BTA, Şekerbank'taki payını satabilir

Kazak ortak, cazip teklif gelirse yüzde 34'lük hissesini satmaya hazır.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALMATI - Kazakistan merkezli Bank Turan Alem (BTA), cazip teklifler alması halinde Türkiye'deki iştirakı Şekerbank ve Belarus'taki birimini satabileceğinin işaretini verdi.

BTA CEO’su Enver Saidenov, Türkiye ve Belarus’taki varlıklarını satmayı değerlendirebileklerini söyledi. BTA’nın Şekerbank’taki yüzde 34 payını satmayı kabul edebileceğini ancak henüz somut bir teklif alınmadığını belirten Saidenov, Belarus birimini de satabileceklerini söyledi. "Belarus'taki büyük bir banka değil. Orta büyüklükte bir Belarus bankası, fakat kârlı... Eğer yatırımlarımızı karşılayacak veya küçük de olsa kar sağlayacak bir teklif alırsak satmayı düşünebiliriz" dedi.

Kazakistan'ın üçüncü büyük bankası olan BTA'nın yüzde 81.5 payı, gerçekleşen bir borç yapılandırmasının ardından Kazakistan Ulusal Varlık Fonu Samruk - Kazyna'ya geçmişti. Bankanın yerel ve yabancı alacaklıları ise bankanın yüzde 18.5'ine sahip.

Kazak bankaları, ülke ekonomisindeki düzelmeye paralel iyileşme gösteriyorlar. 2009'da yüzde 1.2 büyüyen ülke ekonomisi, 2010'da bu rakamı yüzde 7'ye çıkardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir