinden itibaren yabancı satışlarının da etkisiyle satış baskısı altında kalan Borsa İstanbul’da bu trendin 2016 yılında da sürdüğünü görmekteyiz.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasalarında 2015 yılında toplam 2 milyar 545 milyon dolarlık net satış yaptı. Özellikle büyüklüğü bakımından Kasım ve Aralık aylarındaki satışlar dikkat çekmekte. Yabancı yatırımcılar, Ekim ayındaki net alımlarının ardından yabancı yatırımcılar  Kasım ve Aralık ayında tekrar satım tarafında yer aldılar.

Yabancı takas oranı da kriz dönemlerinde gördüğü seviyelere gerilemiş durumda.1 Kasım seçimleri sonrası 84.000 seviyeleri ve yüzde 65,33 yabancı takas oranının görüldüğü Borsa İstanbul’da 2016 yılın ilk işlem haftasında 70.000 seviyeleri görülürken Kasım seçimleri sonrası artan yabancı yatırımcı satışı ile birlikte yabancı takas oranı yüzde 62 seviyelerine gerilemiştir.

Borsa İstanbul takas verileri incelendiğinde söz konusu yabancı satışlarının büyük bir bölümünün BES sistemine dahil emeklilik fonları tarafından karşılandığı gözlemlenmekte. 2015 yılının son çeyreğine ilişkin yabancı yatırımcıların satışının paralelinde emeklilik fonlarının gerçekleştirmiş olduğu alımlar satışları kompanse etmeye yardımcı oluyor. Dünya genelindeki tedirgin ortamda endekslerde derinleşen satış baskısı ve son 7 yılın en yüksek yabancı çıkışı yaşandığı dönemde Borsa İstanbul emeklilik fonlarının alımları ile destek buldu."

untitled-3-024.jpg