BP'nin hisseleri geriledi

Trans Alaska petrol boru hattının kapatılmasıyla birlikte İngiliz petrol şirketi BP'nin hisseleri değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Trans Alaska petrol boru hattının sızıntı nedeniyle kapatılması petrol fiyatlarını artırırken, boru hattının sahiplerinden biri olan İngiliz petrol şirketi BP'nin hisseleri değer kaybetti.

Alaska'nın Prudhoe koyunda geçen hafta cumartesi günü petrol boru hattında belirlenen sızıntıdan sonra hattın kapatılması, petrol şirketlerini, günlük 630 bin varil olan üretimlerini yüzde 5 oranında azaltmaya zorladı. Bu boru hattından ABD petrol üretiminin yüzde 12'sinin sevkıyatı yapılıyor.

Petrol boru hattının kapatılması nedeniyle hattı işleten Alyeska Pipeline Service'in yüzde 47'sine sahip olan BP'nin hisseleri yüzde 1,8 geriledi. Prudhoe koyundaki petrol sahasından Alaska'nın güneyinde Valdez tanker dolum limanına uzanan bin 280 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattının kapatılmasının henüz petrol dolumunu etkilemediği ve Valdez'de tankerlere dolumun planlandığı gibi yapıldığı belirtildi.

Petrol boru hattı açılıncaya kadar üretilen petrolün Prudhoe koyunda depolanacağı kaydedildi.

Bu arada ABD ham petrolünün varil fiyatı şubat ayı teslimi bugün sabahki işlemlerde yüzde 2,2 kadar yükseldikten sonra gerileyerek 88,87 dolardan işlem görmeye başladı. ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen hafta cuma günü 30 sent düşüşle 88,03 dolar olmuştu.

Petrol boru hattını işleten Alyeska Pipeline Service'in yüzde 47 hissesi BP'ye, yüzde 28 hissesi ConocoPhillips'e ve yüzde 20 hissesi ise ExxonMobil'e ait.

Alaska'nın North Slope petrol sahalarında üretilen petrolun sevkıyatının yapıldığı hattan akan petrolün yüzde 43'üne ConocoPhillips, yüzde 30'u BP ve yüzde 20'si ise Exxon Mobil sahip bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir