”Bu karar her zaman tartışılır”

Bakan Arınç, "Komutanların kendilerinden daha ast rütbede olan hakimlere karşı dava açmasını kamuoyunun takdirlerine sunuyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, DGM içerisinde askeri hakimin bulunmasına rıza göstermeyen AİHM ve bunu aynen olumlu kabul eden TBMM varken, komutanların kendilerinden daha ast rütbede olan hakimlere karşı dava açmasını ve o hakimlerin bu komutanlar hakkında hukuka tam uygunluk içinde karar verip veremeyeceklerini kamuoyunun takdirlerine sunduğunu belirterek, "Böyle bir karar her zaman tartışmalı olacaktır. Tümgeneral emredecek daha düşük rütbedeki askeri hakim bunun dışında bir karar verebilecek. Mümkündür ama Türkiye'deki yaşadığımız şartlar içerisinde o hakimlerin işlerinin çok zor olduğunu düşünüyorum" dedi.

Arınç, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının ortak organizasyonuyla düzenlenen, "Kültür Başkentinde Haber Ajansları Buluşması"nın açılışından ayrılırken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bülent Arınç, "Açığa alınan 3 generalin Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurduğunun anımsatılması" üzerine şunları söyledi:

"DGM içerisinde askeri hakimin bulunmasına rıza göstermeyen AİHM ve bunu aynen olumlu kabul eden TBMM varken, komutanların kendilerinden daha ast rütbede olan hakimlere karşı dava açmasını ve o hakimlerin bu komutanlar hakkında hukuka tam uygunluk içinde karar verip veremeyeceklerini kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. Böyle bir karar her zaman tartışmalı olacaktır. Tümgeneral emredecek daha düşük rütbedeki askeri hakim bunun dışında bir karar verebilecek. Mümkündür ama Türkiye'deki yaşadığımız şartlar içerisinde o hakimlerin işlerinin çok zor olduğunu düşünüyorum. O yüzden belki bu olaylar ileride yapılacak bir Anayasa değişikliğinde yargı birliğine gidişte Türkiye'nin çok ciddi davranması gerektiğini ve bu konuda parlamentoya önemli görevler düştüğünü de bize gösteriyor. Türkiye'de meydana gelen her olay, gerçek bir hukuk devletine giderken bizim önümüzü açıyor."

"Her şey hukuk çerçevesi içinde"

Arınç, bu üç generalin, bakanlar tarafından yıllardan beri kanunda yazılı olan bir yetkiyle ve belli sebeplerle açığa çıkarıldıklarını belirtti.

Bunda yadırganacak, tartışılacak, garip ya da yakışıksız bulunacak bir durum bulunmadığını söyleyen Arınç, "Kanunlarda, yazılı hukukta var alan yetkiler, zamanı geldiğinde, yeri geldiğinde, icap ettiğinde yetkililer tarafından kullanılabilir" diye konuştu.

Arınç, bununla birlikte idarenin her türlü eylem ve işlemlerinin, yasa izin verdiği ölçüde yargı yoluna açık olduğunu, daha önce üç generalin terfi edememeleri noktasında Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvurduklarını ve o mahkeme tarafından yürürlüğün durdurulduğunu anımsatarak, sonrasında kendileri ve kamuoyu tarafından bilinen sebeplerle bakanlar tarafından açığa alındıklarını kaydetti.

Bülent Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivil hükümetin, kendisine yasalarla tanınmış yetkileri kullanmasından daha tabii bir şey olamaz. Buna karşı da mağdur olduklarını ifade edenler varsa mutlaka yargı yollarına başvuracaklardır. Hukukta çare tükenmez. Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu başka noktalara çekmek, bunu silahlı kuvvetlerin aleyhinde yorumlamak, bu onurlu kuruma itibar kaybettirecek birtakım yorumları, pervasızca, televizyon ekranlarında yapmak da doğru değil. İlk defa kullanıldığını ifade ediyorsunuz. Yeri ve zamanı geldiğinde bu yetkiler kullanılır. Kimisi 'geç kalındı bile' diyebilir, kimisi 'tam zamanı' diyebilir. Ama bu yetki varsa kullanılır. Asıl tartışacağımız şey, yetki olmamasına rağmen böyle bir cepheliğin mevcut olmasıdır. Bunu da hiç kimse iddia etmiyor. Ben olan biten her şeyi hukuk çerçevesi içinde görüyorum. Bu hadise silahlı kuvvetler gibi Türkiye'nin göz bebeği olan kurumu yıpratacak bir davranış değildir. Aksine ülkeyi yöneten Hükümetin ve onun bakanlarının, kendilerine tanınan yetkileri kullanmasından ibarettir. Bir ülkenin itibarı, siyasi gücü, bir ülkedeki üç tane önemli erkin birbiriyle olan ilişkisi, yetkiler zamanında ve doğru biçimde kullanıldığı zaman gerçekleşebilir."

Bu konularda ilginizi çekebilir