BORYAD: Devletin ortaklara verdiği bir mesaj

Bahçuvan, Turkcell Genel Kurulu'na ticaret komiserlerinin katılmamasını devletin bir mesajı olarak yorumladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin Olağanüstü Genel Kurulunun hükümet komiserlerinin gelmemesi nedeniyle yapılamamasını değerlendirirken; "İlk defa bir genel kurulda ticaret komiserlerinin katılmadığını görüyorum. Bu belki 'Turkcell'in yönetiminin düzgün bir şekilde oluşmasını istiyoruz' şeklinde devletin ortaklara verdiği bir mesajdır" dedi.

Gazetecilerin yapılamayan genel kurula ilişkin sorularını yanıtlayan Bahçuvan, yeni genel kurulun toplanması için ilk yönetim kurulu toplantısının ardından en az 15 gün önce genel kurul çağrısı yapılması gerektiğini belirterek, yeni bir genel kurul düzenlenmeyeceği görüşünde olduğunu ifade etti.

Bahçuvan, şunları kaydetti:

 "İlk defa bir genel kurulda ticaret komiserlerinin katılmadığını görüyorum. Her sene bütün şirketlerin genel kurullarına katılırız ancak bu şekilde bir iptal ilk defa görülüyor. Bu da belki (Turkcell'in yönetiminin düzgün bir şekilde oluşmasını istiyoruz) şeklinde devletin ortaklara verdiği bir mesajdır. 'Düzgün' derken, bağımsız üyelerin gerçekten bağımsız olması, geçmişte ve gelecekte şirket hakim ortaklarıyla herhangi bir menfaat bağının olmaması aranır."

Turkcell'in bağımsız üye bulundurmak zorunda olduğunu vurgulayan Bahçuvan, bugün yönetim kurulu üyeliğine önerileceği duyumunu aldıkları Alfa'nın danışmanlığını yapan Sir Julian Horn-Smith'in yönetim kuruluna seçilmesinin planlandığını duyduklarını, ancak geçmişte şirket hissedarlarıyla bağlantısı olan bir kişinin yönetim kurulunda yer almaması gerektiğini ifade etti.

Bahçuvan, "Biz burada yanlış bir yönetim oluşursa ona karşı muhalefet şerhleri hazırlamıştık ve dava açacaktık, ama başka bir yerden daha büyük bir müdahale olduğunu düşünüyoruz. Biz BORYAD olarak itiraz edecektik, New York borsasından hisseleri satın alan yatırımcıların da sanırım itirazları vardı" diyerek, şu anda yönetim kurulunda yer alan Colin Williams'ın bağımsız bir üyede olması gereken hareket tarzını gösterdiğini belirtti.

Hükümet komiserlerinin gelmemesine ilişkin olarak "Kim cesaret edebilir ki... Ancak devletten başınızdaki amir 'gitmeyin' derse gitmezsiniz" değerlendirmesinde bulunan Bahçuvan, SPK'nın da Turkcell İletişim'de iki bağımsız yönetim kurulu üyesi olmasını istediğini söyledi.

Bahçuvan, Telia Sonera ve Alfa'nın birlikte hareket edeceği izlenimi edinip edinmediği konusunda, "Etmeyebilirdi. Turkcell çok ilginç bir şirket. Bazen son dakika manevraları oluyor. Bu ilk iptal olan genel kurul da değil" dedi.

Ali Bahçuvan, Turkcell'in Türkiye'ye yapacağı yatırımların önünü kesecek, Turkcell'e zarar verecek veya içindeki parayı çekecek bir sistemin olmaması gerektiğini dile getirdi.

Teliasonera Başkan yardımcısı Edstrom

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin hissedarlarından TeliaSonera Başkan Yardımcısı Cecillia Edstrom, olağanüstü genel kurulun düzenlenmesindeki amaçlarını yönetim kurulunun kompozisyonunun değiştirilmesiyle, kurulun telekomünikasyon alanındaki yetkinliğini artırmak olarak açıkladı.

Turkcell İletişim Hizmetlerinin olağanüstü genel kurulunun hükümet komiserlerinin gelmemesi nedeniyle yapılamamasına ilişkin olarak, yönetim kurulunda Alfa'yı temsil eden Oleg Malis, Alexey Khudyakov ile Edstrom gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şirkete bilgi vermedikleri ve yasal olarak katılımları zorunlu olduğu halde komiserlerin gelmemesi nedeniyle genel kurulun gerçekleştirilemediğini belirten Edstrom, "Bunun Turkcell büyüklüğünde halka açık bir şirket için görülmemiş bir şey olduğunu düşünüyorum. Bunun Turkcell için de Türkiye için de iyi bir şey olmadığını düşünüyorum" dedi.

Genel kurulu gerçekleştirmekteki amaçlarını, "Yönetim kurulunun kompozisyonunu değiştirerek, kurulun telekomünikasyon alanında yetkinliğini artırmak ve Turkcell'in şimdi olduğu gibi Türkiye'de liderliğini geliştirmek" olarak tanımlayan Edstrom, bundan sonraki aşamada en kısa zamanda yeni bir toplantı çağrısı yapılmasını beklediklerini söyledi.

Soruşturma için başvuracağız

Oleg Malis ise, yeni genel kurula ilişkin olarak yönetim kurulunun en kısa sürede bir karar almasını beklediklerini belirterek, hükümet komiserlerinin gelmemesi konusunda hem hissedar olarak hem de Turkcell olarak soruşturma açılması için başvuracaklarını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir