Bu helikopter, düşünce gücüyle uçuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim adamları, düşünce gücüyle uzaktan kumandalı bir helikopteri hareket ettirmeyi başardı.

"Journal of Neural Engineering" dergisinde yayımlanan çalışmada, beyindeki elektrik aktiviteleri ölçmek için başa takılan özel bir araç kullanıldı. Daha sonra elektrik aktiviteler, bilgisayar yardımıyla helikopterin hareketleri ile ilişkilendirildi.

Minnesota Üniversitesi Tıbbi Mühendislik Enstitüsü Müdürü Prof. Bin He, ekibinden 5 kişinin her birinde 64 elektrot olan başlıklar taktığını belirtti. Elektrotlar, beyindeki hareket düşüncelerine ilişkin elektrik aktivitelerini bilgisayara aktardı.

Bilgisayar ise kablosuz ağ bağlantısı (wi-fi) ile elektrotlardan gelen komutlarla helikopteri çalıştırdı. Böylece katılımcılar, sol ya da sağ ellerini yumruk yaparak helikopteri sola ya da sağa döndürdü, her iki ellerini yumruk yaparak helikopterin yükselmesini sağladı.

Üniversite'nin spor salonunda yapılan denemede helikopter, balonlardan yapılan çemberlerin içinden geçirildi. Katılımcılar, düşünce gücüyle engelleri aşmada yüzde 90 oranında başarı sağladı.
Prof. He, asıl amaçlarının fiziksel engeller ya da bazı rahatsızlıklar nedeniyle hareket edemeyen kişilere yardım etmek olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
"İnsanların, sadece düşünce gücünü kullanarak tekerlekli sandalyelerini hareket ettirmelerini, televizyonlarını açıp kapayabilmelerini ve hatta takma kol ya da bacaklarını tıpkı gerçek organları gibi kullanabilmelerini sağlayan bir teknoloji geliştirmek istiyoruz."

Teknolojinin kullanımının sadece hareketle sınırlı kalmayacağına da dikkati çeken Prof. He, "Beyin-bilgisayar koordinasyon teknolojisi, gelecekte sadece engelli nüfusa değil, normal insanların da kullanımına sunulacak. Böylece sadece bir işlev kaybını düzeltmek için değil, işlevleri hayallerimizin ötesinde geliştirmek için de kullanabileceğiz" dedi.

Daha önce de düşüncelerin elektrik örüntüsünü gerçek dünyadaki hareketlere çevirmek için birçok deneme yapılmıştı. Bunlar arasında bir tekerlekli sandalyenin düşünce gücüyle itilmesi ve hatta dünyanın ilk "beyin orkestrasının" kurulması da yer alıyor.