”Bu sevgiye yakışır işbirliği gerçekleştirmeliyiz”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu belirterek, "Sıra ekonomik alandaki işbirliğine geldi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHOR - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu belirterek, "Şimdi sıra ekonomik alandaki işbirliğine geldi. Ekonomide arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadığımızı biliyoruz. Bu sevgiye yakışır işbirliğini gerçekleştirmemiz lazım" dedi.

Pakistan'ın Lahor kentinde temaslarda bulunan Gül, Türkiye-Pakistan İş Forumu'na katılarak bir konuşma yaptı.

Pakistan'a geldiğinden bu yana kendisine büyük yakınlık ve misafirperverlik gösterildiğini dile getiren Gül, Pakistan makamlarına teşekkür etti.

Pakistan'a daha önce çeşitli görevlerdeyken defalarca geldiğini, ancak Lahor kentini ilk kez ziyaret ettiğini anlatan Gül, "tarih, entelektüel ve kültür merkezi" olarak nitelediği kentte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Lahor'da kendisi ve heyetine sevgi gösterisinde bulunan Lahor halkına teşekkür eden Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun daha da pekiştiğini söyledi. "Lahor, Pakistan bağımsızlığını kazanmadan önce Pakistan'ın varlığını ilan eden şehir" diyen Gül, kentin, ülkenin siyasi tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Türkiye ile Pakistan arasında Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanan dostluğu güçlü bir şekilde yaşattıklarını ifade eden Gül, iki ülke arasındaki ilişkileri bugünkü modern dünyada da iki ülke halkları arasındaki sevgiye yakışır şekilde geliştirme kararlılığında olduklarını vurguladı.

Gül, "Türkiye ve Pakistan'ın uluslararası alanda birbirini gözü kapalı desteklediğini" ve siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Şimdi sıra ekonomik alandaki işbirliğine geldi. Ekonomide arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmadığımızı biliyoruz. Bu sevgiye yakışır işbirliğini gerçekleştirmemiz lazım. Bunun hukuki alt yapısı hükümetler tarafından gerçekleştirilecektir ve çalışmalar başlatılmıştır. İstanbul'dan İslamabad'a kargo treni seferleri başlayacak. Sıra iş adamlarına geldi. Büyük potansiyelin farkına varmak lazım. Türkiyeli ve Pakistanlı iş adamlarının birbirini keşfetmesi, tanıması zamanı gelmiştir ve geçmektedir."

İş adamlarına enerji, sanayi, imalat, tarım, gıda, inşaat sektöründeki potansiyelleri değerlendirme çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Gül, özellikle baraj ve hidroelektrik santral yapımını kapsayan enerji ile müteahhitlik alanlarında Türkiye'nin tecrübelerini Pakistan ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Gül, ülke dışındaki Pakistanlı iş adamlarının da büyük başarılara imza attığını anlatarak, Türk ve Pakistanlı iş adamlarının ortaklıklar kurmasını, Türk iş adamlarının Pakistan'a yatırım yapmasını istedi.

Gül'ün konuşmasının ardından TOBB ile Lahor'daki endüstri bölgesi yönetimi arasında, Türk iş adamlarının bölgeye yatırım yapmasına imkan tanıyan anlaşma imzalandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir