BTC'de yangın kontrollü şekilde sürüyor

Yangın, borulardaki petrol nedeniyle devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERZURUM - Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın Refahiye bölümündeki patlamanın ardından çıkan yangın, borulardaki petrol nedeniyle söndürme işlemi tamamlanamadı.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, 5 Ağustos gecesi 30 numaralı pompada meydana gelen patlamanın ardından çıkan yangın sürüyor. Yangın nedeniyle kapatılan 29 ve 31 numaralı vanalar arasındaki borularda biriken petrolün kontrollü şekilde yanmaya devam ettiğini kaydeden yetkililer, patlamanın meydana geldiği alanın çevresinde gerekli önlemlerin alındığını ifade ettiler. Olası bir sızıntıya karşı yangın yerinin çevresinde havuzların oluşturulduğunu belirten yetkililer, yangına müdahale edecek ekiplerin olay yerinde beklediğini ifade etti. BTC Boru Hattı'nın Erzincan ile Refahiye ilçesi arasındaki bölümünde 5 Ağustos gecesi meydana gelen patlamanın ardından yangın çıkmış, hattaki vanalar kapatılarak petrol akışı durdurulmuştu.

"Yangın 1,5-2 gün kadar daha devam edecek"

BTC Ham Petrol Boru Hattı Türkiye kısmının işletmecisi Botaş International Limited (BIL) yetkilisi, Refahiye'deki 30 numaralı vanada çıkan yangının 10 metre çapında bir alanda devam ettiğini, fakat kontrol altına alındığını ve yangının boru hattının içindeki petrol bitene kadar devam edeceğini söylediler. 

Hattın içinde çok yüklü miktarda petrol bulunduğunu ve yangının sönmesi için bunun tamamen yanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, bu nedenle yangının 1,5-2 gün kadar daha devam edeceğini vurguladı. 

Hatta sızıntı başladığı anda Ceyhan'daki merkeziden petrolün kesildiğini, fakat bu süre zarfında toprağa bir miktar petrol sızdığını kaydeden yetkili, ''BTC Petrol Sızmasını Engelleme Timi bölgede bulunuyor. Sızan petrolün çevre kirliliği yaratmaması için her türlü tedbir alındı'' diye konuştu. 

Yetkili, yangının etraftaki orman arazisine ulaşmaması için de hattın etrafındaki ağaçların temizlendiğini de vurguladı. 

 

Yangın bittikten sonra neden araştırılacak

BTC uzmanlarının yangın bölgesinde yaptığı ilk incelemede herhangi bir patlama izine rastlanmadığını belirten yetkili, ''Sabotaj olabilecek herhangi bir patlama izine rastlanmadı, fakat yangın bittikten sonra nedeni tam olarak ortaya çıkacak'' dedi. 

 

Hat 10-15 gün sonra devreye girebilir

Yetkili, yangın tamamen söndürüldükten sonra hatta tamir çalışmalarının başlayacağını, bunun da 10-15 gün kadar sürebileceğini, bu süre zarfında hattın tamamen kapalı durumda tutulacağını bildirdi. 

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran BTC Ham Petrol Boru Hattından 2 Haziran 2006 tarihinde sevkıyata başlanmış ve hat 13 Temmuz 2006 tarihinde de resmi olarak açılmıştı. 

Yetkililer, yangın öncesinde hattan günlük 1,2 milyon varil ham petrolün aktığını ve hattan Türkiye'nin yılda 1 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğini de belirttiler. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de bugün bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulunacak.