”Bu protokoller geçerliliğini kaybetmiştir”
Baykal, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokollere ilişkin kararını değerlendirirken, "Bu protokoller geçerliliğini kaybetmiştir" dedi.
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokollere ilişkin kararını değerlendirirken, "Bu protokoller geçerliliğini kaybetmiştir" dedi.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Baykal başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.
Alınan bilgiye göre, gündemdeki konuların görüşüldüğü toplantıda, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki protokollere ilişkin kararı da değerlendirildi.
Baykal, "Protokollerin büyük bir reklamla imzalandığını ancak sonucun fiyasko" olduğunu ileri sürerek, şunları kaydetti:
"Bu protokoller geçerliliğini kaybetmiştir. AKP'nin şova dönük açılımları hep fiyasko ile sonuçlanıyor. 'Ermeni açılımı' diye günlerce bu olay konuşuldu ve fiyaskoyla bitti. Zaten Ermenistan Anayasa Mahkemesi, böyle bir karar vermeseydi de bu protokolün TBMM'den geçmesi söz konusu değildi. Çünkü, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmeyi düşünmediği görülüyor. 'Komşularla sıfır sorun' diye yola çıkıyorsunuz, sıfırla kapatamıyor hatta eksiye geçiyorsunuz. 'Sıfır sorun' diye yola çıktınız. Eksi 1 sorunla karşı karşıya kaldınız."
Baykal, AK Parti'nin 'açılım' adı altında sunduğu çalışmaların, başarısızlıkla sonuçlandığını öne sürerek, "AKP, doğru dürüst ön hazırlık yapmadan, 'önünde arkasında ne var' diye bakmadan yola çıkıyor. 'Açılım' diye kamuoyunda bir dalgalanma yaratıyor ama bu dalgalanmalar hep boş çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa değişikliği konusunun da da ele alındığı toplantıda, değişikliğinin bir mutabakatla hazırlanmasının zorunlu olduğu ancak şu an böyle bir mutabakatın olmadığının görüldüğü ifade edildi.
Baykal, yargı bağımsızlığını etkileyecek bir anayasa değişikliğini kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, bu yöndeki girişimlerin gündemden düşürülmesi ve halkın boşu boşuna meşgul edilmemesi gerektiğini kaydetti.
CHP MYK Toplantısı'nda, Karşıyaka Belediyesince işten çıkarılan kent A.Ş işçilerinin, CHP Genel Merkezi önündeki protesto amaçlı bekleyişleri de değerlendirildi.
Toplantıda, Karşıyaka Belediyesinin, belediyelere yönelik yapılan düzenlemenin ardından ikiye bölündüğü, bunun üzerine taşeron firmada çalışan bu işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek işten çıkarıldıkları vurgulandı. Konunun, CHP ile doğrudan ilgisi olmadığı değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, genel merkezin işçileri talimat vererek işlerine geri aldırma ya da istihdam etme gibi bir durumunun da söz konusu olamayacağı kaydedildi.