BP, taktik değişikliğine gidiyor

İki aydır devam eden petrol sızıntısı sorunuyla artık şirketin Amerika ve Asya'dan sorumlu müdürü Robert Dudley ilgilenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - Meksika Körfezinde iki aydır devam eden petrol sızıntısını önleyemeyen İngiliz petrol şirketi BP, taktik değişikliğine gidiyor.
ABD Kongresinde bu hafta konuya ilişkin ifade veren BP'nin Genel Müdürü Tony Hayward yerine, sorunla artık şirketin Amerika ve Asya'dan sorumlu müdürü Robert Dudley ilgilenecek.
İngiliz Sky televizyonuna açıklamalarda bulunan BP Başkanı Carl-Henric Svanberg, "Bundan sonra operasyonu Robert Dudley üstlenecek" dedi.
Bu kararın, BP'ye ve özellikle Hayward'a yöneltilen eleştirilerin ardından alındığına dikkati çekiliyor. BP'ye son eleştiri, ortak şirketlerinden birinden, "Anadarko Pertoleum"dan gelmişti. Şirket BP'yi, "ihmalkarlıkla" ve "umursamaz davranmakla" suçlamıştı.
BP Müdürü Svanberg, Hayward'a yöneltilen eleştirilerin ayrıca, "Tony'nin insanları üzecek şeyler söylediğini gösterdiğini" kaydetti.
"Bu kaza asla olmaması gereken bir kazaydı"
Svanberg konunun "endüstri kazasından", "siyasi bir endişeye" dönüştüğünü ifade ederek, kendisinin de artık konuya ilişkin daha fazla görüş belirteceğini kaydetti. 
Bu hafta ABD Başkanı Barack Obama ile Washington'da 25 dakikalık bir görüşme yapan Svanberg, "bu konunun artık BP için bir itibar konusu olduğunu" ifade etti ve şöyle konuştu:
"Bu kaza düşük ihtimalli ancak yüksek sonuçları olan bir kaza. BP'ye hala inancım tam ve bunun üstesinden geleceğiz. Bu kaza trajik ve asla olmaması gereken bir kazaydı." 
BP'nin ABD borsasındaki hisselerinin Svanberg'in bu açıklamasının ardından yükseldiğine dikkati çekildi.
ABD, BP'den sorunun çözümü için 20 milyar dolarlık bir fon ayırmasını talep etmişti.
BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisan'da 11 kişinin ölümüne yol açan bir patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1,500 metre altındaki bir kuyudan suya milyonlarca litre ham petrol karışmaya başlamıştı. 
Şirket denediği çeşitli yöntemlere karşın petrol sızıntısını tamamen önleyemedi ve felaketin şimdiye kadar BP'ye maliyeti 1,6 milyar doları buldu. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, BP'nin kredi notunu bu hafta 6 basamak düşürdü.
Bu konularda ilginizi çekebilir