Bossa'nın satışı ve satış sonrası beklentiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA'DAN / Recep ŞENYURT

Sabancı Holding'in ilk şirketlerinden olan Bossa'nın satışını eleştirenler olduğu kadar satış kararını alan aile bireylerinin alkışlanması gerektiğini söyleyenler de var. Baştan söylemek gerekirse biz, Bossa'nın satılmasını, tekstilin Sabancı Holding'in büyümek istediği alanlardan biri olmaması nedeniyle doğru bulanlardanız.

Bossa, Adana'da ve ülkemizde tekstil sektörünün gelişimine ciddi katkılar sağlamış öncü şirketlerdendir. Bossa, 2007'de 255 milyon dolar ciro yakalamış, direkt ihracatı 100 milyon doları bulmuş, 4 fabrikada 2 bin 800 kişiye istihdam sağlayan kendi alanında ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından biridir. Ancak tekstilde büyümek istemeyen Sabancı Holding'in, Bossa'yı sırf baba yadigarı holdingin başlangıç şirketlerinden biri diye elde tutmasını istemek, hem holdinge hem de Bossa'ya ciddi bir haksızlık olacaktır. Günümüz rekabet koşullarında, büyümek istediğiniz alanların dışında kalan yatırımların bu alanda büyümek isteyen yatırımcılara satılması hem satan hem de satın alanlar için daha faydalı olacaktır.

Gerek Sabancı Holding gerek ise Bossa'yı satın alan V. Faruk Ebubekir, Bossa'nın daha da büyümesi için en doğru kararı vermişlerdir. Adana açısından olay duygusal olarak değerlendirildiğinde, Sabancı Topluluğu'nun Adana'daki yatırımlarını elden çıkartmakta olduğu şeklinde algılanabiliyor. Ancak Adana için asıl önemli olan bu tesislerin Adana'da kalarak büyümeye, istihdam yaratmaya devam etmesidir.

Adana'nın Bossa'nın yeni sahibinden beklentisi, Bossa'nın merkezinin Adana'da kalması, daha fazla istihdam yaratması, içinde bulunduğu sektörde daha da büyümesi için gerekli yatırımların yapılması ile birlikte şirketin gerek Adana ekonomisine gerekse ülke ekonomisine ciddi katkılar sunmaya devam etmesidir. Bossa'yı satın alan V. Faruk Ebubekir'in basına yapmış olduğu ilk açıklamada, "Daha önce Sabancılar'dan Akkardansa'yı aldığımızda Akbank'ın, Sabancı ailesinin bize büyük yardımları oldu. Bugün yüzde 100'üne sahip olduğumuz Akkardan'ın satış ve satış sonrasında son derece nazik davrandılar. Borcumuzu ödedik, şirketi pırıl pırıl yaptık. Bossa için de 2 aydır görüşmelerimiz devam ediyordu. Bize olan güvenleri nedeniyle 'gözümüz arkada kalmasın' dediler ve satışta karar kıldılar. Borcumuzu ödemeye hazırız. Diğer hisseleri de almaya hazırız. Bir ay içinde belli olur. Bossa'yı ileri noktalara taşıma kararlılığındayız" demesi Bossa'nın geleceğinin daha da parlak olacağını düşündürüyor. Sabancı ailesinin Bossa'yı satarken bile "gözümüz arkada kalmasın" demesi, satışın Bossa'yı daha da büyütme kararlığında olan birine yapılması, eleştirilere verilebilecek en güzel cevaptır diye düşünüyorum.