"Bu sene yüzde 5’in üzerinde büyüme sağlayacağız"

Başbakan Yıldırım Türkiye’nin bu sene yüzde 5’in üzerinde büyüme sağlayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Binali Yıldırım, "Bu seneyi yüzde 5'in üzerinde, belki de yüzde 5,5'un üzerinde bir büyümeyle kapatacağız inşallah." dedi.

Yıldırım, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldiği etkinlikte, kentte yapılan yatırımlara ilişkin de bilgi verdi.

Şanlıurfa'da 28 kilometre olan bölünmüş yolu 377 kilometreye çıkardıklarını belirten Başbakan Yıldırım, kuzeybatı çevre yolu inşaatının sürdüğünü hatırlattı.

Hava meydanı olmasına rağmen doğru dürüst uçuşu olmayan Şanlıurfa'da yeni havalimanının açıldığını, bu konuda önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren Yıldırım, "Burası zaman içinde bölgesel havalimanı olarak, eğer bu etraftaki iç savaş, otorite boşlukları da ortadan kalkınca burası bir merkez şekline dönüşecek. Ortadoğu'ya ve bütün Arap yarımadasına uzanan bölgeye bir yandan da Avrupa'ya ve Kafkaslar'a hitap edecek önemli bir merkez haline gelecek." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, "Cazibe Merkezi Programı"nın tamamlandığını, bu kapsamdaki inşaatların yakında başlayacağını kaydederek "Şanlıurfa'ya yatırım demek Türkiye'nin geleceğine, birliğini, beraberliğine, kardeşliğine yatırım demektir." diye konuştu.

Son 7 yılda 7 milyon vatandaşa iş-aş sağladıklarını belirten Yıldırım, şunları ifade etti:

"Bizim diğer ülkelerden bir farkımız var, iş bulduklarımızdan daha fazla iş gücüne katılım oluyor. Bir milyon iş buluyoruz ama iş gücüne katılım bundan daha fazla. Avrupa'nın böyle bir sorunu yok. İş verecek ama iş verecek adamı yok. Bu da bizi farklı yapıyor, bizi dinamik ülke yapan, Avrupa'da yüzde birin altında büyüme olurken ortalama üst üste yüzde 5,5- 6 oranında büyüyen bir Türkiye'den bahsediyoruz."

"Taş üzerine taş koyan bir anlayışla çalışacağız"

Yıldırım, satın alma gücü paritesine göre Türkiye'nin 25 bin doları geçtiğini belirterek, "Ama yetmez Türkiye'nin çok daha iyi bir noktaya gelme potansiyeli var, buna da hakkı var. Bunu başarır mıyız? Başarırız. Nasıl başaracağız? İstikrarla, güçlü iktidarla, birlik ve beraberlikle, kardeşlikle, enerjimizi boşa harcamayacağız. Enerjimizi FETÖ ile PKK ile DEAŞ ile mücadeleye harcamayacağız, birliğimize, beraberliğimize gözümüz gibi sahip çıkacağız." dedi.

Türkiye'nin son bir yılda büyük badirelerden geçtiğine dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Son bir yılımıza bakalım, göreve 24 Mayıs 2016'da geldim. 15 Temmuz'da hemen alçak bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Allah'a şükür, bu beladan kurtulduk. Allah'ın yardımı, milletin cesareti, Cumhurbaşkanımızın dirayeti ve hükümetimizin dik duruşuyla bu belayı atlattık. Ondan sonra yaşadığımız ekonomik kriz var ama bunu çok hissettirmedik. 15 Temmuz'dan sonraki 3 ayda Türkiye yüzde 5 küçüldü. 2017'de aldığımız tedbirlerle piyasayı rahatlattık ve 2017'in ilk çeyreği yüzde 5 büyüme, ikinci çeyreği yüzde 5,1 büyüme, üçüncü çeyreği daha da fazla olacak, yani bu seneyi yüzde 5'in üzerinde, belki de yüzde 5,5'un üzerinde bir büyümeyle kapatacağız inşallah. Bu tabii burada durmayacak, seneye de öbür seneye de aynı. Çünkü bizim bu büyümeleri yakalayamazsak işsizliği aşağı çekemeyiz. Mutlaka daha çok yatırım, üretim yapmamız, daha çok insanımıza aş-iş bulmamız lazım. Boş işlerle uğraşmayacağız, laf üzerine laf koyan değil taş üzerine taş koyan bir anlayışla çalışacağız."

"Burası kardeşlik coğrafyası" ifadesini kullanan Yıldırım, "Şanlıurfa, inancın, hoşgörünün merkezi. İnşallah bölgemizde yaşanan bu çalkantılar da sona erecek ve Şanlıurfa’ya ve burada yaşayan 2 milyona yakın vatandaşımıza olan yeni hizmetlerimiz artarak devam edecektir. Dev eserlerimiz artarak devam edecektir.” diye konuştu.

"Sulamayı çözmeden elektrik problemini çözemeyiz"

Türkiye’nin her tarafına 15 yıldır hizmet getirmek için gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Yıldırım, "Amacımız sizlerin memnuniyeti. Bunun için alın teri döküyoruz, akıl teri döküyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, Şanlıurfa’ya 15 yıllık sürede 12 bin derslik yaptıklarını ve toplamda yapılan eğitim yatırımlarının tutarının 2 milyar 430 milyon lira olduğunu bildirdi. Bu yatırımların yetmeyeceğini 2019’a kadar tekli öğretime geçecek şekilde eksik olan bütün okulları da tamamlayacaklarını anlatan Yıldırım, Şanlıurfa’da okul öncesi eğitime yönelik çalışmaları artıracaklarını ifade etti.

"Gerekirse onların bulunduğu yerlerde okulları yapacağız"

Kız çocuklarının okula devamı konusunda bazı tedbirler alacaklarını belirten Yıldırım, "Gerekirse onların bulunduğu yerlerde okulları yapacağız, bu şekilde eğitimde, öğretimde geleceğe hazırlanmakta o yavrularımızın eksik kalmasının önüne geçeceğiz." dedi.

Başbakan Yıldırım, Şanlıurfa’ya 15 yılda 12 devlet hastanesi inşa ettiklerini, gençleri de unutmadıklarını ve 36 gençlik merkezi yaparak hizmete aldıklarını dile getirdi. Şanlıurfa’nın en önemli ihtiyacının tarımsal kalkınma olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Tarımı yine bir Şanlıurfalı’ya emanet edelim" diyerek, Ahmet Eşref Fakıbaba’yı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak tayin ettiklerini anımsattı. GAP’ın bölgenin kurtuluşu olarak görüldüğünü söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Biz bugüne kadar 300 bin hektar araziyi suyla buluşturduk, 100 bin de vatandaş kendi yaptı, 400 bin hektar sulanıyor. Geriye 300 bin hektarımız kaldı. Sayın Bakanımıza talimatı verdim, Orman ve Su İşleri Bakanı ile bir araya gelecekler bütün ağırlığı, bütün önceliği bu sulama işine verecekler. İki tane önemli işimiz var, biri sulama biri toplulaştırma. Sulamayı çözmeden elektrik problemini çözemeyiz. Neden elektrik problemi var? Kuyulardan cebri bir şekilde su çıkarınca çok büyük elektrik kullanımı var, zaten burada yaz sıcak oluyor, hava şartları da belli. Verim düşüklüğü de olunca bu elektrik problemi, bir de buna kayıt dışını ilave ederseniz, sürdürülemez bir hal alıyor. Bu işin yolu mutlaka cazibeyle sulamayı artırmak ve böylece elektrik gücü üzerindeki aşırı yükü de ortadan kaldırmak. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde bütün enerjimizi, bütün dikkatimizi bu alana vermiş olacağız."