BSH, krizden etkilenmedi

Firma, istihdamını yüzde 16, cirosunu yüzde 10, net karını yüzde 227 artırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - BSH Ev Aletleri A.Ş. CEO'su Norbert Klein, ekonomik kriz yılında elde edilen başarının tarifini yapmak ve 'mutfak sırları'nı paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Klein, toplantıdayaptığı konuşmada "BSH Türkiye kriz yılında cirosunu yüzde 10 artışla 2,2 milyar TL'ye çıkararak ve pazardaki payını yüzde 30'un üstüne taşıyarak, krizden etkilenmez bir şirket olduğunu kanıtladı" dedi.

Klein, Türkiye'de derin kriz ortamına rağmen BSH Ev Aletleri'nin Türkiye pazarındaki ikinciliğini güçlendiren tarifi "İşin sırrı, markalarımıza yaptığımız yatırım, kalite, inovasyon ve müşteri için yaratılan katma değere odaklı iletişimimiz ve süreçlerimizi sürekli olarak iyileştirmemizde… Kendi alanlarındaki en iyi ürünlerimizi çok iyi tasarımlarla ve enerji verimliliği yüksek teknolojilerle birleştirerek, hemen her segmentteki müşterilerimizi mutlu edecek ürünler yaratabildik" diye ifade etti.

Klein, BSH Grubu'nun Türkiye'ye çok büyük güven duyduğunu, Ar-Ge ve üretimdeki olumlu gelişmeler ışığında yakın zamanda daha çok yatırım yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

BSH Grubu'nun Türkiye'deki şirketi olan BSH Ev Aletleri A.Ş., ekonomik krizin etkili olduğu 2009 yılında elde ettiği önemli derecedeki finansal performansı da basınla paylaştı. 2009'daki küresel mali kriz nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan küçülme ve işsizlikteki artışın beyaz eşya sektörünü de etkilediğini belirten BSH Ev Aletleri A.Ş. CEO'su Norbert Klein, "Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen BSH Grubu, globalde 39 bin çalışanı ve 8,8 milyar Euro'luk cirosuyla dimdik ayakta duruyor" dedi.

Kriz yılında 67 milyon TL'lik yatırım

Ağır kriz koşullarında bile BSH'nin Türkiye pazarındaki konumunu güçlendirdiğini kaydeden Klein, "BSH Grubu olarak Türkiye'ye inancımız çok büyük… BSH Grup içindeki en büyük üretim tesisimiz olan Çerkezköy'de Avrupa, Amerika ve Ortadoğu için en yüksek kalitede üretim gerçekleştiriyoruz. Ekonomik krize karşın şirketimizin Türkiye'ye duyduğu güvenin bir göstergesi olarak, geçen yıl Çerkezköy fabrikalarımızda toplam 67 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 2009'da çalışan sayısı yüzde 24 gibi yeni bir artışla 108'e ulaşan Ar-Ge bölümümüz, BSH'nin dünya çapındaki Ar-Ge ağının önemli bir bileşeni haline geldi. Ayrıca 2009'daki zor pazar şartlarına rağmen çalışan sayımızı bir önceki seneye göre yüzde 16 arttırdık ve önümüzdeki sene de çalışan gücümüze yaptığımız yatırımı artırmaya devam edeceğiz. Bu gelişmelerin ışığında yakın zamanda daha çok yatırım yaparak duruşumuzu kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Pazar küçüldü, BSH büyüdü

Türk ekonomisinin 2009'da yüzde 4,7 küçüldüğünü, talep yokluğuna ve fiyat indirimlerine bağlı olarak enflasyonda kayda değer bir azalma olduğunu hatırlatan Klein, buna bağlı olarak yurt içi büyük ev aletleri pazarının da yüzde 4 küçüldüğünü söyledi:

"Büyük ev aletleri üretim hacmi yüzde 3 artarak 16 milyon birime ulaştı. BSH Ev Aletleri ise sektörün iki katından fazla bir büyüme ile 2009 yılında hacmini yüzde 7.7 genişletti. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinde üretim hacimleri küçük oranlarda artarken, fırın üretimi yüzde 12 azaldı. İhracat yüzde  6 artışla 12,3 milyon birim olarak gerçekleşti. Buzdolabı satışları yüzde 10, fırın satışları yüzde 9, çamaşır makinesi satışları ise yüzde 1 oranında geriledi. Satışların yüzde 3 arttığı bulaşık makineleri, eksi rakamlara düşmeyen tek ürün kategorisini oluşturdu. Tüm olumsuz koşullara rağmen BSH, geçtiğimiz yıl Türkiye'de başarılı bir şekilde pazar payını arttırmayı başardı."

BSH ihracatın ve inovasyonun yıldızı

Başarılı ihracat faaliyetleri ile BSH Ev Aletleri 2009 yılında toplam üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını dünya pazarlarına ihraç etti. Klein bu önemli gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi:

"BSH Grup olarak Türkiye'ye inancımız çok büyük. Bu önemli pazarda ciddi yatırımlar ile duruşumuzu kuvvetlendirmeyi hedefliyoruz. 2009 yılında sektörün ihracat hacmi yüzde  9 artarken, yaklaşık 1.9 milyon birim ihracat gerçekleştiren BSH yüzde  11 büyümeyle bu alanda da öne geçti. Sağladığımız bu başarının temelinde AR-GE'ye verdiğimiz önem yer alıyor. BSH Grubu'nun araştırma ve geliştirme yatırımları cirosunun yüzde 3'ünü oluşturuyor. 2009 yılında yaptığımız patent başvuru sayısı 413. Bu sayıyla uluslararası patent sıralamasında 26. sırada yer aldık. Bosch ve Siemens ile birlikte araştırma ve yenilik yaratma konusunda dünya çapında lideriz. Bu gelişme sonucunda, şirketimiz 2009 yılında Türkiye'de en fazla patent başvurusu yapan ikinci ulusal firma olarak Türk Patent Enstitüsü'nün 'Patent Ligi' ödülüne layık bulundu."

Bu konularda ilginizi çekebilir