Boyner, Avrupa'da elektrikli ticari araç satışına başladı
Boyner Sanayi Genel Müdürü Osman Fevzi Boyner, bazı Avrupa ülkelerinde bir buçuk yıldan bu yana elektrikli ticari araç satışı yapıyor
İSTANBUL- Boyner Sanayi Mensucat Fabrikaları AŞ Genel Müdürü ve TÜSİAD International Yürütme Kurulu Başkanı Osman Fevzi Boyner’in, bazı Avrupa ülkelerinde bir buçuk yıldan bu yana elektrikli ticari araç satışı yaptığı ortaya çıktı.
Boyner, Osman Fevzi Boyner, elektrikli otomobiller ve ilgili sektörlerdeki girişim ve hedeflerini aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business’tan Mehmet Kara’ya anlattı. Elektronik mühendisliği dalında lisans ve yüksek eğitimi alırken pil teknolojileriyle çok yakından ilgilendiğini belirten Boyner, “2004 yılında Almanya’da başlangıç aşamasında bir lityum iyon pil şirketine yatırım yaptık. Başlangıç düzeyinde, kuluçka aşamasında bir projeydi. Bir buçuk sene kadar içinde kaldık, büyüttük. 2006’da da sattık. Bu süreçte dünyada pil teknolojisinin nerelerde olduğunu, nerelere gidebileceğini gördük” dedi.
Baba Boyner'in ilk tepkisi: Hadi canım sen de
Boyner, pil teknolojilerindeki gelişmelerin elektrikli otomobillerin öne çıkmasını kaçınılmaz kılacağını düşünerek, önü açık bir sektör olarak gördüğü bu alana yatırım yapmaya karar verdiğini söyledi. Böylece dünya yünlü piyasasındaki en birikimli şirketlerden biri konumundaki 60 yıllık geçmişe sahip Boyner Sanayi’nin tarihinde ilk kez bambaşka bir alanda stratejik adımlar atmaya yönediğini vurgulayan Osman Feyzi Boyner şunları söyledi:
“2006 yılında babam (Hulki Boyner) bile bu işe ‘hadi canım’ diye bakıyordu. Bundan hemen üç yıl sonra 2009 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tam 42 tane elektrikli ya da hibrid otomobil prototipi sergilendi. Şimdi bütün otomotivciler elektrikli arabayla ilgileniyor. Düşünsenize, Peugeot’nun CEO’su iki ay önce yıllık raporu açıklarken konuşmasının yarısı elektrikli otomobiller üzerineydi. Oysa ürettiği tek bir elektrikli otomobil yok henüz ortada. Babam da artık bu işe tümüyle inanıyor.”
Önce Çinli, sonra ABD'li partner
Bu alanda iş yapmaya karar verip araştırmalara başlayınca, Çinli batarya ve elektrikli otomobil üreticisi BYD’nin en iyi seçenek olarak karşılarına çıktığını belirten Boyner, “Onların ürettiği elektrikli araçların distribütörlüğünü aldık. İleride bu araçları Avrupa pazarına yönelik olarak Türkiye’de birlikte üretme konusunda da mutabık kaldık” diye konuştu. Boyner, daha sonra ABD’li elektrikli araç üreticisi Fisker Automotive’in Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs, Romanya ve Bulgaristan distribütörlüklerini de üstlendiklerini kaydeden Boyner, “Fisker’in ilk ürünü Karma şimdiye kadar ön siparişle 1600 adet satıldı. Araç sonbaharda üretim bandından çıkacak ve biz de getirip satacağız” dedi. Fisker’in bir aile otomobili olarak tasarladığı ve Beyaz Saray’ın 550 milyon dolarlık desteğiyle üretilip 2012 yılında piyasaya sunulması planlanan Nina modeli de Boyner’in satacağı ürünler arasında yer alacak.
Dönüştürülmüş ticari araç satışı çoktan başladı
Osman Fevzi Boyner, ticari araçların elektrikliye dönüştürülüp satışı işi yaptıklarını da ilk kez açıkladı. Boyner, Fiat ve Renault’nun da aralarında bulunduğu, Avrupa’nın önde gelen ticari araç üreticilerinden aldıkları sıfır kilometre ticari araçları, bu firmaların da onayını alarak İtalya’da elektrikliye dönüştürdüklerini söyledi. İtalyan bir partnerle birlikte iki yılda geliştirdikleri proje sayesinde mevcut ticari araçların yüzde 80’ini dönüştürebildiklerini anlatan Boyner, “Elektrikliye çevirdiğimiz yük ve yolcu taşıyan bazı hafif ticari araçlar, şu anda Danimarka ve İtalya’nın çeşitli kentlerinde yol kat ediyor. Elektrikliye dönüştürdüğümüz otobüsler 15 aydır Kopenhag caddelerinde gidip geliyor mesela” dedi. Elektrikli araçların ticari piyasada daha hızlı yayılacağını düşünen Osman Fevzi Boyner, Türkiye’de de bu konuda ön siparişler aldıklarını ancak üretim için ilgili yönetmeliğin yayımlanmasını beklediklerini bildirdi.
Şarj sistemleri işine de girecek
Elektrikli araçlarda kullanılan pillerin dolumunu yapabilmek için ihtiyaç duyulan şarj sistemlerinin alet altyapısını geliştirip üreten ABD’li bir firmayla anlaşma sağladıkları bilgisini de verdi. Pil şarj istasyonlarının gelecekte akaryakıt istasyonlarından daha popüler hale geleceğini öngören Boyner, bu konunun halen Petrol Ofisi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten eşi Hanzade Doğan Boyner ile aralarında espri konusu bile olduğunu söyledi.
Osman Fevzi Boyner, elektrikli ve akaryakıtlı araçlar arasındaki maliyet farkına ilişkin bir soruya şu cevabı verdi: “Aracın satış fiyatı, kullanım süresince ödenecek vergi, enerji tüketimi ve bakım maliyetleri bir arada düşünüldüğünde, yani totalde elektrikli araçların daha ekonomik olacağından emin olabilirsiniz.”
Osman Fevzi Boyner kimdir?
1973 doğumlu, İstanbul Alman Lisesi mezunu. 1996 yılında Imperial College’da (University of London) elektronik mühendisliğinde lisans ve yüksek lisans derecesi aldı. ABD’deki bir finans kuruluşunda yaklaşık üç yıl risk yönetimi alanında çalıştı. Ardından MIT Sloan School of Management’da İş İdaresi alanında MBA ve Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government’da Kamu Yönetimi yüksek lisansını tamamladı. TÜSİAD International’da Yürütme Kurulu Başkanı olan Boyner, Boyner Sanayi Mensucat Fabrikası AŞ’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi.