Bu yıl işsizlik yüzde 10'a geriler

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Aralık dönemine ilişkin olarak bugün açıklanan işsizlik rakamlarını yorumlarken, "2011 yılını işsizlik rakamları açısından önemli bir azalmanın olacağı yıl olarak değerlendirebiliriz" dedi.

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından, Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği ve Arçelik'in sponsorluğunda düzenlenen, "Engelleri Standardlarla Aşalım" konulu resim ve "TSE Markalı Ürünler Kullanıyorum Çünkü Kendimi Seviyorum" konulu kompozisyon yarışmalarının ödül törenine katılan Ergün, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Aralık dönemine ilişkin olarak bugün açıklanan işsizlik rakamlarını nasıl değerlendirdiğinin, artışın neden kaynaklandığının  sorulması üzerine, işsizlik rakamlarının aslında bir düşüş trendi içinde olduğunu söyledi.

İşsizlik rakamlarının Orta Vadeli Program hedefinin altında kaldığını belirten Ergün, söz konusu rakamların geçen yılın aynı dönemine göre de 2,1 puanlık bir azalış gösterdiğini ifade etti.

İstihdam sanayi kesiminde önemli bir artış gösteriyor

Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranları ve ihracat rakamlarındaki artışın Türkiye'de üretim potansiyelinin bu dönemde önemli oranda arttığını gösterdiğini dile getiren Ergün, "Rakamlar ayrıca istihdamın özellikle sanayi kesiminde önemli oranda artış gösterdiğini de bize gösteriyor hem de işgücüne katılımdaki artışa rağmen önemli artış söz konusu.

2011 yılına aslında iyi bir başlangıç yaptığımızı, sanayi üretimi açısından ihracat artışı açısından söyleyebiliriz. İşsizlik rakamlarında 2011 yılı sonunda yüzde 11'in altında gerçekleşebilecek, belki yüzde 10'lara doğru gelebilecek bir imkana sahip olduğumuzu görüyoruz" diye konuştu.

Sürekli yatırımlar istihdamı genişletecek

Sanayi üretimindeki, kapasite kullanımındaki, ihracat rakamlarındaki artışın, otomobil sektöründeki, otomotiv sanayiindeki iç tüketimin geldiği boyutların üretim artışı anlamına da geldiğini belirten Ergün, "Mesela Sabancı Grubunun yapacağı yeni yatırımlarla 2 bin 500 istihdamı bu yıl içinde gerçekleştireceğini gördük. Diğer yatırımların da sürekli istihdam artışına yol açacağını bu yıl içinde göreceğiz" dedi.

Girişimciliğe verilen destekler artacak

2011 yılının "işsizlik rakamları açısından önemli bir azalmanın olacağı yıl" olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Ergün, işsizlikle mücadele noktasında bu yıl girişimciliğe daha fazla önem vereceklerini, KOSGEB vasıtasıyla verilen eğitimleri yaygın hale getireceklerini, girişimciliğe verilen desteklerin hem sayı hem de miktar olarak artırılacağını bildirdi.

Bütün üniversitelerde girişimcilikle ilgili yarışmalar düzenleyeceklerini de anlatan Ergün, "İşini kuranlara ayrıca hibe destekler ve kredi destekleri sağlayacağız" dedi.

Nihat Ergün, tekno girişimcilik desteğinde destekten yararlanacak kişi sayısını kademeli olarak artıracaklarını, halen 100 teknogirişimciye verilen bu desteğin ilk etapta 300 daha sonra da 500 kişiye verileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir