”Buğday açıklanan fiyatın altına düşmemeli”

TZOB Başkanı Bayraktar, tüccarın TMO'dan düşük fiyatla buğday almasının mümkün olmayacağını belirterek, "Çiftçilerimiz ürünlerini satmak için acele etmemelidir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday fiyatlarının açıklananın altına düşmemesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, çiftçilerin yüzde 85'ini ilgilendiren hububat müdahale fiyatlarının açıklandığını hatırlatarak hasat döneminin yeni başladığını ve önümüzdeki günlerde tüm bölgelerde artarak devam edeceğini kaydetti.

Müdahale fiyatının, ürün fiyatları açıklanan fiyatın altına düşmesi halinde piyasayı dengelemek için kullanılan bir piyasa aracı olduğuna işaret eden Bayraktar, bu nedenle açıklanan fiyatların piyasaları regüle etmesi ve artan hasatla birlikte fiyatların düşmemesinin, açıklanan fiyatın piyasada korunmasının önemli olduğunu söyledi.

"2010/2011 hububat pazarlama sezonu sürecinde üreticiler olarak TMO'yu uyarıyoruz" diyen Bayraktar, TMO'dan alım merkezlerinin artırılması, çiftçilerin günlerce kuyrukta bekletilmemesi, sürekli ve hızlı alım yapılması ile ürün bedellerinin daha erken ödenmesini istedi.

Yaptıkları araştırmaların bu yıl rekoltenin beklenenin aksine geçen yıldan biraz daha düşük olacağını, yaklaşık 19-20 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceğini gösterdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hasadın başladığı Çukurova'da verim beklenin altında oluşmaktadır. Bununla birlikte, İç Anadolu Bölgesinde ise lokal olarak gerçekleşen pas, kök çürüklüğü gibi hastalıkların verimi olumsuz yönde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Primler yeniden gözden geçirilmeli ve artırılmalıdır.

"Üreticilerimizi uyarıyoruz"

Dahilde işleme rejiminin (DİR) kapsamında buğday ithalatının bir yıl süreyle yasaklanmış olması, ayrıca TMO satış fiyatının da açıklanması nedeniyle, tüccarın TMO'dan düşük fiyatla buğday alması mümkün olmayacaktır. Ayrıca, rekoltenin de düşük gerçekleşeceği göz önüne alınarak çiftçilerimiz ürünlerini satmak için acele etmemelidir. Üreticiler, tüccar ve aracının yanlış yönlendirmesine kapılmamalı ve piyasaları takip ederek ürünlerini pazarlamalıdır."

Bu konularda ilginizi çekebilir