BP'nin karı beklentilerin altında

İngiliz petrol şirketi, ikinci çeyrekte 5,6 milyar dolar kar elde etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz petrol şirketi BP, ikinci çeyrekte beklentilerin altında kar etti.

BP yaptığı açıklamada, 30 Haziran'da sona eren ikinci çeyrekte 5,6 milyar dolar kar ettiğini bildirdi. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 17,2 milyar dolar zarar etmişti.

Geçen yıl Meksika Körfezi'nde Deepwater Horizon petrol platformunda meydana gelen patlama nedeniyle Meksika Körfezi'nde petrol sondajlama çalışmalarının askıya alınmasının üretimini etkilediğini bildiren şirket, bu yüzden ikinci çeyrekte petrol ve doğalgaz üretiminin geçen yıl aynı çeyreğe göre yüzde 11 azalarak günlük 3,43 milyon varil olduğunu belirtti.

Şirket, Meksika Körfezi'ndeki patlamanın yol açtığı çevre felaketinin şirketin adına zarar verdiğini, bu felaketin şirketin ABD ve başka yerde petrol faaliyetleri konusunda yeni fırsatlardan yararlanmasında uzun süre olumsuz etkisi olacağını kaydetti.

Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketinin kurbanları balıkçılar, işletmeler ve gayrimenkul sahiplerinin zararını karşılamak için 20 milyar dolarlık fon ayıran BP, şimdiye kadar bu felaketin olumsuz sonuçlarının giderilmesi için 6,8 milyar dolar harcadığını bildirdi.

Şirket, Meksika Körfezi'nin temizlenmesi operasyonu ve diğer zararların karşılanması için ayrıca 25 milyar dolar tutarında varlık satmıştı.

BP, bu yılın ilk çeyreğinde 5,5 milyar dolar kar açıklamıştı.

İngiliz petrol şirketi, Meksika Körfezi'nde patlamanın meydana geldiği petrol platformunun sahibi Transocean şirketine 40 milyar dolar tutarında dava açmıştı. BP ayrıca, patlamadan sonra petrol sızıntısını durdurmada başarısız olan platformdaki kaçak önleyici cihazı yapan Cameron International şirketinden de davacı olmuştu.

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon petrol platformunda 20 Nisan 2010 tarihinde meydana gelen patlamada 11 kişi ölmüş, patlamadan sonra 757 milyon litre petrol okyanusa boşalarak büyük bir çevre felaketine yol açmıştı.