Bu operasyonda hırsızlar polisleri kovalıyor

Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliğe ilişkin açıklamalarda bulunan CHP'li Öner, operasyonda, "hırsızların polisleri kovaladığını", Başbakan'ın, meydanlarda dolaşarak polisleri, savcıları şikayet ettiğini ileri sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişiklikle, yolsuzlukları yapan üst düzey yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapmanın zorlaştığını iddia etti. 

Öner, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İstanbul merkezli operasyonda, "hırsızların polisleri kovaladığını", Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, meydan meydan dolaşarak polisleri, savcıları şikayet ettiğini ileri sürdü. 

Adli Kolluk Yönetmeliği'ndeki değişikliğe değinen Öner, bunun hukuk dışı olduğunu savundu. Öner, "Bu değişiklikle, Başbakan'a uzanacak eller kırılmaktadır. Çünkü bu operasyonda acemiler yakalanmış, ustalar henüz ele geçirilememiştir. Ustalara giden süreç tıkanmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.  

Söz konusu değişiklikle bir savcının, herhangi bir yolsuzluk olayını izleme girişiminde önce o ilin başsavcısını bilgilendirmekle yükümlü kıldığını belirten Öner, şöyle devam etti: 

"Başsavcı da Sayın Adalet Bakanı'nı bilgilendirme yükümlülüğü ile karşı karşıyadır. Ayrıca, savcıdan talimat alan güvenlik mensupları önce kendi kolluk amirlerini bilgilendirecek, o kolluk amiri de güvenlikten sorumlu vali yardımcısına bilgi verecek. Vali yardımcısı ilin valisini o da İçişleri Bakanı'nı bilgilendirecek. Sayın Bakan da Sayın Başbakan'ı bilgilendirecek.  

Bu durumda herhangi bir Bakan ya da Başbakan'ın karıştığı yolsuzluk olayının delilleri nasıl toplanabilecek? Tarihte bu tür kimselerin benzeri olaylara yeltendiği ve millete hesabını veremedikleri servet edindikleri bilinmektedir. 

Böylece operasyona, İran kökenli bir iş adamının uzandığı yerler; deliller karar belirsiz hale getirilmek istenmektedir. Bu hukuka vurulan bir darbedir. Bundan böyle yolsuzlukları yapan üst düzey yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapmak zorlaşmıştır." 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öner, Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili yapılan değişikliğin hukuka da anayasaya da hakkaniyete de aykırı olduğunu, çünkü yargı erkinin, yürütmenin emrine girdiğini savundu. 

CHP'nin, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıkları için gösterdiği adaylara ilişkin bir soruyu yanıtlayan Öner, "CHP, seçimlere Kuvayi Milliye ruhu ile girmektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi, gayri milli kimliği ile öne çıkan bir siyasal örgüttür. Buna karşın diğer partiler milli duruşları ile bilinen siyasal organizasyonlardır. O yüzde gayri milli bir Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı Kuvayi Milliye ruhu ile işbirliği yapılarak seçimlere girilmektedir. Gösterilen adaylar da bu düşüncenin ürünüdür" diye konuştu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir