Borusan'dan rekor büyüme

Borusan Holding'in geçen yıl yüzde 45 büyüme kaydederek tarihinin en büyük performansını yarattığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borusan Holding, 2010 yılında yüzde 45 büyüme göstererek 3,5 milyar dolar ciroya ulaştı. Holding, bu yıl yüzde 15 artışla 4 milyar dolar ciro hedefliyor.

Borusan Holding'in "2011 Kamuoyu Bilgilendirme ve Vizyon Paylaşım" toplantısı, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, holding geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre "tarihinin en büyük performansını yarattı" ve yüzde 45 büyüme göstererek 3,5 milyar dolar ciroya ulaştı.

2010 yılında toplam 165 milyon dolar yatırım gerçekleştiren Borusan, çalışan sayısını 5 bin 200'e çıkararak küresel kriz öncesi istihdam seviyesini yakaladı.

Borusan, 2011 yılında yüzde 15'lik artışla 4 milyar dolar ciro hedeflerken, 325 milyon dolar yatırım hedefliyor. Holding, 2011 yıl sonunda istihdamda ise 550 kişilik artışla 5 bin 750'ye ulaşmayı planlıyor.

Hedef 2015'te 6 milar dolarlık ciro

Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, geçtiğimiz yıl hazırladıkları yeni 5 yıllık stratejik büyüme planı ile 2015 yıl sonunda 6 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Ahmet Kocabıyık, "Bugüne kadar koşulsuz büyüme hedefliyorduk. Şimdi karlılık için büyümek diyoruz.  Portföyümüzü dalgalanmalara karşı daha istikrarlı bir hale dönüştürüyoruz. Bu sebeple telekomdan çıktık ve enerji üretim sektörüne girdik. Uluslararası işlerimizde ihracatçı konumundan bölgesel oyuncu olmaya doğru yöneliyoruz.

Ticaret Doğuya kayıyor. Biz de Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Irak ve İran'daki yatırımlara önem veriyoruz. Yeni ürünler geliştireceğiz, yeni pazarlar bulacağız ve her konuda verimliliğimizi artıracağız. Değişim perspektifiyle hazırladığımız yeni 5 yıllık stratejik büyüme planımızın bizi 2015 yıl sonunda 6 milyar dolar ciroya ulaştırmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Faaliyet kârını 300 milyon dolara çıkaracağız

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur da 4 milyar dolar ciro hedefledikleri 2011 yılında faaliyet karını bir önceki yıla göre yüzde 18'lik değişimle 300 milyon dolara çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

2010'da 15 bin araç sattık

BMW, Land Rover, MINI, Aston Martin ve Caterpillar distribütörlüklerine işaret eden Uğur, şöyle konuştu:

"Rekabetçi ortamlardan dolayı otomobil fiyatları Türkiye'de daha satın alınabilir boyutlara geldi.  Bizi olumlu etkileyen unsur, lüks otomobilin toplam otomobil satışları içindeki payı da artıyor. Bizim segmentteki satış artışları, toplam otomobil segmentindeki artıştan daha fazla oluyor. Biz de satış rakamlarımızı ciddi boyutlarda artırdık.

2010 yılında toplam 15 bin araç sattık. Bu, daha önceki satışlarımızın neredeyse 2 misli demektir. 2010 yılına girerken böyle bir beklenti içinde değildik. Herkes, sektörün küçüleceğini düşünüyordu. 2011 yılında satışın daha da artacağını, kendi satışlarımızın 18 bin araç civarına çıkacağını öngörüyoruz."

Uğur, buradaki satışların konsolide olarak 1,5 milyar doları geçmesini beklediklerini ve bu alanda 35 milyon dolar civarında yatırım planladıklarını bildirdi.

Lojistiğin yanı sıra enerji alanındaki yatırımlarını da anlatan Uğur, enerjide sanayici kimliğiyle alışkın oldukları yatırım yapma süratini yakalayamadıklarını, beklentilerinin altında, daha yavaş gittiklerini söyledi.

200 milyon dolar yeni ürünlerden

Borusan Holding'in 5 yıllık stratejik planına işaret eden Uğur, "Bu plan çerçevesinde hedefimiz 2015 yılında 2010'un 3 katı faaliyet karı elde etmek. Karlı olmak için büyümek büyük önem taşıyor. Kar, bir kurumun oksijenidir" dedi.

Agah Uğur,  yeni ürün ve hizmetlere ilişkin çalışmalara da değinerek,  2015'de cironun 200 milyon dolarlık kısmının tamamen yeni ürün ve hizmetlerden gelmesini hedeflediklerini bildirdi. Uğur, inovasyonun grup içinde iş kültürü haline dönüşümü için Borusan Akademi'de 'İnovasyon Fakültesi" kuracaklarını anlattı.

Facebook tarzı sosyal medya oluşturacağız

Agah Uğur, Borusan Holding bünyesinde facebook gibi sosyal medya oluşturmayı istediklerini belirterek, 3-4 ay önce 2 tane teknoloji ve danışmanlık şirketiyle çalışmaya başladıklarını, programların yazıldığını, içeriğin belirlendiğini, 3 ay içinde ilk pilot uygulamasını holding bünyesinde hayata geçirip, daha sonra diğer şirketlere yayacaklarını vurguladı.

Sosyal medya ile yapıcılığın ve kalitenin artacağını vurgulayan Uğur, "Burada Borusanlıların iş ahlakını, çalışma düzeni ve toplum içindeki yerlerini iyi bilmelerine güvendiğimiz için filtreleme, sansür ve benzeri olmayacak. Hem sosyal, hem iş anlamında toplumsal gruplar yaratmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir