”Bu tablolar rejim değişikliğinden kaynaklanıyor”

Baykal, Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından üyelerin de katıldığı basın toplantısında gözaltıları değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları değerlendirirken "Çok açıktır ki ancak rejim değişikliği yaşanan ülkelerde, rejim değişikliği dönemlerinde böyle tablolarla karşı karşıya kalınır" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından üyelerin de katıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

"Ergenekon soruşturması" kapsamında bugün yaşanan gözaltılara değinen Baykal, "Türkiye'nin tarihi bir virajı döndüğünden kuşku olmadığını" belirtti.

Baykal; "Yaşanmakta olan olayların bizi yeni bir aşamaya getirdiğini görüyoruz. Türkiye'yi sistematik bir biçimde tarihi doğrultusundan, çizgisinden çıkarmaya yönelik bu uygulama, aşama aşama daha ileri bir noktaya doğru taşınıyor. Bu davada yasanın uygulanmasının gerekleri değil yasayı kullanarak belli bir siyasi hesaplaşmanın yöntemi uygulanmaktadır. Böyle bir sistematik tablo ile hiç bir demokratik hukuk devletinde karşı karşıya gelemezsiniz. Hiç bir demokraside, hiç bir hukuk devletinde böyle manzaralar ortaya çıkmaz." dedi.

"Adalet bir bütündür"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Parsel parsel adalet olmaz, adalet bir bütündür. Dalga dalga, başı belli değil, sonu belli değil... Aşama aşama tutuklamalarla bir dava ve hukuk ne gerektiriyorsa o yerine getirilmez, bir siyasi hesaplaşma sürdürülür" dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Ergenekon davasında, iddianame hazırlanmadan, insanların neden suçlandıklarını dahi bilmeden 1.5 yıl gözaltında tutulduklarını belirterek, "Gözaltına alınanlar ölecek, hastalanacak ama neyle suçlandığı hala ortaya çıkmayacak" diye konuştu.

"Çok ince bir siyasi planlama"

Bu çabanın sadece bir hukuk anlayışıyla değil, "çok ince bir siyasi planlamayla" götürüldüğünü belirten Baykal, "bu siyasi planlamanın bir tarafında hesap sorulmak istenen insanların yanına, toplumun çeşitli alanlarda suç ilişkileri içine girdiği kişileri yerleştirerek bir siyasi kirletme planlaması içinde bu işin götürüldüğünü" ifade etti.

"Neden özel mahkeme?"

Bu davanın özel bir dava olarak ele alınmasının, özel mahkemede yargılama yapılmasının nedenini soran Baykal, Türkiye'de bugüne kadar mafya ilişkilerinin  görüldüğü çok normal mahkemeler bulunduğunu kaydetti. Baykal, Türkiye'de mafyanın, İtalya, Sicilya, Amerika'da olduğu gibi olağanüstü özel tedbirler almayı gerektiren bir ağırlık ve önem noktasında olmadığını ifade etti.

Ergenekon'da yeni dalga: 40'a yakın gözaltı